Σημεία της ομιλίας του Τρύφωνα Αλεξιάδη, Βουλευτή Β’ Πειραιά και αν. Τομεάρχη Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη στέγη, στην Ολομέλεια της Βουλής

Καλωσορίζοντας το νέο μέλος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας

Είμαστε πολύ χαρούμενοι, σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη μέρα. Από σήμερα είναι μαζί μας η Αγγελική Αδαμοπούλου, όχι απλά μια ακόμη πρόσθεση στους 86 Βουλευτές για να γίνουμε 87, αλλά γιατί η κοινοβουλευτική της δράση από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, ανέδειξε τον δυναμισμό, τον ριζοσπαστισμό, την αγωνιστικότητα, την πολιτική της επάρκεια. Απέδειξε ότι έχει τσαγανό. Ευχόμαστε καλούς αγώνες, συντρόφισσα, θα τους δώσουμε όλοι μαζί για το ποθητό αποτέλεσμα.

 Για τις συνεχιζόμενες θεσμικές εκτροπές

 Μεγάλη θεσμική εκτροπή, φέρατε προϋπολογισμό – που δεν μπορεί να αλλάξει μέσα στη Βουλή, ψηφίζεται ή καταψηφίζεται – και οι παροχές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός δεν υπήρχαν στον προϋπολογισμό. Γιατί δεν υπήρχαν; Διότι έχει αρχίσει ο πανικός και ο φόβος των εκλογών, άνθισαν ξαφνικά τα «λεφτόδεντρα» παρ’ ότι έπιασε κρύο, ξεκίνησαν και οι παροχές. Δεν είχατε τη δυνατότητα εσείς η «Κυβέρνηση των αρίστων», τα «μεγάλα βιογραφικά», το «επιτελικό κράτος», να υπολογίσετε τις παροχές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός την τελευταία στιγμή ;

Φέρατε χτες τροπολογία, παράδειγμα άθλιας νομοθέτησης, με την οποία βρέθηκαν ξαφνικά χρήματα για να ευνοήσετε κάποιους. Ευνοείτε – δεν θα «παίξει» σε κανένα κανάλι, ούτε σε δελτίο ειδήσεων – συγκεκριμένες και διαπλεκόμενες επιχειρήσεις στον χώρο του τύπου, παρατείνετε φορολογικές τους υποχρεώσεις για άλλον ένα χρόνο, «κλείνοντάς τους το μάτι» σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Κατηγορείτε για λαϊκισμό τον ΣΥΡΙΖΑ και λέγατε μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ότι δεν κοστολογούμε τις προτάσεις μας; Φέρατε τροπολογία με την οποία ευνοείτε διαπλεκόμενα συμφέροντα και συγκεκριμένους επιχειρηματίες και δεν έχετε τη δυνατότητα να το κοστολογήσετε καν, αλλά στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου υπάρχει η φράση «επί του κρατικού προϋπολογισμού απώλεια εσόδων …..Η ανωτέρω απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού των ως άνω φορέων». (*) Αυτοί είστε και αυτοί είναι οι τελευταίοι σπασμοί πριν το τέλος. Μη μας κουνάτε το δάχτυλο για θέματα λαϊκισμού, ξεχνάτε πολύ γρήγορα στη Νέα Δημοκρατία ότι δεν σας έσωσε η παροχολογία στο παρελθόν και ηχεί ακόμη το σύνθημα «καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη».

Για την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου, αλλά και των εν γένει κλειστών ακινήτων

Χρειάζεται μια ξεκάθαρη απάντηση, στο άρθρο 12 όπου αναφέρεται για αυτοδίκαιη ανάκληση παραχωρήσεων κατά χρήσει ή κυριότητα ακίνητης περιουσίας, όταν τα ακίνητα αυτά επανέλθουν, σε ποιον φορέα θα πάνε; Στην ΕΤΑΔ; Στο Υπερταμείο; Εσείς μας καταγγέλλατε και μας κατηγορούσατε, αν επανέλθουν εκεί, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης για κοινωνικούς ή άλλους σκοπούς.

Ελπίζουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση σε λίγους μήνες, η επόμενη Βουλή, και όχι εσείς, η Νέα Δημοκρατία των Πάτσηδων, των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, της λεηλασίας του εισοδήματος μέσω της ακρίβειας, της έκρηξης έμμεσων φόρων το 2022, πολύ σύντομα θα ανοίξει τη συζήτηση για τα ακίνητα του δημοσίου. Για να καλύψουμε τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών και των δημοσίων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και αυτές που πρέπει να γίνουν για κοινωνικούς σκοπούς, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο των ιδιοκτητών κτηρίων που τα νοικιάζουν στο δημόσιο, με «περίεργες» εκμισθώσεις και άλλες «βρώμικες» καταστάσεις με τις οποίες βρέθηκα αντιμέτωπος. Όταν προσπάθησα να αξιοποιήσω ακίνητο, ένα πραγματικό «παλάτι», για το οποίο υπήρχε μίσθωση από το ελληνικό δημόσιο ενώ ήταν κενό, όταν προσπάθησα να μεταφέρω υπηρεσίες του δημοσίου στο κτήριο του Κεράνη στη Θηβών, υπήρξαν αντιδράσεις από συνδικαλιστές της Νέα Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο. Είμαι υπερήφανος που έκανα ό,τι ήταν δυνατόν και πλέον δυτικά του Κηφισού, στο δήμο Νίκαιας-Ρέντη, λειτουργεί ένα Υπουργείο, αλλά και άλλες γραμματείες και υπηρεσίες και μακάρι να έχουμε και άλλες τέτοιες εγκαταστάσεις.

Χρειάζεται παρέμβαση στο θέμα των ακινήτων, να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα κλειστά ακίνητα των τραπεζών, των επιχειρήσεων, των μεγαλοϊδιοκτητών, με εργαλείο τον φόρο περιουσίας. Να υπάρξουν κίνητρα και αντικίνητρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να προσφέρουμε φτηνά σπίτια, φτηνούς χώρους κυρίως σε πολίτες που έχουν πρόβλημα, αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

(*) Απόσπασμα της σχετικής Τροπολογίας

Αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πρώτα απ’ όλα, να ξεκινήσω με μια ανησυχία. Βλέπω μέσα στην Αίθουσα έναν μόνο Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας –ελπίζω να παραμείνει μέχρι το τέλος της συνεδρίασης- και την εισηγήτρια. Δεν βλέπω άλλους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ξέρω αν έχει συμβεί κάτι ή αν αυτό είναι ένα πολιτικό μήνυμα. Βλέπω, επίσης, από τον κατάλογο των ομιλητών ότι έχουν διαγραφεί περίπου δέκα ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας. Ελπίζω να μην υπάρχει κάποιο θέμα υγείας. Τα έχω περάσει και εγώ αυτά. Ελπίζω να είναι όλα καλά. Αν συμβαίνει, όμως, κάτι πολιτικό, αν υπάρχει κάποια πολιτική εξέλιξη, καλό είναι να ενημερωθούμε, γιατί είναι μέρες δύσκολες.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή μέρα, εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ είμαστε ανήσυχοι για το τι συμβαίνει στη Νέα Δημοκρατία. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, όμως, γιατί σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μεγάλη μέρα. Από σήμερα είναι μαζί μας η Αγγελική Αδαμοπούλου, όχι απλά μια ακόμη πρόσθεση στους ογδόντα έξι Βουλευτές για να γίνουμε ογδόντα επτά, αλλά γιατί η κοινοβουλευτική της δράση από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα ανέδειξε τον δυναμισμό, τον ριζοσπαστισμό, την αγωνιστικότητα, την πολιτική της επάρκεια. Απέδειξε ότι έχει τσαγανό.

Ευχόμαστε καλούς αγώνες, συντρόφισσα, θα τους δώσουμε όλοι μαζί για το ποθητό αποτέλεσμα.

Πριν ξεκινήσω να μιλήσω για τα του νομοσχεδίου, επειδή εγώ σέβομαι το Κοινοβούλιο, τους θεσμούς και τις διαδικασίες και δεν υπήρχε δυνατότητα χθες να αναφερθώ σε αυτό, θέλω να μιλήσω για μια μεγάλη θεσμική εκτροπή. Κοιτάξτε να δείτε, φέρατε τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αλλάξει μέσα στη Βουλή. Ψηφίζεται ή καταψηφίζεται. Δεν είχατε τη δυνατότητα να υπολογίσετε εσείς η «Κυβέρνηση των αρίστων», τα «μεγάλα βιογραφικά», το «επιτελικό κράτος», κλπ, τις παροχές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός την τελευταία στιγμή και δεν υπήρχαν μέσα στον προϋπολογισμό. Να το δεχθώ, δεν υπήρχε. Γιατί δεν υπήρχε; Διότι έχει αρχίσει ο πανικός και ο φόβος των εκλογών, άνθισαν ξαφνικά και τα «λεφτόδεντρα» παρ’ ότι έπιασε κρύο, ξεκίνησαν και οι παροχές.

Και μας κατηγορείτε εδώ για μαθήματα λαϊκισμού, όταν φέρατε χτες μια τροπολογία, τη με αριθμό 1528, που θα μείνει κοινοβουλευτικό βάρος και παράδειγμα άθλιας νομοθέτησης, με την οποία βρέθηκαν ξαφνικά χρήματα για να ευνοήσετε κάποιους. Θα το πω, αν και δεν θα παίξει σε κανένα κανάλι ούτε σε δελτίο ειδήσεων για ευνόητους λόγους.

Ευνοείτε με αυτήν την τροπολογία συγκεκριμένες και διαπλεκόμενες επιχειρήσεις στον χώρο του τύπου, παρατείνετε φορολογικές τους υποχρεώσεις για άλλον ένα χρόνο, «κλείνοντάς τους το μάτι» σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

Και προσέξτε όσοι μας κατηγορείτε για μαθήματα λαϊκισμού εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου; Εσείς, το κόμμα που κατηγορούσατε εμάς μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ότι δεν κοστολογούμε τις προτάσεις μας, εσείς φέρατε χθες τροπολογία με την οποία ευνοείτε διαπλεκόμενα συμφέροντα, ευνοείτε συγκεκριμένους επιχειρηματίες και δεν έχετε τη δυνατότητα να το κοστολογήσετε καν, αλλά έχει μέσα τη φρασεολογία «επί του κρατικού προϋπολογισμού απώλεια εσόδων, κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. ». Στο τέλος: «Η ανωτέρω απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού των ως άνω φορέων».

Αυτοί είσαστε. Κάντε τα αυτά, γιατί ούτως η άλλως είναι οι τελευταίοι σπασμοί πριν το τέλος, αλλά παράκληση: Όχι να μας κουνάτε το δάχτυλο για θέματα λαϊκισμού. Ξεχνάτε πολύ γρήγορα εσείς στη Νέα Δημοκρατία ότι δεν έσωσε τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν η παροχολογία και θα ηχεί το σύνθημα «καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη», διότι θεωρείτε ότι με την παροχολογία θα κοροϊδέψετε τον κόσμο.

Πάμε, όμως, στα του νομοσχεδίου. Εγώ θα αναφερθώ στο μεγάλο θέμα της αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου.

Εδώ, κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω και παράκληση μέχρι την ψηφοφορία να υπάρχει μία απάντηση: Στο άρθρο 12 που μιλάτε για αυτοδίκαιη ανάκληση παραχωρήσεων κατά χρήσει ή κυριότητα ακίνητης περιουσίας, όταν τα ακίνητα αυτά επανέλθουν, σε ποιον φορέα θα πάνε; Στην ΕΤΑΔ; Στο Υπερταμείο; Διότι εσείς μας καταγγέλλατε και μας καταλογίζατε μια σειρά από πράγματα. Αν επανέλθουν, εκεί αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης για κοινωνικούς ή άλλους σκοπούς. Άρα, μια ξεκάθαρη απάντηση. Σύμφωνα με το άρθρο 12, όταν επανέλθουν, πού θα πάνε αυτά τα ακίνητα και πώς θα αξιοποιηθούν;

Σίγουρα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τα ακίνητα του δημοσίου, όχι όμως από εσάς, όχι από τη Νέα Δημοκρατία των Πάτσηδων, των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, της λεηλασίας του εισοδήματος μέσω της ακρίβειας, της έκρηξης έμμεσων φόρων το 2022.

Το ξαναλέω: Πείτε μου μια χρονιά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που να είχαμε αύξηση έμμεσης φορολογίας κατά 4,2 δισεκατομμύρια, όπως είχαμε το 2022 επί Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς ελπίζουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση σε λίγους μήνες, η επόμενη Βουλή, πολύ σύντομα θα ανοίξει τη συζήτηση για τα ακίνητα του δημοσίου, για να καλύψουμε τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών και τις στεγαστικές ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και αυτές που πρέπει να γίνουν για κοινωνικούς σκοπούς, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο των ιδιοκτητών κτηρίων που τα νοικιάζουν στο δημόσιο, των «περίεργων» εκμισθώσεων και άλλων «βρώμικων» καταστάσεων με τις οποίες βρέθηκα αντιμέτωπος.

Όταν προσπάθησα να αξιοποιήσω ένα ακίνητο για το οποίο υπήρχε μίσθωση από το ελληνικό δημόσιο και ήταν κενό, ένα πραγματικό παλάτι, όταν προσπάθησα να μεταφέρω υπηρεσίες του δημοσίου στο κτήριο Κεράνη στη Θηβών, υπήρχαν αντιδράσεις από συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο. Εγώ είμαι υπερήφανος που έκανα ό,τι ήταν δυνατόν και πλέον δυτικά του Κηφισού στο δήμο Νίκαιας-Ρέντη λειτουργεί ένα Υπουργείο και άλλες γραμματείες και άλλες υπηρεσίες και μακάρι να έχουμε και άλλες τέτοιες εγκαταστάσεις.

Μια τελευταία κουβέντα και κλείνω: Πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα κλειστά ακίνητα των τραπεζών, των επιχειρήσεων, των μεγαλοϊδιοκτητών, αν θέλουμε να κάνουμε παρέμβαση στο θέμα των ακινήτων με εργαλεία τον φόρο περιουσίας, ΕΝΦΙΑ σήμερα ή όπως αλλιώς ονομαστεί ή μετατραπεί αύριο, ώστε να υπάρξουν κίνητρα και αντικίνητρα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και να προσφέρουμε φτηνά σπίτια, φτηνούς χώρους κυρίως σε πολίτες που έχουν πρόβλημα, αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.