«Ξεκομμένοι από την κοινωνία, χωρίς σχέση με το τι γίνεται “εκεί έξω”, πλήρως απομονωμένοι, ακραία νεοφιλελεύθεροι», χαρακτήρισε τους κυβερνητικούς παράγοντες ο Τρύφων Αλεξιάδης, συνδέοντας την πλήρως αποτυχημένη σε ποσοστά τηλεθέασης συνέντευξη Μητσοτάκη στον Στ. Θεοδωράκη, με την ομιλία Σταϊκούρα, από βήματος της Βουλής, αλλά και με την περιφρονητική, για όσα συμβαίνουν στη χώρα του, συνέντευξη Μακρόν στη Γαλλία.

Στην ομιλία του σε σχέδιο νόμου του Υπ. Οικονομικών, ο βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μίλησε για τη συνεχιζόμενη προσβολή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Το Υπουργείο παραβιάζοντας κάθε έννοιας ορθής νομοθέτησης, με τη γνωστή τακτική μετά το πέρας των συνεδριάσεων της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, καταθέτει μεσονυχτίς πολυσέλιδες τροπολογίες, προς συζήτηση και ψήφιση την επόμενη ημέρα το πρωί.

Μιλώντας επί των άρθρων του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στην κατάργηση των “βουλευτικών προνομίων”:

«Έχω αρθρογραφήσει και έχω δημοσιοποιήσει τις απόψεις και τις προτάσεις μου. Αναγκαία η προστασία και η ενίσχυση του Βουλευτή για τη σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας, αλλά πρέπει να δούμε υπερβολές, όπως για παράδειγμα τη χορήγηση αυτοκινήτων σε Βουλευτές του Λεκανοπεδίου Αττικής. Γιατί πρέπει να μου παραχωρηθεί αυτοκίνητο, για να έρχομαι από το σπίτι μου στη Νίκαια, που απέχει οχτώ χιλιόμετρα; Άλλο οι Βουλευτές της Περιφέρειας, άλλο οι Βουλευτές του Λεκανοπεδίου.

Επίσης – το έχω πει και με προηγούμενη ιδιότητα, το έχω πει και ως Βουλευτής και έχω αρθρογραφήσει γι’ αυτό – πρέπει να σταματήσει το ειδικό φορολογικό καθεστώς των Βουλευτών. Δεν είναι δυνατόν εμείς να ψηφίζουμε φορολογικές διατάξεις για όλους τους πολίτες και για Βουλευτές – Ευρωβουλευτές να ισχύει ειδικό φορολογικό καθεστώς. Να ισχύει, ό,τι ισχύει για όλους τους Έλληνες».

Ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στις απόψεις και τις προτάσεις των φορέων της αγοράς, όπως π.χ. της ΓΣΕΒΕΕ, που δεν λαμβάνονται υπ’ όψη από την κυβέρνηση που από τη μια κωφεύει στον διάλογο και από την άλλη εισάγοντας το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών σε αλλεπάλληλες ρυθμίσεις και προκαταβολές, δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο θέμα του ιδιωτικού χρέους. Πρότεινε δε : «Να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι οφειλές, παλαιότερες και νεότερες, σε μία ρύθμιση. 120 δόσεις, 100 δόσεις; Ό, τι κι αν επιλεγεί, θα πρέπει να είναι μια ρύθμιση».

Κάνοντας δε μια αναδρομή στο παρελθόν, αλλά και στα χρέη των κυβερνώντων στο παρόν, υπενθύμισε ότι:
«Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει πάντα τις δόσεις με …αλλεργία. Έφερε τις 100 δόσεις ο ΣΥΡΙΖΑ την Άνοιξη του 2015 και στο δημοψήφισμα οι «Μένουμε Ευρώπη» και όσοι ήταν με το «ΝΑΙ» υποστήριζαν την κατάργηση των 100 δόσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε και τις 120 δόσεις τον Μάιο του 2019 μαζί με διαγραφή μέρους χρεών, μαζί με την προστασία πρώτης κατοικίας και σε επιχειρηματικά δάνεια.

Ήρθε ο κ. Σταϊκούρας στην Επιτροπή και έβαλε ερωτήματα, σε ποια άλλη χώρα υπάρχουν τόσες δόσεις;
Ποια χώρα οδηγήθηκε σε χρεοκοπία και μνημόνια και εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους; Σε ποια άλλη χώρα το κόμμα που κυβερνά χρωστάει σε τράπεζες πάνω από 400 εκατομμύρια – το ξαναλέω! – πάνω από 400 εκατομμύρια; Σε ποια άλλη χώρα το Υπουργικό Συμβούλιο χρωστάει σε τράπεζες πάνω από 13 εκατομμύρια;»

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και στη συνεχή κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είπε:

«Τους θυμίζω ότι ψήφισαν μαζί με τη Νέα Δημοκρατία την κωδικοποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ρωτάω: Στο πρόγραμμα για κυβέρνηση συνεργασίας, που ετοιμάζουν, θα ζητήσουν να επιστρέψουμε στους χειροκίνητους; δηλαδή να καταργηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί;».

Κλείνοντας κάλεσε τον Υπουργό, καταθέτοντας στα Πρακτικά το έγγραφο της Ομοσπονδίας Συλλόγου του Υπουργείου Οικονομικών (*), να δώσει λύση στο θέμα της λεγόμενης “προσωπικής διαφοράς” στους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών:

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε υπαλλήλους που ασκούν ελεγκτικό έργο και κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους με μισθούς πείνας και να μη λύνεται επιτέλους ένα ζήτημα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ το βρήκε, το κληρονόμησε, έδωσε λύση και προχωρήσαμε. Πάρτε και εσείς πρωτοβουλία. Λύστε επιτέλους αυτό το ζήτημα. Θα βελτιωθεί η απόδοση των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και θα απονείμετε δικαιοσύνη σε αυτούς που κάνουν μια πολύ δύσκολη δουλειά».

To video της ομιλίας

Αργότερα σε νέα του παρέμβαση ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, απάντησε στα λεγόμενα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ περί διαφάνειας, ότι τα στοιχεία που ζήτησε είναι δημοσιοποιημένα, ενώ τον κάλεσε να πάρει θέση στη σαφή πρότασή του:

«Θα πρέπει να μην υπάρχει κανένα ειδικό φορολογικό καθεστώς και να φορολογούνται οι πάντες, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, κ.λπ. όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Προλαβαίνουμε να το κάνουμε αυτό μέχρι να τελειώσει η κοινοβουλευτική περίοδος; Προλαβαίνουμε. Να το κάνουμε στην καινούργια Βουλή; Να το κάνουμε στην καινούργια Βουλή. Δεν χρειάζεται να υπάρχει κανένα ειδικό φορολογικό προνόμιο. Και σε αυτό θα ήθελα και τη δική σας τη γνώμη, διότι μιλάμε για δημιουργία προοδευτικών συγκλίσεων και προοδευτικών συμμαχιών και κυβερνήσεων. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό, θα είναι ένα πρώτο μικρό “λιθαράκι” στο τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα».

(*) Το κατατεθέν στα Πρακτικά έγγραφο της Ο.Σ.Υ.Ο.

Αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ακούγοντας τις ομιλίες αρκετών Βουλευτών, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και άλλων και ακούγοντας και την ομιλία του κ. Σταϊκούρα καταλαβαίνει κανείς πόσο ξεκομμένοι είναι ορισμένοι από το τι γίνεται στην κοινωνία. Και υπάρχει μια λεπτή κόκκινη γραμμή που συνδέει την ομιλία του κ. Σταϊκούρα, τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη -τρομερή επιτυχία τηλεθέασης, από το 23% στο 9%, μπράβο!- με τη συνέντευξη του κ. Μακρόν.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι είναι πλήρως απομονωμένοι, πλήρως ξεκομμένοι από την κοινωνία, καμία σχέση με το τι γίνεται εκεί έξω. Με δυο λόγια ακραία νεοφιλελεύθεροι ή ακραίοι νεοφιλελεύθεροι, για να μην πω την άλλη φράση από το Βήμα της Βουλής που δεν είναι και πολύ κομψή.

Μας έκανε μαθήματα εδώ ο κύριος Υπουργός για θέματα του περιεχομένου των ομιλιών μας και πόσο μέρος των ομιλιών μας έχει σχέση με το νομοσχέδιο. Ποιος; Ο Υπουργός Οικονομικών -δεν είναι προσωπική, είναι πολιτική επίθεση- ο οποίος έφερε χθες το βράδυ 22.30΄ ενώ είχε τελειώσει η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τροπολογία με 14 άρθρα και 90 σελίδες! Έλεος!. Θεωρούσαμε ότι στην κατηφόρα της λεγόμενης μη ορθής νομοθέτησης υπάρχει πάτος στο βαρέλι. Τελικά δεν υπάρχει πάτος. Δυστυχώς συνεχίζεται προσβάλλοντας και το Κοινοβούλιο και όλους εμάς και βεβαίως και μια κοινοβουλευτική παράδοση ακόμη και στελεχών από τη δική σας παράταξη.

Θέλω να κάνω μόνο μία παρατήρηση στο άρθρο 1 της τροπολογίας «Φορολόγηση αποζημιώσεων και συντάξεων ευρωβουλευτών της Ελλάδος». Δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνετε με αυτό τον τρόπο. Είναι υπαρκτό πρόβλημα, ναι, να συζητηθεί. Γιατί το κάνετε όμως με τροπολογία που στην ουσία δεν υπάρχει ο χρόνος και η δυνατότητα να συζητηθεί;

Κλείνει αυτή η περίοδος της Βουλής. Κάποιοι από εμάς θα εκλέγουμε, κάποιοι όχι. Πολλοί από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν θα εκλεγείτε ευτυχώς λόγω του σωστού εκλογικού συστήματος και όχι του καλπονοθευτικού με το οποίο εκλεγήκατε. Αλλά δεν κάναμε σε αυτή την περίοδο της Βουλής μία συζήτηση για τη λειτουργία της Βουλής. Και δεν κάναμε μία συζήτηση που πρέπει να γίνει, μια αναγκαία συζήτηση που πρέπει να γίνει για τα λεγόμενα «βουλευτικά προνόμια».

Έχω αρθρογραφήσει και έχω δημοσιοποιήσει τις απόψεις και τις προτάσεις μου. Αναφέρομαι σε αυτά με αφορμή το άρθρο 1 της τροπολογίας. Δηλώνω με σαφήνεια ότι είναι αναγκαία η προστασία και η ενίσχυση του Βουλευτή για τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας. Άλλο όμως αυτό και άλλο ότι πρέπει να δούμε τις υπερβολές, όπως για παράδειγμα τη χορήγηση αυτοκινήτων σε Βουλευτές του Λεκανοπεδίου Αττικής. Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να μου παραχωρηθεί αυτοκίνητο για να έρχομαι από το σπίτι μου στη Νίκαια εδώ, που απέχει οχτώ χιλιόμετρα; Άλλο οι Βουλευτές της Περιφέρειας, άλλο οι Βουλευτές του Λεκανοπεδίου.

Όπως επίσης -το έχω πει και από προηγούμενη ιδιότητα, το έχω πει και ως Βουλευτής, έχω αρθρογραφήσει γι’ αυτό- πρέπει να σταματήσει το ειδικό φορολογικό καθεστώς των Βουλευτών. Δεν είναι δυνατόν εμείς να ψηφίζουμε φορολογικές διατάξεις για όλους τους πολίτες και για Βουλευτές – Ευρωβουλευτές να ισχύει ειδικό φορολογικό καθεστώς. Ό,τι ισχύει για όλους τους Έλληνες, να ισχύει και για μας, πρέπει εμείς πρώτοι να δώσουμε το σωστό παράδειγμα.

Άκουσα με μεγάλη προσοχή ορισμένους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και την επιχειρηματολογία τους. Καλά δεν άκουσαν τους φορείς στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων; Δεν διάβασαν τα υπομνήματα τους;

Διαβάζω από το υπόμνημα της ΓΣΕΒΕΕ. «Θεωρούμε ότι η επεξεργασία, συζήτηση και ψήφιση των νομοθετημάτων που σε αρκετές περιπτώσεις συνεχίζει να γίνεται με διαδικασίες που παραπέμπουν στην πρόσφατη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, δεν ενισχύουν τους θεσμούς και τη δημοκρατία μας». Αυτό το αναφέρω για κάποιον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που είπε για τον κοινωνικό διάλογο που έγινε.

Επίσης πιο κάτω για το τεράστιο θέμα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο υποτίθεται ότι αντιμετωπίζεται με αυτό το νομοσχέδιο, αναφέρει: «Η αποτελεσματική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που για περισσότερο από μια δεκαετία αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας και είναι απότοκο της μακράς περιόδου των διαδοχικών και παράλληλων κρίσεων που συνεχίζουμε να βιώνουμε», προσέξτε, «δυστυχώς φαίνεται ότι δεν επιτυγχάνεται ούτε με αυτό το νομοσχέδιο.

Και συνεχίζει η ΓΣΕΒΕΕ πολύ σωστά να λέει και το επιχείρημά της, ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών θα αναγκαστούν να μπουν σε περισσότερες από μία ρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλλουν εφάπαξ τουλάχιστον τέσσερις, πέντε μηνιαίες δόσεις και επιπροσθέτως τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Έχουν και πρόταση οι άνθρωποι και είναι πολύ λογική. Και τι απαντάτε; Σιωπή των αμνών, τίποτα.

Προτείνουν: «Προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι οφειλές, παλαιότερες και νεότερες, σε μία ρύθμιση». Εκατόν είκοσι δόσεις, εκατό δόσεις; Ό, τι κι αν επιλεγεί, θα πρέπει να είναι μια ρύθμιση. Απάντηση δυστυχώς δεν υπάρχει από την Κυβέρνηση. Υπάρχει το ερώτημα αν άλλαξε κάτι στο αρχικό νομοσχέδιο από την ακρόαση των φορέων.

Τώρα σε ό,τι αφορά το ζήτημα του αν αντιμετωπίζεται με αυτό το νομοσχέδιο το θέμα των δόσεων. Θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία με αλλεργία αντιμετωπίζει πάντα τις δόσεις. Έφερε τις εκατό δόσεις ο ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του 2015. Στο δημοψήφισμα οι «Μένουμε Ευρώπη» και όσοι ήταν με το «ΝΑΙ» υποστήριζαν την κατάργηση των εκατό δόσεων που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τις εκατόν είκοσι δόσεις τον Μάιο του 2019 μαζί με διαγραφή μέρους χρεών, μαζί με προστασία πρώτης κατοικίας, σε επιχειρηματικά δάνεια.

Ήρθε ο κ. Σταϊκούρας στην επιτροπή και έβαλε ζήτημα και έβαλε ερωτήματα, ότι σε ποια άλλη χώρα υπάρχουν τόσες δόσεις. Μακάρι μετά ο κ. Βεσυρόπουλος να απαντήσει ή να έρθει ο κ. Σταϊκούρας να απαντήσει ή να δημοσιοποιήσει.

Ποια χώρα οδηγήθηκε σε χρεοκοπία και μνημόνια και εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους; Σε ποια άλλη χώρα το κόμμα που κυβερνά χρωστάει σε τράπεζες πάνω από 400 εκατομμύρια -το ξαναλέω!- πάνω από 400 εκατομμύρια; Σε ποια άλλη χώρα το Υπουργικό Συμβούλιο χρωστάει σε τράπεζες πάνω από 13 εκατομμύρια; Δεν θα μπω στην ουσία της ρύθμισης. Είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν είναι το αναγκαίο βήμα.

Και έχω ήδη καταγγελία από συγκεκριμένη επιχείρηση στον Πειραιά, η οποία ρύθμισε τις υπό αναστολή υποχρεώσεις της σε ασφαλιστικές εισφορές σε εβδομήντα δύο δόσεις, πληρώνει κανονικά τις δόσεις και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Επειδή όμως ξεπέρασε το όριο των 40.000 ευρώ, το ΚΕΑΟ παρέπεμψε την υπόθεση στα δικαστήρια και καλούν την επιχείρηση που εξυπηρετεί τη ρύθμιση και πληρώνει τις δόσεις, στο πλημμελειοδικείο. Πάρτε μέτρα να το λύσετε.

Μία παρατήρηση για όσα είπε ο κύριος Υπουργός σε σχέση με το θέμα της ακρίβειας. Ας συνεννοηθούν επιτέλους. Ο Υπουργός Οικονομικών δεν είναι σχολιαστής και δεν μπορεί να δίνει μήνυμα «αυξήστε τις τιμές, αλλά λίγο, με μειωμένο ρυθμό». Πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα.

Έχω ένα ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν το έχω καταλάβει και θα το επαναφέρω συνεχώς. Κριτικάρει συνέχεια τον ΣΥΡΙΖΑ για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Τους θυμίζω ότι ψήφισαν μαζί με τη Νέα Δημοκρατία την κωδικοποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Και ρωτάω: Στο πρόγραμμα για κυβέρνηση συνεργασίας, που ετοιμάζουν, θα ζητήσουν να επιστρέψουμε στους χειροκίνητους, δηλαδή να καταργηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί;

Καταθέτω στα Πρακτικά, και ελπίζω, κύριε Υπουργέ, να το λάβετε υπόψιν, το έγγραφο της Ομοσπονδίας Συλλόγου του Υπουργείου Οικονομικών για ένα θέμα το οποίο γνωρίζετε και εσείς πάρα πολύ καλά και πολλοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και άλλων κομμάτων, το θέμα της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε υπαλλήλους που ασκούν ελεγκτικό έργο και κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους με μισθούς πείνας και να μη λύνεται επιτέλους ένα ζήτημα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ το βρήκε, το κληρονόμησε, έδωσε λύση και προχωρήσαμε. Πάρτε και εσείς πρωτοβουλία. Λύστε επιτέλους αυτό το ζήτημα. Θα βελτιωθεί η απόδοση των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και θα δώσετε δικαιοσύνη σε αυτούς που κάνουν μια πολύ δύσκολη δουλειά.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Παρέμβαση -απάντηση ως Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ

.ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): …… Kαλούμε τα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους διαφάνειας να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των Ευρωβουλευτών τους που δεν πλήρωναν και είναι πάρα πολλοί, γιατί δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Μάλλον δεν ήταν στην Αίθουσα ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για να ακούσει την τοποθέτηση. Πήρα σαφή θέση, μίλησα. Όμως, δεν καταλαβαίνω το αίτημά σας για δημοσιοποίηση ενός θέματος που είναι ήδη δημοσιοποιημένο. Οι φορολογικές μας δηλώσεις είναι δημοσιοποιημένες μαζί με το «πόθεν έσχες» και εκεί φαίνεται τι έχει δηλώσει ο καθένας. Άρα, δεν καταλαβαίνω αυτό που ζητάτε τι είναι.
Εν πάση περιπτώσει, η πρότασή μου είναι σαφής. Θα πρέπει να μην υπάρχει κανένα ειδικό φορολογικό καθεστώς και να φορολογούνται οι πάντες, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Προλαβαίνουμε να το κάνουμε αυτό μέχρι να τελειώσει η κοινοβουλευτική περίοδος; Προλαβαίνουμε. Να το κάνουμε στην καινούργια Βουλή; Να το κάνουμε στην καινούργια Βουλή. Δεν χρειάζεται να υπάρχει κανένα ειδικό φορολογικό προνόμιο. Και σε αυτό θα ήθελα και τη δική σας τη γνώμη, διότι μιλάμε για δημιουργία προοδευτικών συγκλίσεων και προοδευτικών συμμαχιών και κυβερνήσεων. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό, θα είναι ένα πρώτο μικρό «λιθαράκι» στο τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα.