Για τη μεγάλη διαφορά των τιμών από το χωράφι στο ράφι του σούπερ-μάρκετ για τα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα και τη δυνατότητα ελέγχου της αισχροκέρδειας μίλησε στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ της ΕΡΤ ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για ανάγκη περισσότερων ελέγχων στην αγορά, αλλά και ενημέρωσης του κοινού, με τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων αισχροκέρδειας μεγάλων αλυσίδων, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που σε μικρομάγαζα της γειτονιάς, μπαίνουν ταμπέλες “κλειστό λόγω φοροδιαφυγής”.
Στη συνέχεια μίλησε για την άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών, αλλά και την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω της τρομερής αύξησης της έμμεσης φορολογίας «Καμία χρονιά από το 2015 έως το 2019 δεν είχαμε αύξηση έμμεσων φόρων 4,3 δισ. όπως συνέβη το 2022». Υπενθύμισε ότι κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα για υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, για πολλές κατηγορίες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, το άθροισμα φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 ήταν χαμηλότερο από της περιόδου 2010-2014. Δήλωσε, για άλλη μια φορά, ανοιχτός σε αναλυτικό διάλογο για τα φορολογικά στοιχεία, αλλά και για την ανάγκη αναθεώρησης φορολογικών επιβαρύνσεων, μέτρων που αποδείχτηκαν άδικα και αναποτελεσματικά.

Για την επόμενη μέρα και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο Τρ. Αλεξιάδης πρότεινε τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τη διενέργεια περισσότερων ελέγχων στην αγορά.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για τις μετεκλογικές συνεργασίες και την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη «Μακάρι το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να επαναλαμβάνουν καθημερινά ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας, για να καταλάβουν οι πολίτες ότι αν θέλουν να σχηματιστεί κυβέρνηση, πρέπει να ψηφιστούν κόμματα τα οποία θα το επιδιώξουν» είπε και συμπλήρωσε:
«Εμείς δεν μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση με τη ΝΔ ή την Ελληνική Λύση, έχουμε μεγάλες προγραμματικές διαφορές. Με άλλα κόμματα με τα οποία έχουμε προγραμματικές συγκλήσεις θα μπορούσαμε. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και η μεγάλη αγωνία μου είναι αν θα έχουμε μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ. Αν είμαστε δεύτερο κόμμα, δεν βγαίνουν οι αριθμοί για κυβέρνηση. Αν ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και βγει πρώτο κόμμα, θα είναι η μοναδική επιλογή για να έχουμε κυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο έχουμε προγραμματική σύγκλιση».

Για τη ρητορική του Νίκου Ανδρουλάκη, ότι δεν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε το βράδυ των εκλογών, τότε που ο «καθένας θα έχει αντιληφθεί το βάρος της ευθύνης του…»