«Να σταματήσουμε την πολιτική υπερφορολόγησης της ΝΔ, που το 2022 εισέπραξε μέσω έμμεσων φόρων 4,3 δις περισσότερα από το 2021 και για τους άμεσους φόρους να εφαρμοστεί η Συνταγματική διάταξη που μιλά για φορολογική κατανομή των βαρών ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει ο καθένας. Θέλουμε να ελαφρύνουμε τους άδικους φόρους που επιβαρύνουν μικρά και μεσαία εισοδήματα και να μεταφέρουμε φορολογικό βάρος σε υψηλά εισοδήματα και περιουσίες» είπε μιλώντας για τη φορολογική πολιτική ο Τρύφων Αλεξιάδης στο ραδιόφωνο του REAL FM.

Μίλησε δε για χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως «Η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε περιουσίες πάνω από 1 εκατομμύριο το άτομο και η κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές-δωρεές άνω των 800.000 ευρώ ανά τέκνο και συγγενή» που αποδεικνύουν από τη μια την εύνοια προς συγκεκριμένα βαλάντια και από την άλλη τη στέρηση εσόδων του δημοσίου.

Αναφερόμενος στο παρελθόν είπε «Αν δεν κάναμε το 2015 εκείνον τον δύσκολο και επώδυνο συμβιβασμό, δεν θα είχαμε βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, δεν θα είχαμε ρυθμίσει το χρέος και δεν θα είχαμε απαντήσει στο ερώτημα “αν μπορεί η Αριστερά να κυβερνήσει”. Κυβερνήσαμε μια χαρά και το αποδείξαμε. Δεν αφήσαμε να βγει καμία πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό, ρυθμίσαμε δάνεια, φέραμε μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις και αποδείξαμε την επάρκεια και τη δυνατότητα μας στη διακυβέρνηση, καλύτερα από άλλες κυβερνήσεις».

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα κόκκινα δάνεια και που θα βρεθούν τα χρήματα για να το υλοποιήσει, ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μίλησε αρχικά για υποκρισία μια και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών, στο οποίο είναι και εισηγητής «Αν διαβάσετε τη σελ. 130 του νομοσχεδίου, θα δείτε με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει καμία κοστολόγηση για τα όσα εξαγγέλλει το νομοσχέδιο, καμία κοστολόγηση!» και συμπλήρωσε: «Η πιο εύκολη απάντηση είναι πως θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την πολιτική της ΝΔ με την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων… Γι’ αυτό όμως που εξαγγείλαμε δεν υπάρχει κόστος για το Δημόσιο, αντίθετα ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ρυθμίσεων θα αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου. Θα αναγκαστούν εταιρείες – όπως τα funds – να πληρώσουν φόρους και επίσης οι ρυθμίσει των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και σε εφορίες, στις οποίες αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο πολίτης, θα γίνουν πιο βιώσιμες. Πιστεύω ότι τα έσοδα του δημοσίου δεν κινδυνεύουν, ίσα ίσα προβλέπω ότι θα αυξηθούν…” είπε και τόνισε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παγώσουν για λίγο χρονικό διάστημα οι πλειστηριασμοί, μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, διότι «αν βγει πάλι ο Μητσοτάκης θα χάσουμε την πρώτη κατοικία».

Ακούστε αναλυτικά: