Σημεία ομιλίας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό

· Αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος και χυδαία η επίθεση που δέχτηκε η εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από Υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Βαρύ το πολιτικό στίγμα και για τους εμπνευστές και για τους εκτελεστές αυτής της χυδαίας επίθεσης Η Έφη Αχτσιόγλου δεν έχει ανάγκη υπεράσπισης, η πορεία της έχει αποδείξει τις ικανότητες και τις προοπτικές της και καταλαβαίνω ότι αυτό φοβίζει κάποιους. Μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι ο φόβος τους θα γίνει εφιάλτης, το επόμενο χρονικό διάστημα.

· Πώς εννοεί η Νέα Δημοκρατία τον όρο μεσαία τάξη; Είναι μεσαία τάξη οι επαγγελματίες της εστίασης ή δεν είναι; Καταθέτω στα Πρακτικά, αντίγραφο από την πολύ καλή εφημερίδα «ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ», της αγαπημένης μου πατρίδας της Καβάλας, με τίτλο: « Μαζική αντίδραση των επαγγελματιών της εστίασης», όπου εκπρόσωπός τους απαντά στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και λέει «Η Κυβέρνηση, λοιπόν, ας μη μας λέει ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Ας πρόσεχε για να έχει». Καταθέτω και τη συνέντευξη του κ. Άδωνι Γεωργιάδη και το τι λένε οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών της εστίασης. Και δεν νομίζω ότι είναι κάτι διαφορετικό από τη μεσαία τάξη, για την οποία τόσα κροκοδείλια δάκρυα χύνατε, το προηγούμενο χρονικό διάστημα

· Επίσης, θα ήθελα να με ενημερώσει η Κυβέρνηση αν στη μεσαία τάξη, κατά το δικό της ορισμό, περιλαμβάνονται οι συνταξιούχοι, οι οποίοι με Δελτίο Τύπου του δραστήριου Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ), καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για το επίδομα-χαρτζιλίκι, το οποίο χάνουν περίπου 1,7 εκατομμύρια δικαιούχοι, λόγω κριτηρίων και το οποίο θα λάβουν μόνον όσοι παίρνουν κύρια και επικουρική σύνταξη ως 450 ευρώ το μήνα. Καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για το θέμα, καθώς και για το θέμα της κλοπής που υφίστανται με την φορολόγηση των αναδρομικών. Καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά, για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση.

· Πλασματική η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση για την Οικονομία. Το Οικονομικό της Επιτελείο παρέλαβε μία χώρα με πλεονασματικούς Προϋπολογισμούς και βρισκόμαστε στην κατάσταση ελλειμματικών προϋπολογισμών με έλλειμμα 21 δις τη μια χρονιά, 20 την επόμενη και απ’ ότι φαίνεται 12 (;),15 (;), 16 (;) δισ. ευρώ τη φετινή. Θέλω να εξηγήσετε πως θα πάμε είτε σε έλλειμμα της τάξης των 2,7 δισ., είτε σε πλεόνασμα; Δεν έχουμε ακούσει τον πολιτικό σας λόγο και το οικονομικό σας αφήγημα. Πώς από το ένα σημείο θα πάμε στο άλλο;

· Όπως, επίσης, θα ήθελα να ακούσω, από το Υπουργείο Οικονομικών, με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει το θέμα του ιδιωτικού χρέους. Από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει στα ασφαλιστικά ταμεία φτάνει τα 38,7 δις και αφορά το εφιαλτικό νούμερο περίπου 2.100.000 οφειλετών. Στη φορολογική διοίκηση φτάνει τα 109,4 δις και αφορά 3.700.000 οφειλέτες. Στις τράπεζες ανέρχεται στα 162 δις.

· Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση , εμφανίζεται μια εικονική πραγματικότητα. Έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας όταν λέει ότι ο Πρωθυπουργός ζει σε άλλη χώρα, ο πολιτικός του λόγος αφορά άλλη χώρα. Βλέπουμε μια Κυβέρνηση, στα κανάλια, με μονότονους μονολόγους και λογοκριμένες μεταφράσεις κειμένων και μια κοινωνία στην αγωνία επιβίωσης και στους αγώνες. Αυτή η υπόκωφη βοή, υπάρχει σε επίπεδο κοινωνίας, δεν παίζει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά κατορθώνει και έρχεται στην επιφάνεια είτε αφορά τους εργάτες της COSCO, είτε τους διανομείς της e-food, είτε τους υγειονομικούς, είτε τους αγρότες, είτε τους συνταξιούχους. Καταθέτω στα Πρακτικά το κάλεσμα σε συγκέντρωση πάνω από 10 Ομοσπονδιών Συλλόγων Συνταξιούχων, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, για τη Δευτέρα 9 η ώρα το πρωί. Φαντάζομαι είναι και αυτοί μεσαία τάξη, οι οποίοι δεν έχουν πειστεί από τον πολιτικό σας λόγο και διαμαρτύρονται. Πρέπει να απαντήσετε.

https://youtu.be/9M1IhZEHJw4

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η συζήτηση που  κάνουμε, σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, για τον Προϋπολογισμό, καθώς και αυτή που θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια, δυστυχώς, έχει στην επωνυμία της τη λέξη «συζήτηση», αλλά δεν είναι μια συζήτηση. Στην ουσία, είναι παράλληλοι μονόλογοι. Με διαχρονικές ευθύνες, ακόμα και αν 295, ακόμα και αν 300 βουλευτές συμφωνήσουμε – είτε εδώ, είτε στην Ολομέλεια- να αλλάξει κάτι στον Προϋπολογισμό, να μεταφερθεί ένα κονδύλιο ενόψει κορονοϊού ή οτιδήποτε άλλο, δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Έχουμε, λοιπόν, μια δύσκολη διαδικασία για τη δημοκρατία. Μια διαδικασία παράλληλων μονολόγων. Βεβαίως, ακούγονται ενδιαφέροντα πράγματα, είτε σαν αυτό που ειπώθηκε προηγουμένως από τον κύριο Παπαδημητρίου, ο οποίος καταλαβαίνω ότι προβλέπει το τι έρχεται και χτυπάει από τώρα το καμπανάκι στην Κυβέρνηση. Καλώς ήρθατε, κύριε Παπαδημητρίου, στην πραγματικότητα. Και συμφωνώ με τις επισημάνσεις που κάνατε και πρέπει να τις ακούσει η Κυβέρνηση και να τις λάβει υπόψη.

Θέλω, όμως, να σταθώ, κύριε Πρόεδρε και κύριοι βουλευτές και βουλεύτριες, σε κάτι που έγινε τις προηγούμενες μέρες, εδώ, και έκανε ακόμα πιο προβληματικό τον πολιτισμένο πολιτικό διάλογο, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Ένα γεγονός που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και που -τουλάχιστον από εμένα-δεν θα περάσει έτσι απλά. Δηλαδή, τη χυδαία επίθεση -χυδαία είναι η πιο ευγενική φράση που μπορώ να χρησιμοποιήσω- στην Εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από Υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχουν τα Πρακτικά. Δεν θέλω να επαναλάβω τη χυδαιότητα αυτή. Η Έφη Αχτσιόγλου δεν έχει ανάγκη συνηγόρου και υπεράσπισης. Η πορεία της έχει αποδείξει και τις ικανότητές της και τις προοπτικές της. Και καταλαβαίνω ότι αυτό φοβίζει κάποιους. Αυτό, πάντως, που μπορώ να τους διαβεβαιώσω είναι ότι ο φόβος τους θα γίνει εφιάλτης, το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι βαρύ πολιτικό στίγμα και για τους εμπνευστές και για τους εκτελεστές αυτής της χυδαίας επίθεσης. Εμείς δεν θα τους μιμηθούμε, απαντώντας στο ίδιο επίπεδο. Θα κρατήσουμε τον πολιτικό πολιτισμό που είναι αναγκαίο για να λειτουργήσει αυτή η Επιτροπή.

Θέλω να έρθω σε ένα ζήτημα -και μακάρι να μας βοηθήσει, είτε τώρα, είτε στην Ολομέλεια, ο αγαπητός Υφυπουργός Οικονομικών ή οποιοσδήποτε άλλος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης- για τη μεσαία τάξη. Έχω μπερδευτεί λιγάκι ως προς το πώς εννοεί η Νέα Δημοκρατία τη μεσαία τάξη. Κάτι είχα καταλάβει με τα ακραία που έλεγε όσο ήταν αντιπολίτευση, αλλά έχω μπερδευτεί τελευταία. Μεσαία τάξη είναι οι επαγγελματίες της εστίασης ή δεν είναι; Θα καταθέσω, στα Πρακτικά, αντίγραφα από την πολύ καλή εφημερίδα της αγαπημένης πατρίδας της Καβάλας «ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ»: Μαζική αντίδραση των επαγγελματιών της εστίασης που εκπρόσωπός τους απαντά στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη και λέει «Η Κυβέρνηση, λοιπόν, ας μη μας λέει ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Ας πρόσεχε για να έχει». (1) Καταθέτω, λοιπόν, και τη συνέντευξη του κυρίου Άδωνη Γεωργιάδη (2) και το τι λένε οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών της εστίασης. Και δεν νομίζω ότι είναι κάτι διαφορετικό από τη μεσαία τάξη, για την οποία τόσα κροκοδείλια δάκρυα χύνατε, το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Επίσης, θα ήθελα να με ενημερώσει η Κυβέρνηση αν στη μεσαία τάξη, κατά το δικό της ορισμό, είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι, με δελτίο Τύπου του δραστήριου Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για το επίδομα-χαρτζιλίκι, το οποίο χάνουν περίπου 1,7 εκατομμύρια δικαιούχοι. Αναφέρονται στα κριτήρια. Θα το λάβουν μόνον όσοι παίρνουν κύρια και επικουρική σύνταξη ως 450 ευρώ το μήνα! Και καταγγέλλουν την Κυβέρνηση και για το θέμα αυτό και για το θέμα των αναδρομικών με τη φορολόγησή τους, με την κλοπή που γίνεται. Θα το καταθέσω και αυτό στα Πρακτικά, για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση. (3)

Μεγάλη συζήτηση και επανάληψη στο σκονάκι που έχει διανεμηθεί –όχι «σκονάκι», λάθος έκφραση- στο πρότυπο λόγου που έχει ήδη διανεμηθεί στους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, στους βουλευτές και τα στελέχη, είναι η επανάληψη για μείωση φόρων, μείωση φόρων, μείωση φόρων. Υπενθύμιση: Η μεγαλύτερη μείωση φόρων, από την έναρξη της μνημονιακής βαρβαρότητας, έγινε με κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα. Όταν καταφέραμε και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ρυθμίσαμε το χρέος και ξεκίνησαν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Όποτε θέλετε, αναλυτική συζήτηση με νούμερα και όχι με εκτιμήσεις, αλλά με νούμερα συγκεκριμένα.

Ας έρθουμε, όμως, σε εσάς, που λέτε για μείωση φόρων. Όταν κάνετε μείωση φόρων, γιατί δε μειώνετε τους φόρους που Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ Νέα Δημοκρατία –βρείτε τα μεταξύ σας,  άλλωστε έχετε και αγωνίες τα στελέχη της μιας και της άλλης παράταξης ποιος θα είναι αρχηγός στο ΚΙΝ.ΑΛ.- γιατί δε μειώνετε τους φόρους στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης; Γιατί δεν μειώνετε την αύξηση των τελών κυκλοφορίας; Γιατί δεν μειώνετε τους φόρους στα καπνικά προϊόντα, που εσείς τα δύο κόμματα αυξήσατε κυρίως από τότε που ξεκίνησε η μνημονιακή βαρβαρότητα;

Θα μου πει κάποιος καλοπροαίρετος από τη Νέα Δημοκρατία: «Γιατί, ρε Αλεξιάδη, διαφωνείς σε αυτά; Αφού δώσαμε απαλλαγή στη μεταβίβαση ακίνητης και κινητής περιουσίας μέχρι 800.000 ευρώ». Πολύ καλό επιχείρημα. Εγώ δεν ξέρω πολλούς που να έχουν 500.000 ευρώ να κάνουν δωρεά στο παιδί τους ή 600.000 ή 700.000 ευρώ ή μέχρι 800.000 ευρώ –διότι σταθήκατε τώρα στο «μέχρι». Αυτή είναι η απάντηση; Ή, η απάντηση είναι ότι «ναι, κάνουμε μειώσεις φόρων και ελαφρύνουμε αυτούς που έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ». Διότι αυτούς τους ελαφρύνατε. Και ακούσαμε, προχθές, τον κύριο Σκυλακάκη να λέει για μια άλλη φοροελάφρυνση :«Καλά, δεν είναι μεγάλο ποσό. Είναι 25 εκατομμύρια».  Δεν κατάλαβα. Αν περίσσευαν αυτά, μπορούσαν να δοθούν κάπου διαφορετικά.

Θέλω να αναφερθώ σε μία πλασματική εικόνα που προσπαθείτε να εμφανίσετε, μια εικονική πραγματικότητα. Έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας όταν λέει ότι ο Πρωθυπουργός ζει σε άλλη χώρα. Ο πολιτικός λόγος που εκπέμπει και η ανάλυσή του, σαν να είναι σε άλλη χώρα, σα να αφορά άλλη χώρα.

Αυτό που βλέπουμε είναι μια Κυβέρνηση, στα κανάλια, σε μονότονους μονολόγους και λογοκριμένες μεταφράσεις κειμένων. Μια κοινωνία στην αγωνία επιβίωσης και στους αγώνες. Αυτή η υπόκωφη βοή, που υπάρχει σε επίπεδο κοινωνίας, που δεν παίζει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά κατορθώνει και έρχεται στην επιφάνεια, είτε αφορά στους εργάτες της COSCO, είτε τους διανομείς της e-food, είτε τους υγειονομικούς, είτε τους αγρότες, είτε τους συνταξιούχους. Θα καταθέσω και αυτό στα Πρακτικά. Οι συνταξιούχοι  καλούν τη Δευτέρα, 9 η ώρα το πρωί, σε μεγάλη συγκέντρωση πάνω από 10 Ομοσπονδιών και Συλλόγων Συνταξιούχων, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Δευτέρα, 9 η ώρα το πρωί. (4) Φαντάζομαι είναι και αυτοί, η μεσαία τάξη, οι οποίοι δεν έχουν πειστεί από τον πολιτικό σας λόγο και διαμαρτύρονται και για την κλοπή του εισοδήματός τους και για τα θέματα αυτής της αναδρομικής φορολόγησης. Πρέπει να απαντήσετε σε αυτά.

Έχει δίκιο ο κύριος Σκυλακάκης που λέει να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε. Έχει, φαίνεται, σημειώσει αυτό που του είχα πει ότι έχουμε ένα πλήρες αρχείο των όσων έλεγε ο ίδιος, αλλά και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης, στο παρελθόν. Να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε.

Εγώ θέλω να τονίσω δύο σημεία -και να κλείσω με αυτά- στο ζήτημα του Προϋπολογισμού, διότι εμφανίζετε μία εικόνα για τον Προϋπολογισμό. Εγώ θα σας πω στοιχεία και, παράκληση, αν είναι λάθος τα στοιχεία, να ακούσουμε τον αντίλογο και να ακούσουμε τα δικά σας στοιχεία. Είμαστε σε μία κατάσταση που από ένα έλλειμμα 21 δις στη μια χρονιά, 20 την άλλη, διότι, η ιστορία θα γράψει ότι το Οικονομικό Επιτελείο παρέλαβε μία χώρα με πλεονασματικούς Προϋπολογισμούς για «χ» λόγους -θα συζητήσουμε το γιατί- και έχουμε, αυτήν τη στιγμή, ελλειμματικούς Προϋπολογισμούς. Θέλω να εξηγήσετε, λοιπόν, πώς από ένα έλλειμμα, που θα πάει φέτος απ’ ότι φαίνεται στα 12 ή 15 ή 16 δισ. ευρώ, θα πάμε σε ένα έλλειμμα, είτε της τάξης των 2,7 δισ., είτε σε ένα πλεόνασμα! Αυτή είναι πραγματικά μία άσκηση που πρέπει να μας εξηγήσετε. Και, κατά την αγαπημένη φράση του κυρίου Υπουργού Οικονομικών, που λείπει σήμερα και που αλλάζει διαρκώς τα γκολπόστ, πρέπει να μας εξηγήσει. Διότι, για αυτό, δεν έχουμε ακούσει πολιτικό λόγο. Δεν έχουμε ακούσει οικονομικό αφήγημα. Πώς θα γίνει αυτό και από το ένα σημείο θα πάμε στο άλλο;

Όπως, επίσης, θα ήθελα να ακούσω, από το Υπουργείο Οικονομικών, το θέμα των χρεών, όχι του δημοσίου χρέους. Εκείνο αφήστε το. Δεν  αναφέρεστε καθόλου σε αυτό, στο θέμα του ιδιωτικού χρέους.

Εμείς από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει στα ασφαλιστικά ταμεία είναι 38,7 δις και αφορά περίπου δύο εκατομμύρια εκατό χιλιάδες οφειλέτες, εφιαλτικό νούμερο. Στη φορολογική διοίκηση είναι 109,4 δις και αφορά 3 εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες οφειλέτες. Στις τράπεζες είναι 162 δις, αν βάλουμε και τις εταιρείες …..και τα λοιπά δεν έχουμε βρει τον αριθμό των οφειλετών. Αυτή είναι η κατάσταση. Αν είναι κάποιο νούμερο λάθος, παράκληση να διορθωθώ και να ζητήσω και συγνώμη, αλλά αυτή είναι η κατάσταση και παράκληση να ακούσω από εσάς με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας.

ΤΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

(1) ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ “ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ” – 17.11.21

(2) ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ “ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ” – 16.11.21

(3) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ. – 23.11.21

(4) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ. – 25.11.21