Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας σχετικά με τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2023 και τον απολογισμό δαπανών της για το 2021, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για τη σημασία της δημοσιοποίησης της συζήτησης που προηγείται στην Επιτροπή, καθώς και την έγκαιρη ανάρτησή της στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότερης και διαφανέστερης λειτουργίας «Πρέπει να το αποδεικνύουμε και για να το αποδεικνύουμε, ας είναι η τελευταία φορά φέτος που δεν μεταδόθηκε από το Κανάλι της Βουλής η συνεδρίαση της αντίστοιχης Επιτροπής. Παρ’ ότι το ζητάμε τόσον καιρό, δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν συνέβη. Ας μην ακούσουμε το επιχείρημα περί “παραδόσεων” κ.λπ. Δεν έχουμε να κρύψουμε ή να φοβηθούμε τίποτα. Ας είναι η τελευταία χρονιά που πήραμε το υλικό τυπωμένο και όχι σε ψηφιακή μορφή και ούτε αναρτήθηκε στο site της Βουλής. Είναι συνεδρίαση της Επιτροπής, είναι χρήσιμο υλικό, θα μπορούσε να έχει αναρτηθεί και να το έχουμε σε ψηφιακή μορφή. Το επιχείρημα “μην τυχόν και διαρρεύσει κάτι” δεν αντέχει σε στοιχειώδη κριτική, μετά τη σημερινή συνεδρίαση όλα θα αναρτηθούν στο site της Βουλής».

Ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στη μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου «Είναι ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα, ένα πολιτικό μήνυμα εξέγερσης, αντίστασης, αμφισβήτησης. Και καλό είναι οι εκάστοτε κρατούντες να ακούν αυτά τα μηνύματα. Είναι ηχηρά μηνύματα της κοινωνίας, που πρέπει να τα ακούσουν και τα “υπόγεια” της Νέας Δημοκρατίας που έβγαλαν στη δημοσιότητα μέσω της “Ομάδας Αλήθειας” ένα άθλιο και απαράδεκτο βίντεο σε σχέση με το Πολυτεχνείο», είπε και κάλεσε τον εκπρόσωπο της ΝΔ να τοποθετηθεί αν συμφωνεί με το περιεχόμενο του συγκεκριμένου βίντεο και για το αν έχουν βάση οι πληροφορίες ότι ο σκηνοθέτης του βίντεο «είναι εκείνος ο απαράδεκτος δημοσιογράφος, που μετά από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πήρε συνέντευξη, από βασανισμένους και φυλακισμένους φοιτητές για να “ξεπλύνει” τη Χούντα».

Ο Τρ. Αλεξιάδης εξέφρασε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις ευχαριστίες για το προσωπικό της Βουλής και τη βοήθεια που παρέχει στο κοινοβουλευτικό της έργο, πλέκοντας το εγκώμιο ειδικότερα στο προσωπικό της των αρμόδιων διευθύνσεων που ασχολήθηκε με τη σύνταξη αυτού του δύσκολου και μεγάλου έργου και μπράβο σας. Κάλεσε δε τους υπόλοιπους Βουλευτές και τη διοίκηση της Βουλής «να μην μένουμε μόνο στις ευχαριστίες, αλλά να λύσουμε τα μισθολογικά, το θέμα των μισθολογικών ανισοτήτων, τα εργασιακά και τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία απασχολούν τους υπαλλήλους της Βουλής. Πολύ καλά κάνουμε και τα λύνουμε για άλλα Υπουργεία, αλλά ας τα λύσουμε και για τους υπαλλήλους της Βουλής».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι πιο συνοπτικός από τον προλαλήσαντα. Άλλωστε, τα έχουμε πει στην Επιτροπή και νομίζω ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία επί του περιεχομένου των οικονομικών καταστάσεων.

Αυτό που θέλω να πω με σαφήνεια είναι ότι είμαστε στην επόμενη μέρα από μια μεγάλη συγκέντρωση, την επόμενη μέρα από ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα, ένα πολιτικό μήνυμα εξέγερσης, αντίστασης, αμφισβήτησης. Και καλό είναι οι εκάστοτε κρατούντες να ακούν αυτά τα μηνύματα, είναι ηχηρά μηνύματα της κοινωνίας και να τα ακούν κυρίως εκείνα τα «υπόγεια» -μέσα σε εισαγωγικά- της Νέας Δημοκρατίας που έβγαλαν στη δημοσιότητα μέσω της «Ομάδας Αλήθειας» αυτό το άθλιο, το απαράδεκτο βίντεο σε σχέση με το Πολυτεχνείο.

Καλώ τον Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να τοποθετηθεί με σαφήνεια επ’ αυτού για το αν τον καλύπτει ή όχι ή το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το συγκεκριμένο βίντεο και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο σκηνοθέτης του είναι εκείνος ο απαράδεκτος δημοσιογράφος -ούτε το όνομά του δεν θέλω να πω- που μετά από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου πήρε συνέντευξη -ας το πούμε έτσι- για να «ξεπλύνει» τη Χούντα από βασανισμένους και φυλακισμένους φοιτητές. Ελπίζω να μην είναι αλήθεια. Περιμένω τη Νέα Δημοκρατία με σαφήνεια να τοποθετηθεί για το αν συμφωνεί με το περιεχόμενο του βίντεο και αν ο σκηνοθέτης είναι ο ίδιος εκείνος ο απαράδεκτος.

Έρχομαι, όμως, στην ουσία των όσων έχουμε να συζητήσουμε σήμερα. Με καλύπτει πλήρως τα όσα λέγονται στην εισηγητική έκθεση για το συγκεκριμένο θέμα ότι ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το έτος 2023 έχει ως θεμελιώδη στόχο την αποτελεσματικότερη και διαφανέστερη λειτουργία της Βουλής και μια σειρά από άλλα ζητήματα. Με βρίσκει τελείως σύμφωνο, βρίσκει τελείως σύμφωνο τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Και αυτό το πράγμα θέλουμε να το ενισχύσουμε, διότι πιστεύουμε και εμείς ότι η Βουλή δεν έχει να κρύψει τίποτα, είναι μια διαδικασία διαλόγου, δεν φοβάται τίποτα. Είναι μια ζωντανή διαδικασία δημοκρατίας και αυτό πρέπει να το αποδεικνύουμε και για να το αποδεικνύουμε, ας πούμε ότι είναι η τελευταία φορά φέτος το ότι δεν μεταδόθηκε από το Κανάλι της Βουλής η συνεδρίαση της αντίστοιχης Επιτροπής, παρ’ ότι το ζητάμε τόσον καιρό και δυστυχώς, για άλλη μια φορά δεν έγινε. Ας μην ακούσουμε το επιχείρημα περί παραδόσεων και τα λοιπά. Εδώ σπάσαμε τις παραδόσεις να παρακολουθούνται πολιτικοί Αρχηγοί και Βουλευτές στη Βουλή και πάνε κάποιοι να το νομοθετήσουν. Ας μην μιλούμε για άλλες παραδόσεις.

Σε ό,τι αφορά αυτό, λοιπόν, ας είναι η τελευταία χρονιά που δεν μεταδόθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής, γιατί δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα ή να φοβηθούμε τίποτα για το θέμα αυτό και ας είναι η τελευταία χρονιά που πήραμε τυπωμένο το υλικό και όχι σε ψηφιακή μορφή και δεν αναρτήθηκε στο site της Βουλής γιατί είναι συνεδρίαση της επιτροπής και είναι χρήσιμο υλικό. Θα μπορούσε να έχει αναρτηθεί και να το έχουμε σε ψηφιακή μορφή. Το επιχείρημα «μην τυχόν και διαρρεύσει κάτι» δεν το καταλαβαίνω. Μετά τη σημερινή συνεδρίαση όλα θα αναρτηθούν στο site της Βουλής. Άρα, είναι δικαιολογίες που δεν αντέχουν σε στοιχειώδη διάλογο γι’ αυτό και δεν έχω να επιμείνω πάνω σε αυτό.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι συνεχίζει δυστυχώς η δυσλειτουργία, η αντίφαση να συζητούμε τον οικονομικό απολογισμό, τα οικονομικά στοιχεία, τις οικονομικές καταστάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση του διοικητικού απολογισμού. Αυτή είναι μια παθογένεια την οποία ελπίζω η επόμενη περίοδος της Βουλής να την αντιμετωπίσει για λόγους προστασίας της Βουλής και για λόγους ανάδειξης του έργου της Βουλής.

Έχω μια παρατήρηση μόνο, όπως έκανα και στην επιτροπή, αλλά, δυστυχώς, δεν πήρα απάντηση. Ελπίζω να πάρω σήμερα μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης. Δεν έχω κάποια άλλη ουσιαστική παρατήρηση. Η μόνη παρατήρηση είναι στην τρίτη παράγραφο των συμπερασμάτων της έκθεσης του καταστατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ίδρυμα της Βουλής όπου αναφέρεται ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση των συμβάσεων μέσω εξειδικευμένου πληροφοριακού συστήματος με τη συστηματική καταγραφή των συμβάσεων με κάθε λεπτομέρεια και τακτική ενημέρωση όλων των αρμοδίων εμπλεκόμενων τμημάτων διευθύνσεων. Παράκληση λοιπόν αυτό να αντιμετωπιστεί ή να ακούσουμε τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν γι’ αυτό το ζήτημα για να μην επανερχόμαστε συνέχεια σε αυτό το θέμα.

Κλείνοντας, επειδή σέβομαι και το σημερινό πρόγραμμα της Βουλής αλλά και την ανάγκη να τοποθετηθούν άλλοι Βουλευτές, θέλω να πω με σαφήνεια ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κι εγώ βεβαίως που την εκφράζω σήμερα από εδώ, θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας συνολικά για το προσωπικό της Βουλής για την όλη λειτουργία σε σχέση με το κοινοβουλευτικό μας έργο, αλλά ειδικά το προσωπικό της Βουλής που ασχολήθηκε με τη σύνταξη αυτού του δύσκολου και μεγάλου έργου και μπράβο σας.

Θέλω να ευχαριστήσω λοιπόν όλο το προσωπικό της Βουλής και ειδικά των αρμόδιων διευθύνσεων. Και για να μην πω μόνο τα καλά λόγια να πω και για εμάς τους υπόλοιπους, τους Βουλευτές και τη διοίκηση της Βουλής, ότι πρέπει επιτέλους να μην μένουμε μόνο στις ευχαριστίες για τα θέματα του προσωπικού της Βουλής, αλλά να λύσουμε τα μισθολογικά, το θέμα των μισθολογικών ανισοτήτων, τα εργασιακά και άλλα ζητήματα τα οποία απασχολούν τους υπαλλήλους της Βουλής. Πολύ καλά κάνουμε και τα λύνουμε για άλλα Υπουργεία, αλλά ας τα λύσουμε και για τους υπαλλήλους της Βουλής, για να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.