Με το πρόβλημα των δυσάρεστων οσμών στη Δραπετσώνα να ζητά λύση, με τον κόσμο στα κάγκελα και τη δημοσιότητα που έχει δοθεί στο θέμα να xτυπάει «κόκκινο», είναι αξιοσημείωτη η προσπάθεια τοπικών Βουλευτών της ΝΔ να προσπαθούν μέσα από φτηνά επικοινωνιακά κόλπα,  να εμφανίζονται με δηλώσεις τους πότε σαν πρωταγωνιστές στον αγώνα για την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής στις περιοχές μας της Β’ Πειραιά και πότε ψεύτικα σαν μπροστάρηδες στην κατάθεση ερωτήσεων για τα θέματα στη Βουλή.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι: ενημερώνουν τους Υπουργούς τους;

Γιατί παρά τη συμμετοχή τους σε συσκέψεις για το ζήτημα από πέρυσι το καλοκαίρι, ακούσαμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζιδάκη να δηλώνει πως μόλις πρόσφατα ενημερώθηκε ότι κάτι μυρίζει….

Στη χθεσινή δε πρόσκληση της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, όπου παρουσιάστηκαν τα νέα στοιχεία των μετρήσεων για την ποιότητα της ατμόσφαιρας από τον Δημόκριτο, τις δημόσια φιλολαϊκές, «επαναστατικές» τοποθετήσεις των Βουλευτών της ΝΔ ακολούθησαν αργότερα οι απαντήσεις του υφυπουργού  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δ. Οικονόμου προς την επίκαιρη ερώτηση που είχε υποβάλλει η Βουλεύτρια του ΚΚΕ, Διαμ. Μανωλάκου.

Αντιγράφουμε σημεία από τα πρακτικά:

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Η δυσοσμία φαίνεται ότι υπάρχει σε κάποιο βαθμό, εννοώ μεγαλύτερο ή μικρότερο ανάλογα με την  πληροφόρηση και προφανώς είναι ένα πρόβλημα το οποίο χρήζει αντιμετώπισης στον βαθμό που υπάρχει.

Φαίνεται ότι υπάρχει κύριοι Βουλευτές ανάλογα με την πληροφόρηση; Στον βαθμό που υπάρχει;

και παρακάτω…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Υπάρχουν πολύ λίγα εργαστήρια που έχουν τα ειδικά όργανα μέτρησης των οσμών. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό πρακτικά. Είναι το αστεροσκοπείο, είναι ο  Δημόκριτος,  είναι το ΑΠΘ. Αναθέτουμε, λοιπόν στο ΑΠΘ να πάρει όλο το υλικό που υπάρχει -δεν θα το ξεκινήσει εξ αρχής- και αφού το αξιολογήσει θα γίνουν αυτοψίες και εγκατάσταση σταθμών μέτρησης και μέσα στις μονάδες.

Θα αξιολογήσει το ΑΠΘ τις ερευνητικές μεθόδους του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου κύριοι Βουλευτές ;

και παρακάτω….

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Συνοψίζω στο ότι υπάρχει μια αίσθηση και υπάρχουν και εκτιμήσεις από έρευνες ότι έχουμε πρόβλημα οσμών λιγότερο βενζολίου σίγουρα, γιατί είναι και αυτό που μπορεί να μετρηθεί πιο εύκολα.

Έχετε και εσείς την ίδια …αίσθηση κύριοι Βουλευτές μετά τη χθεσινή πληροφόρηση, αλλά και την τοποθέτηση της Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Αντωνάκου;

και όσο για τα σχέδια της ΝΔ για την περιοχή…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Αυτή τη στιγμή υπάρχει ήδη σχεδιαστικό πλαίσιο το οποίο προσδιορίζει τι πρέπει να γίνει στην περιοχή. Το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας αναφέρει συγκεκριμένα ότι πρέπει να δημιουργηθεί στην περιοχή, σε εξακόσια σαράντα στρέμματα περίπου -τόσο δεν είπατε και εσείς, νομίζω;- ένας πόλος με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πρασίνου και αναψυχής, επίσης με χρήσεις άμεσα συνδεόμενες με τις λιμενικές δραστηριότητες και με μέγιστο συντελεστή 0,15. Το ίδιο λέει και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Υπάρχει, λοιπόν, ένα σχεδιαστικό πλαίσιο το οποίο θα ακολουθήσουμε.

Για ποιες «χρήσεις άμεσα συνδεόμενες με τις λιμενικές δραστηριότητες» ομιλεί  ο ποιητής κύριοι Βουλευτές; Αυτές που είχαν απαλειφθεί με το άρθρο 28 του ν.4342/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επανέρχονται  από την πίσω πόρτα;

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Ενημερώνουν οι βουλευτές της ΝΔ τους Υπουργούς τους ;