ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΩΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: α) Μόνη συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Προϋπολογισμού Δαπανών της Βουλής, οικονομικού έτους 2022. β) Μόνη συζήτηση και έγκριση του Απολογισμού Δαπανών της Βουλής, οικονομικού έτους 2020 και του παραρτήματος αυτού (Απολογισμός 2020 των πεπραγμένων του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία).

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Θα έλεγε κανείς ότι σήμερα έχουμε να κάνουμε μια συζήτηση επί αριθμών. Δεν είναι, όμως, μια συζήτηση επί αριθμών, είναι μια πολιτική συζήτηση. Και πολύ σωστά στην εισαγωγή του, ο Πρόεδρος της Βουλής, μίλησε για τις υποχρεώσεις της Βουλής απέναντι στη δημοκρατία και το Σύνταγμα,  συνυπογράφω, τονίζω και επαυξάνω τα όσα είπε για το θέμα της εξάπλωσης του ιού και του τρόπου αντιμετώπισης πανδημίας.

Πραγματικά πρέπει και με τον εμβολιασμό και με όποιον άλλον τρόπο μπορούμε, να αντιμετωπίσουμε το θέμα της πανδημίας η οποία παίρνει τραγικές διαστάσεις. Δεν θα αναφερθώ, όμως, περισσότερο σ’ αυτό, έχουμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα καταθέσει σχετικά αιτήματα, σχετικές προτάσεις για συζήτηση και ελπίζω το επόμενο χρονικό διάστημα να συζητήσουμε αναλυτικά αυτό το θέμα.

Θέλω να υπερτονίσω, κύριε Πρόεδρε, αυτό που είπατε και οι υπόλοιποι Βουλευτές για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού, πολύ σωστά!

Θέλω, όμως, να ξεκινήσω την ομιλία μου, μια και είναι η πρώτη ομιλία μου μετά από ένα πολιτικό επεισόδιο που είχαμε στη χώρα, την αποτροπή εξάπλωσης ενός «ιού θεσμικής εκτροπής». Διότι είναι θεσμική εκτροπή αυτό το οποίο έχει γίνει εναντίον μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εναντίον του Βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη και δεν έχει σημασία το αν είναι ένας αγαπημένος φίλος και σύντροφος, δεν έχει σημασία αυτό, είναι ένας Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και από όποιο κόμμα και αν ήταν -και εδώ περιμένω μια σαφή τοποθέτηση από όλα τα κόμματα- πρέπει να έχουμε καθαρή θέση. Δηλαδή, έχουμε μία θεσμική εκτροπή, διότι δημόσιος υπάλληλος εκμεταλλευόμενος τη θέση του, παρενέβη στη λειτουργία της Βουλής, παραβίασε το Σύνταγμα, παρανόμησε –είναι η πιο ευγενική φράση μπορώ να πω- εκκωφαντικά και προσέβαλε το κύρος της Βουλής.

Ζητήσαμε και χτες στην Επιτροπή, επειδή ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά από το γεγονός, η Βουλή να ζητήσει παραδειγματικά  να ξεκινήσει πειθαρχικός έλεγχος. Δεν θα επιβάλλει η Βουλή κυρώσεις, αλλά πρέπει να ζητήσει η Βουλή πειθαρχικό έλεγχο για λόγους προστασίας της Δημοκρατίας και του Συντάγματος.

Παρένθεση: Δεν έχω τη λογική ότι πρέπει όσοι είμαστε στη Βουλή να έχουμε είτε ειδικά φορολογικά προνόμια είτε άλλου είδους προνόμια είτε οποιαδήποτε εξαίρεση σε σχέση με τους άλλους πολίτες. Ίσα-ίσα , είμαι έτοιμος να προστρέξω ή να εκκινήσω ένα διάλογο πως θα υπερασπίσουμε τον ρόλο του Βουλευτή, μιλώντας για θέματα μισθολογικά, για θέματα φορολογικά, για θέματα ειδικών προνομίων και τα λοιπά μέσα σε εισαγωγικά. Άλλο αυτό -να γίνει αυτός ο διάλογος- και άλλο κάποιος να προσπαθεί σε μία κρίσιμη περίοδο να εκμεταλλευτεί τη θέση του και να κινήσει τέτοιες διαδικασίες, σαν να μην είχε άλλες εκκρεμότητες ο συγκεκριμένος υπάλληλος να ασχοληθεί, σαν να μην υπάρχουν στο διαδίκτυο μια σειρά αναφορές για το πώς χειρίστηκε άλλες δικαστικές υποθέσεις και «εκ παραδρομής»,  όπως τόνισε η αρμόδια υπηρεσία, έκανε ό,τι έκανε.

Υπάρχει η άποψη -τη σέβομαι, αλλά διαφωνώ μαζί της-, θεωρούν κάποιοι ότι είναι ειλικρινής η παραδοχή της εισαγγελίας για λάθος εκ παραδρομής. Εγώ θεωρώ ότι για λόγους υπεράσπισης του ρόλου του Κοινοβουλίου πρέπει να ζητηθεί από το Κοινοβούλιο αυτός ο πειθαρχικός έλεγχος, για να μην μεταβληθεί αυτός ο ιός σε πανδημία. Αντιλαμβάνεστε την ευθύνη όλων μας, αν αυτή η «παραδρομή» επαναληφθεί.

Κλείνω σε αυτό το σημείο. Έρχομαι στο θέμα που συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια. Όπως είπα και στην Επιτροπή, η Βουλή δεν έχει να κρύψει τίποτα. Η Βουλή είναι μια διαδικασία διαφάνειας και δημόσιου διαλόγου. Έχουν δοθεί αγώνες για αυτό το ζήτημα και πολύ σωστά στην αρχή της η ειδική έκθεση που μας έχει δοθεί, στην τρίτη παράγραφο, αναφέρει «ο προϋπολογισμός της Βουλής για το έτος 2022 έχει ως θεμελιώδη στόχο την αποτελεσματικότερη και διαφανέστερη λειτουργία της Βουλής» και πολλά άλλα. Το ίδιο ο προϋπολογισμός, το ίδιο ο απολογισμός.

Επειδή, λοιπόν, για τη διαφάνεια όλοι ομνύουμε και πολύ καλά κάνουμε και είναι αναγκαιότητα, όπως είπα και χθες στην Επιτροπή, να κλείσουμε το κεφάλαιο του τι έγινε στο παρελθόν, τι έγινε χθες και το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Να μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής η συνεδρίαση της συγκεκριμένης Επιτροπής. Να δημοσιεύεται στο site της Βουλής όλο το σχετικό υλικό. Δεν υπάρχει λόγος ούτε καμία μυστικοπάθεια ούτε οτιδήποτε άλλο, γιατί ούτως ή άλλως, μετά τη σημερινή συνεδρίαση, όλα τα δεδομένα θα μπουν στα Πρακτικά της Βουλής. Δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Να κάνουμε, λοιπόν, τέτοιες κινήσεις, ώστε να μην δώσουμε σε κανέναν την αφορμή να πει οτιδήποτε ή να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε επιχείρημα έναντι της Βουλής.

Δύο παρατηρήσεις. Πρώτη παρατήρηση: Θα πρέπει η αρμόδια Επιτροπή να εφαρμόσει τα όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. Δεν θα υπεισέλθω αναλυτικά σε αυτό. Και ο κύριος Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής είπε χθες ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, βεβαίως σε σχέση με το 2021, θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Άρα δεν έχω να προσθέσω σε αυτό το ζήτημα.

Θέλω να τονίσω μόνο ότι είναι πρόβλημα το ότι έχουμε να συζητήσουμε έναν οικονομικό απολογισμό, χωρίς να έχει συζητηθεί προηγούμενα ο διοικητικός απολογισμός. Έτσι έμμεσα εγκρίνουμε διοικητικές πράξεις ή πράξεις διοίκησης που έγιναν ή οποιεσδήποτε αποφάσεις που πάρθηκαν για τη λειτουργία της Βουλής, (αναμφισβήτητα με τις καλύτερες προθέσεις) και με πλήρη διαφάνεια και με όσα ορίζει το Σύνταγμα. Δεν βάζουμε τέτοιο θέμα, γι’ αυτό και ψηφίζουμε. Το τονίζω, όμως, για λόγους προστασίας της Βουλής, ότι  είναι ανάγκη η συχνότερη συνεδρίαση της Επιτροπής και εφαρμογή όλων όσων ορίζει ο κανονισμός. Νομίζω ότι θα πρέπει, ακριβώς για λόγους διαφάνειας και καλύτερης λειτουργίας της Βουλής, να υπάρχει συνεδρίαση και συζήτηση των όσων, τελικά, θα απεικονιστούν σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Θέλω, επίσης, κλείνοντας και σεβόμενος τον χρόνο και το πρόγραμμα της Βουλής, γιατί υπάρχει και άλλη συνεδρίαση μετά, να τονίσω και εγώ τις ευχαριστίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τα συγχαρητήρια στο προσωπικό της Βουλής και για την απεικόνιση πολύ αναλυτικά όλων των οικονομικών μεγεθών και για την όλη συμβολή τους στη διαδικασία και στη λειτουργία της Βουλής.

Προσωπικά, όπως είπα και χθες, να τους συγχαρώ και για την υπομονή τους για τα όσα ορισμένες φορές εξωφρενικά ή τέλος πάντων, περίεργα -δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κάποια άλλη έκφραση και να αρχίσουν στο διαδίκτυο να γράφονται διάφορα- ακούγονται εδώ και τα υπομένουν. Ειδικά όσοι δουλεύουν στο τμήμα που πρέπει να απομαγνητοφωνήσουν και να αποτυπώσουν στα Πρακτικά, τα όσα λέμε εδώ, να τους συγχαρώ για την υπομονή τους.

Θέλω, όμως, με αφορμή αυτό -γιατί δεν αρκούν τα καλά λόγια- να πω ότι πρέπει, επιτέλους, να λυθούν τα ζητήματα της μισθολογικής εξομοίωσης, όπως έχει ψηφίσει -και σωστά- η Βουλή για άλλα Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Οικονομικών και σε άλλους τομείς, να λυθούν τα ζητήματα εργασιακών σχέσεων. Δεν είναι δυνατόν εμείς στη Βουλή, που πολύ σωστά ασχολούμαστε με τέτοια ζητήματα σε άλλα Υπουργεία, να έχουμε σε εκκρεμότητα τους υπαλλήλους της Βουλής, που συνεισφέρουν πάρα πολύ στη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας. Καλή συνέχεια.