Το πλήρες κείμενο της ομιλίας μου στο 4ο Συνέδριο, το οποίο δημοσιοποιώ λόγω τεχνικού προβλήματος στον ήχο και λόγω του ότι το Προεδρείο «ανακάλυψε» την ώρα που ανέβαινα στο βήμα, ότι ο χρόνος δεν αρκούσε και τον περιόρισε στα 4 λεπτά. Το ότι άλλοι ομιλητές την ίδια ημέρα, αλλά ειδικά τις δυο προηγούμενες, μίλησαν πολλαπλάσιο χρόνο παραπέμπει στο ανέκδοτο ότι «όλοι είμαστε ίσοι στο κόμμα». Δεν πειράζει !

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
πρώτα από όλα νιώθω μεγάλη χαρά που σας ξαναβλέπω και που ξανακάνουμε Συνέδριο. Ελπίζω να μη σας ξαναδώ σύντομα, σε … Συνέδριο εννοώ. Ελπίζω να σας ξαναδώ σε αγώνες, να σας ξαναδώ σε αυτό που έχουμε μπροστά μας σε 100 μέρες, στη μάχη των Ευρωεκλογών.

Και θυμίζω ότι το συνέδριο αυτό έγινε για να αποτιμήσουμε και να δούμε γιατί χάσαμε και πως θα ξανακερδίσουμε. Δεν είμαι σίγουρος ότι το κουβεντιάσαμε αυτό όσο έπρεπε και δεν είμαι σίγουρος ότι κάναμε ότι πρέπει σε αυτό το Συνέδριο για να ξανακερδίσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα προσπαθήσω να συνεισφέρω με τις λίγες γνώσεις που έχω στα θέματα καταστατικού, να θυμίσω τι λέει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι είναι κάτι που δεσμεύει τους πάντες στη λειτουργία του κόμματος.

Εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και Προέδρου. Άρθρο 43 «ψηφίζουν μόνο τα μέλη που είναι ταμειακά εντάξει». Άρθρο 16, παρ. 12 «η Κεντρική Επιτροπή κάνει τον απολογισμό της, στο τέλος της θητείας της, ο οποίος συζητείται προσυνεδριακά στις Ο.Μ. και συζητείται και εγκρίνεται στο Συνέδριο».
Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος εδώ – και θέλω να ακούσω τον Στέφανο και την Όλγα – να προτείνει ότι θα πάμε σε νέα Κεντρική Επιτροπή, χωρίς τα μέλη του κόμματος που εξέλεξαν την προηγούμενη, να μπορέσουν να κουβεντιάσουν και να τοποθετηθούν στον απολογισμό της. Οι υποψηφιότητες πρέπει να εγκριθούν σε Συνέδριο. Άρθρο 20, παρ. 2: «Το τακτικό Συνέδριο εγκρίνει τις υποψηφιότητες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή». Άρθρο 21, παρ. 1: «Μπορεί να εγκρίνει και έκτακτο Συνέδριο».

Πάμε τώρα στο θέμα των εκλογών και πως θα γίνουν. «Οι εκλογές γίνονται πανελλαδικά με κάλπη», άρθρο 20, παρ. 3.
Στο ίδιο άρθρο, για όσους έχουν σύγχυση, διαφωνία ή οτιδήποτε άλλο «σε χωριστή κάλπη την ίδια ημέρα η εκλογή Προέδρου», σε χωριστή κάλπη σύντροφοι, αυτό προβλέπει το καταστατικό.

Στο θέμα για εκλογές στις 10 Μαρτίου.
Αν με ρωτήσει κάποιος πότε να πάμε, χθες λέω εγώ. Χθες για να τελειώσει η εσωστρέφεια, 10 Μαρτίου είναι πολύ μακριά. Άλλο σύντροφοι όμως είναι το αν πρέπει να πάμε σε εκλογές, έπρεπε να έχουμε τελειώσει με αυτά. Έπρεπε σήμερα το βράδυ από εδώ να φύγουμε με ένα πρόγραμμα τι κάνουμε με τις ευρωεκλογές και άλλο αν μπορούμε να πάμε στις 10 Μαρτίου.

Και επειδή κάποιοι θα μου πουν ναι το κόμμα θα κάνει το α, το β, το γ… και θα προλάβουμε για τις 10 Μαρτίου, δεν θέλω να ανοίξω κουβέντα για το τι έγινε το τελευταίο διάστημα με τις λίστες στις Ο.Μ. Είναι δυστυχώς ένα κακό παράδειγμα.

Άλλο ερώτημα σύντροφοι, θα κάνουμε υβριδική, ψηφιακή ψηφοφορία; Ακούστηκε κι αυτό.
Το ερώτημα σύντροφοι είναι θέλουμε ψηφιακό κόμμα; θέλουμε ψηφιακό κόμμα χθες! Αλλά προσέξτε, κάνουμε Συνέδριο που δίνουμε χαρτάκια για να γραφτούμε ομιλητές, κάνουμε Συνέδριο που δεν υπάρχει ένα email, ένα κινητό για να στείλουμε ένα μήνυμα, δεν υπάρχει μια οθόνη για να βλέπουμε ποιος είναι ο επόμενος ομιλητής, αποτελέσματα ή οτιδήποτε άλλο. Άρα ψηφιακό κόμμα; Ναι, χθες, αλλά… πρέπει να γίνουν βήματα από όποιους έχουν την ευθύνη και εμείς να το στηρίξουμε.

Σύντροφοι, στο θέμα της ψηφιακής ψηφοφορίας, το κόμμα έχει θέση. Αν κάποιοι προτείνουν να την αλλάξουμε, να το πουν. Ήμασταν κάθετα αντίθετοι σε σωματεία, σε επιμελητήρια, σε ενώσεις, σε εκλογές υπηρεσιακών συμβουλίων για ψηφιακή ψηφοφορία. Ήμασταν κάθετα αντίθετοι και δίναμε αγώνα γι’ αυτό το ζήτημα σύντροφοι, δίναμε αγώνα ακριβώς γιατί «δεν διασφαλίζει τη μυστικότητα και την προστασία του ψηφοφόρου από πιέσεις των αρμών εξουσίας». Προτείνουν κάποιοι να πούμε τώρα ναι; Να κατατεθεί πρόταση σύντροφοι και να ψηφιστεί στο αρμόδιο όργανο και να στείλουμε τη συγγνώμη μας στα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που το πρότειναν και στους υπουργούς που δίναμε μάχη εναντίον τους τόσο καιρό, στους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές που έδιναν μάχη. Τι λέει το καταστατικό μας, το ανέφερα πριν με σαφήνεια. Αλλά και για ψηφοφορία σε εσωτερικά δημοψηφίσματα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας «εφόσον πληρούνται τα εχέγγυα μυστικότητας και εγκυρότητας της ψήφου», άρθρο 25, παρ. 5. Ρωτήσαμε στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή σύντροφοι, αν εξασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου. Δεν απαντήθηκε θετικά, άρα δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο τώρα.

Κλείνω με μια φράση σύντροφοι, εγώ δεν μασάω τα λόγια μου, ούτε θέλω χειροκρότημα. Είδαμε σε αυτό το συνέδριο γιουχαΐσματα και απαράδεκτες συμπεριφορές. Ευθύνη του Στέφανου, της Όλγας, αλλά και κάθε κεντρικού στελέχους να πάρουν θέση, να τις καταδικάσουν, να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες.

Στο παρελθόν θύμα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, στην Κ.Ε. ο Πρόεδρός μας ο Στέφανος. Να τελειώσουμε με αυτά σύντροφοι. Δεν αρμόζουν σε ένα αριστερό, προοδευτικό κόμμα τέτοιες συμπεριφορές. Διαφωνία ναι, διάλογο ναι, τραμπουκισμούς και γιουχαΐσματα όχι. Από το «κάτσε κάτω κουλοχέρη» του μακρινού 1975, μέχρι τον ψηφιακό βούρκο που σέρνονται κάποιοι σήμερα, δυστυχώς υπάρχουν συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στην Αριστερά.

Καλούς αγώνες σύντροφοι.

Το video της ομιλίας: