Με κοινοβουλευτική Αναφορά προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ο Βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, φέρνει στη Βουλή την επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας για την εξαίρεση του σχολείου από τα πρόγραμμα σχολικών γευμάτων 2022-2023.

Η ανάγκη ένταξης στο πρόγραμμα είναι επιβεβλημένη, καθώς είναι τουλάχιστον προκλητικό αλλά και άδικο στην ίδια πόλη να είναι ενταγμένα τα 25 από τα 29 σχολεία της πόλης. Μέσα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες και με τις τιμές στην ενέργεια, στα καύσιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης να καλπάζουν, το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων καθίσταται απολύτως αναγκαίο για πολλές οικογένειες λαϊκών συνοικιών όπως αυτών της Νίκαιας. Δυστυχώς η κυβέρνηση μαζί με τα αρμόδια υπουργεία δεν φαίνεται να συμμερίζονται τα προβλήματα των οικογενειών αυτών, και αντιμετωπίζουν τους μαθητές μόνο με κριτήριο το χρηματικό κόστος.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, ζητά να αλλάξει η απόφαση εξαίρεσης του σχολείου από τα σχολικά γεύματα και να ενταχθεί κανονικά στο πρόγραμμα ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν σχολικό γεύμα.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης συντάσσεται με το δίκαιο αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας και ζητά ενημέρωση από την Υπουργό.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Παιδείας και Θρησκευμάτων

  • Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα : Άμεση ένταξη του 18ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων 2022-2023

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας  (04-11-2022) μέσω της οποίας εκφράζει την δυσαρέσκειά του για την εξαίρεση του σχολείου από το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων σύμφωνα με το από 4.10.2022, ΦΕΚ Β΄5151.

Στην επιστολή του ο Σύλλογος αναφέρει ότι από την 21.07.2022 έχουν συνυπογράψει μαζί με άλλα τρία σχολεία του Δήμου Νίκαιας σχετικό αίτημα το οποίο συνυπέβαλλαν μέσω της Ένωσης Γονέων του Δήμου Νίκαιας προς τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας & Θρησκευμάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη ένταξης στο πρόγραμμα και ζητώντας τα επιπλέον γεύματα για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας θεωρεί εσφαλμένη την εξαίρεση του σχολείου, περιγράφει την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικογένειες και τα νοικοκυριά των λαϊκών συνοικιών, όπως της Νίκαιας και τονίζει ότι η ένταξη του σχολείου στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων θα ανακούφιζε σε μεγάλο βαθμό τις οικογένειες και θα διευκόλυνε σημαντικό αριθμό παιδιών.

Ο Σύλλογος αιτείται την επανεξέταση της απόφασης και την ένταξη έστω και τώρα στο πρόγραμμα, ώστε όλοι οι μαθητές να λαμβάνουν σχολικό γεύμα, όπως δικαιούνται.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας για την ικανοποίηση του αιτήματος.

Αθήνα, 07-11-2022

Ο καταθέτων  Βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων

========================================================================================================================================================================

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 18ου

                    Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας                            

ΠΡΟΣ :     

1. Την Διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ

Κα Ξένια Παπασταύρου

  1. Την Υπουργό Παιδείας

Κα Νίκη Κεραμέως

  1. Τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Κο Κωστή Χατζηδάκη

  1. Την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Κα Αθανασία Μεϊντάση

ΚΟΙΝ.:         Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη

Κα Μαρία Αραβαντινού

 

Θέμα: Εξαίρεση του 18ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας από το πρόγραμμα των <<Σχολικών Γευμάτων 2022-2023>>

Νίκαια 4/11/2022

Αξιότιμε(η) κύριε(α),

Αφορμή της παρούσας επιστολής είναι η απόφαση εξαίρεσης του σχολείου μας από το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β΄ 5151 από 4- 10-2022, και ο εκ νέου αποκλεισμός μας από αυτό.

Σε προηγούμενο αίτημά μας από 21-7-2022 -το οποίο συνυπογράψαμε το σχολείο μας μαζί με άλλα τρία σχολεία της περιοχής και υποβάλαμε μέσω της Ένωσης Γονέων του Δήμου Νίκαιας- προς τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, είχαμε επισημάνει το γεγονός της εξαίρεσης των τεσσάρων σχολείων από το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια και την αναγκαιότητα της ένταξης μας σε αυτό, αιτούμενοι τα επιπλέον γεύματα ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των σχολείων μας. Ωστόσο, προς μεγάλη μας απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι ακριβώς η έκδοση του εν λόγω ΦΕΚ ισοδυναμεί με απόρριψη του παραπάνω αιτήματός μας.

Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε το σκεπτικό της εν λόγω εξαίρεσης. Αν βασίζεται αποκλειστικώς σε οικονομικά κριτήρια, τότε μας δημιουργείται η εντύπωση ότι το σχολείο μας θεωρείται ως τάχα «προνομιούχο» σχολείο που βρίσκεται σε μία τάχα «προνομιούχα» περιοχή -και επομένως δεν δικαιούται ένταξης στο πρόγραμμα. Κατά την άποψή μας, μία ενδεχόμενη τέτοια προσέγγιση είναι εσφαλμένη. Οι μαθητές του σχολείου μας προέρχονται από οικογένειες κατώτερου και μέσου εισοδήματος και επομένως η συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα θα διευκόλυνε πολλές οικογένειες, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορα οικονομικά προβλήματα της σημερινής εποχής όπως: του υψηλού κόστους της ενέργειας και των καυσίμων, αλλά και της συνεχούς αύξησης των τιμών λόγω του πληθωρισμού, ακόμη και στα αγαθά πρώτης ανάγκης. Με τα οικονομικά προβλήματα να έχουν κυριολεκτικά γονατίσει τα νοικοκυριά των λαϊκών συνοικιών, όπως της Νίκαιας, η ένταξη του σχολείου μας στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων θα ανακούφιζε σε μεγάλο βαθμό τις οικογένειες και θα διευκόλυνε σημαντικό αριθμό παιδιών.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα αρμόδια Υπουργεία και η Κυβέρνηση συμμερίζονται την αγωνία των οικογενειών αυτών και  δεν αντιμετωπίζουν τους μαθητές ως αριθμούς και χρηματικό κόστος.

Εν κατακλείδι, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας αιτείται την επανεξέταση της απόφασης για την εξαίρεση του σχολείου μας, ώστε να ενταχθεί έστω και τώρα στο πρόγραμμα και όλοι οι μαθητές μας να λαμβάνουν σχολικό γεύμα, όπως δικαιούνται.

Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε υπόψη τα παραπάνω και θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας.

Για τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας

Η Πρόεδρος                                                                      Η Γενική Γραμματέας

Κυραγιάννη Έφη                                                                 Μούγιου Αγγελική