Ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται ήδη «προ των πυλών», μια σειρά εγκυκλίων και αποφάσεων αποδεικνύουν ολοφάνερα την κυβερνητική απραξία τόσων μηνών που δεν προετοίμασε κατάλληλα τις δημόσιες δομές για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων COVID-19.

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά Θοδωρής ΔρίτσαςΓιάννης Ραγκούσης και Τρύφων Αλεξιάδης κατέθεσαν ως αναφορά προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Υπουργό Υγείας την ανακοίνωση -καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά περί μετατροπής του Α.Τ. Νίκαιας σε «σανατόριο» με τα κρατητήριά του να «χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραμονή κρατουμένων που θα βρίσκονται θετικοί στο νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.», κατόπιν διαταγών της ΓΑΔΑ (2000/20/1774064 – 20/08/2020) και της Δ/νσης Αστυνομίας Πειραιά (υπ’ αριθμ. 2128/20/1777779 – 21/08/2020)

Εμβρόντητη η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά βλέπει τα μέλη της απροστάτευτα και απαίδευτα να υποχρεώνονται σε άσκηση καθηκόντων πέραν από τα υπηρεσιακά τους, τα οποία θα έχουν σχέση με τη φροντίδα κρατουμένων-ασθενών από COVID-19, για τα οποία όμως δεν υπάρχουν ούτε πρωτόκολλα ενεργειών από την ΕΛΑΣ.

Στην ανακοίνωσή τους αναρωτούνται για τα κριτήρια επιλογής του Α.Τ. Νίκαιας, περιγράφουν τις ελλείψεις βασικών υπηρεσιών καθαριότητας του τμήματος και υλικοτεχνικού εξοπλισμού του προσωπικού που πρόκειται να έρθει σε επαφή με θετικούς στον COVID-19 κρατούμενους και εκφράζουν τους φόβους τους για τους υπηρετούντες αστυνομικούς που ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες» καθώς και για τους αστυνομικούς που το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον ανήκει «σε ευπαθείς ομάδες» του πληθυσμού.

Χαρακτηρίζοντας τις διαταγές παράλογες, αναφέρονται στην επικινδυνότητα της επαφής πλέον των πολιτών της περιφέρειας Β΄ Πειραιά με τις υπηρεσίες του Α.Τ. Νίκαιας και του Τμήματος Ασφαλείας, στη διαταραχή της συμβίωσης αστυνομικών και πολιτών στην κοινωνία και απαιτούν την άρση των διαταγών.    

Οι αντιφατικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, χαρακτηριστικές της ανεπάρκειας στη διαχείριση της κρίσης και της απώλειας ελέγχου της κατάστασης, πληθαίνουν και οι Βουλευτές αιτούνται να ενημερωθούν από τα αρμόδια Υπουργεία για τις ενέργειές τους που θα αποτρέψουν διαταγές εις  βάρος της υγείας και της ασφάλειας μεμονωμένων εργασιακών ομάδων, αλλά και όλης της κοινωνίας.

Ακολουθεί η αναφορά των Βουλευτών και η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τους

  • Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη
  • Υπουργό Υγείας κ. Βασ. Κικίλια

Θέμα: Ανακοίνωση – Καταγγελία της ‘Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά για τη «χρησιμοποίηση των κρατητηρίων του Α. Τ. Νίκαιας αποκλειστικά για την παραμονή κρατουμένων που θα βρίσκονται θετικοί στον νέο κορωνοϊό σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.»

Οι Βουλευτές A’ Πειραιά Δρίτσας Θεόδωρος και Β’ Πειραιά Ραγκούσης Γιάννης και Αλεξιάδης Τρύφων καταθέτουν ως αναφορά την επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά (Αρ. Πρωτ. 065/22.08.2020) μέσω της οποίας γνωστοποιούν την Διαταγή της Δ/νσης Αστυνομίας Πειραιά (υπ΄αριθμ. 2128/20/1777779 – 21/08/2020) που εκδόθηκε βάσει της Διαταγής της Γ.Α.Δ.Α (υπ’ αριθμ. 2000/20/1774064 – 20/08/2020), με την οποία ενημερώνονται ότι τα κρατητήρια του Α.Τ. Νίκαιας θα «χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραμονή κρατουμένων που θα βρίσκονται θετικοί στο νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.».

Η Ένωση εκφράζει την ανησυχία της με καίρια και εύλογα ερωτήματα, που αφορούν όχι μόνο την προστασία της υγείας των αστυνομικών του Α.Τ. Νίκαιας, αλλά και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Β’ Πειραιά που επισκέπτονται το Α.Τ. Νίκαιας και το Τμήμα Ασφαλείας και έρχονται σε επαφή με το προσωπικό και αιτούνται στους αρμοδίους «να ανασκευάσουν τα επισφαλή για τους αστυνομικούς αλλά και για όλη την ελληνική κοινωνία προδιατασσόμενά τους».

Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.  

Αθήνα,  24-08-2020

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Αλεξιάδης Τρύφων

Δρίτσας Θεόδωρος

Ραγκούσης Γιάννης

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α
«ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΑΝΑΤΟΡΙΑ»