ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ Ρ/Σ “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5 FM”

ΠΗΓΗ

Το έλλειμμα των 8,6 δισ. ευρώ στο εξάμηνο φέτος, δείχνει ότι συνολικά το 2020 θα είναι μεγαλύτερο των 10 δισ. ευρώ, η ανεργία που προβλέπεται άνω του 31% και δεν αναχαιτίστηκε με μέτρα στήριξης της εργασίας φέρνει δεύτερο μεγάλο έλλειμμα στο ασφαλιστικό, αυτά τα ελλείμματα που όπως και το 2010 είναι τα καλύτερα επιχειρήματα για να προχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μνημονιακά μέτρα, τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Πρέπει να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος από την εκτίναξη του ελλείμματος στα 5,864 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο φέτος, έναντι στόχου πλεονάσματος 313 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Αλεξιάδης. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής υπολόγιζε ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο 4,6% στο τέλος του χρόνου, περίπου 10 δισ. ευρώ για όλο το έτος. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία το έλλειμμα είναι ήδη 5,8 δισ. ευρώ, άρα με μία προβολή στο επόμενο εξάμηνο θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Και τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει προ κορωνοϊού όσο και αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να το ξεχάσουμε αυτό, από το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Η δική μας πολιτική με τις παροχές στην κοινωνία, όπως τα 600-700 εκατ. ευρώ που δίναμε στο τέλος του χρόνου, κρατούσε την ζήτηση, μέρος τους επέστρεφε ως έμμεσοι φόροι, ενίσχυε το ασφαλιστικό, θύμισε ο κ. Αλεξιάδης. Σε άλλο σημείο μάλιστα προσέθεσε ότι από το 2015 με υπεράνθρωπες προσπάθειες κλείναμε τον προϋπολογισμό με πλεόνασμα περίπου 1,5 δισ. ευρώ, όχι έλλειμμα. Τώρα, το έλλειμμα άνω των 10 δισ. ευρώ, μαζί με το έλλειμμα που έρχεται στο ασφαλιστικό από την ανεργία άνω του 31% που προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, είναι τα καλύτερα επιχειρήματα που ακούμε από το 2010, για να προχωρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ σε νέα μνημονιακά μέτρα. Μακάρι έστω και τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλλάξει πολιτική, να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, γιατί βαδίζουμε σε καταστροφή…

Η πτώση των δημοσίων εσόδων και του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού ήδη από το 2019 οφείλεται στην ίδια την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τόνισε ο κ. Αλεξιάδης. Στις προεκλογικές εξαγγελίες της και τις ομιλίες των στελεχών της ΝΔ δεν θα βρείτε ούτε λέξη για την ανάγκη μείωσης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της διαφθοράς. Το ότι δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης περνάει ως μήνυμα, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την αγορά, σε αυτούς που «κλείνουν υποθέσεις» με διάφορες περίεργες διατάξεις, ενώ την ίδια στιγμή για τα αναδρομικά των συνταξιούχων η κυβέρνηση προχωρά σε παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες. Η οικονομία δεν είναι φυσικό φαινόμενο, όπως ένας σεισμός, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, εξαρτάται από το τι έχεις κάνει προηγουμένως. Αν συνεχιστεί αυτή η οικονομική πολιτική, θα έχουμε πολύ άσχημες επιπτώσεις.