Τον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών από μεριάς της κυβέρνησης και την απαξίωση που εκφράζουν οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ έθιξε στην ομιλία του, στην σχεδόν άδεια αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, ο αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης «Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας παρίσταται ένας μόνο Βουλευτής, κανένας άλλος. Ούτε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, κανένας Υπουργός. Ο εισηγητής βλέπω ότι έχει κλειστή την κάμερα. Μπράβο! Δίνετε ένα μεγάλο αγώνα για ένα σημαντικό θέμα, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και τις άλλες διατάξεις και εκτός από τον Υπουργό που είχε να φέρει μια τροπολογία, δεν παρευρίσκεται κανένας άλλος Υπουργός. Αυτό κάτι δείχνει. Και δεν είναι το πρώτο νομοσχέδιο, συνέβη και στο προηγούμενο. Έξι Βουλευτές σας γράφτηκαν ομιλητές σε αυτό το νομοσχέδιο. 6 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στους 157; Ούτε καν το 4% της Κοινοβουλευτική Ομάδας! Μα, τέτοια στήριξη;»

Η ασέβεια προς τον θεσμικό ρόλο του Κοινοβουλίου όμως δεν σταματά εδώ. Σχολιάζοντας την συνεχή κατάθεση νέων τροπολογιών σε υπό συζήτηση νομοσχέδια, ανέφερε: «Φέρατε ένα νομοσχέδιο 215 άρθρων. Το επεξεργαστήκαμε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και χτες φέρατε δυο τροπολογίες 11 άρθρων. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, σήμερα με 226 άρθρα. Και φέρνετε τώρα σε άσχετο νομοσχέδιο, άσχετη τροπολογία άλλων 5 άρθρων με πολύ σοβαρά ζητήματα για το θέμα των υδρογονανθράκων, των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων ζητημάτων για να τα συζητήσουμε, με μία ολιγόλεπτη τοποθέτηση του Υπουργού, ο οποίος μετά αποχώρησε και δεν μπορέσαμε καν να θέσουμε ερωτήσεις. Θέλετε με αυτό τον τρόπο να μας πείσετε ότι έχετε τον στοιχειώδη σεβασμό στο Κοινοβούλιο; Μα, είναι αυτό κοινοβουλευτική διαδικασία

Επισήμανε δε ότι σε άρθρο της συγκεκριμένης τροπολογίας επιβάλλεται, χωρίς υπολογισμούς ή καταθέσεις διατάξεων κ.α., στους διαχειριστές δικτύων διανομής φυσικού αερίου, φόρος επί των καθαρών κερδών του έτους 2021! Γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υποκριτική επιχειρηματολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, για την οποία υπενθύμισε πως « ήρθε ο Πρωθυπουργός της χώρας και είπε το τρομερό πολιτικό επιχείρημα, ότι περιμένουμε να μας πει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πόσα είναι τα υπερκέρδη για να δούμε αν θα τα φορολογήσουμε”. Tρομερό επιχείρημα, γιατί δεν το χρησιμοποιείτε και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; γιατί όχι και για τους άλλους πολίτες; Να ξέρουμε πρώτα ποιο είναι το φορολογητέο εισόδημα και μετά να το φορολογούμε. Γιατί δεν φέρνετε τη διάταξη αύριο; Γιατί πάτε να δώσετε νομικό πάτημα, ώστε αν νομοθετήσετε καθυστερημένα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, να ανοίξετε τη μεγάλη ατζέντα της νομικής διεκδίκησης περί αναδρομικής επιβολής φορολόγησης, στις εταιρείες για τις οποίες περιμένουμε να φορολογήσετε τα υπερκέρδη τους, ενώ θα έχουν καταθέσει δηλώσεις έως τις 30/6. Σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την κοινοβουλευτική τακτική, φέρτε διάταξη για τη φορολόγηση των υπερκερδών. Επιπλέον φέρτε διάταξη για την αποκάλυψη όσων κάνουν παραβάσεις αισχροκέρδειας και σταματήστε να τους κρύβετε».

Στη συνέχεια ζήτησε απαντήσεις σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση που λήγει τον Ιούνιο του 2022, όπως επίσης για το ύψος του ελλείμματος  του προϋπολογισμού του 2021, το ακριβές ποσό του αποθεματικού της χώρας «για το οποίο μας λέγατε 41 δισ., μετά 39,7 δισ., μετά 34 δισ., μετά 38,6 δισ…», αλλά και τα περί «δανεισμού» που αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην αδυναμία απαντήσεων εκ μέρους του Υπουργού στα ερωτήματα του και στους χαρακτηρισμούς «Τις ενδείξεις τις είχαμε από παλαιότερα και αποδείχτηκε ότι δεν κάναμε λάθος όταν σας αποκαλούσαμε «μαθητευόμενους μάγους», αλλά αντί να διορθωθείτε, ήρθατε στην επιτροπή και μας αποκαλέσατε Χάρι Πότερ. Το ζήτημα είναι, κύριοι του Χόγκουαρτς της Νίκης και της Καραγιώργη Σερβίας, ότι με τα μαγικά σας φαίνεται πως είστε οι πρώτοι χαρακτήρες που θα γίνουν γνωστοί παίρνοντας στις εξετάσεις για τα διπλώματα το πρώτο «T» (Troll δηλαδή). Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από χιουμοριστικά βιντεάκια με τις αποτυχημένες προβλέψεις σας. Και έρχεται σύντομα και το δεύτερο «T» από τον ελληνικό λαό, που θα σημαίνει και τη γενική σας απόρριψη».

https://youtu.be/Z4CNjKsINpA

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πώς το είπε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που προσπάθησε να εμψυχώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας; «Ψηλά το κεφάλι»! Είχε δίκιο που το είπε. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας παρίσταται ένας μόνο, συμπαθής και αγαπητός, Βουλευτής. Κανένας άλλος. Ούτε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Ο εισηγητής βλέπω ότι έχει κλειστή την κάμερα. Κανένας Υπουργός.

Μπράβο, κύριε Βεσυρόπουλε, δίνετε έναν μεγάλο αγώνα για ένα σημαντικό θέμα, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και τις άλλες διατάξεις. Εκτός από τον Υπουργό που είχε διάταξη να φέρει ως τροπολογία, κανένας άλλος Υπουργός.

Αυτό κάτι δείχνει. Και δεν είναι το πρώτο νομοσχέδιο. Καταλαβαίνω το πολιτικό κλίμα των ημερών. Καταλαβαίνω ότι έχουν πάρει το μήνυμα οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά με συγχωρείτε πολύ. Το είχαμε δει στο προηγούμενο νομοσχέδιο, το βλέπουμε και τώρα. Έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στους εκατό πενήντα επτά; Έξι Βουλευτές γράφτηκαν ομιλητές σε αυτό το νομοσχέδιο; Ούτε καν το 4% της Κοινοβουλευτική Ομάδας! Μα, τέτοια στήριξη; Νομίζω κάτι πρέπει να γίνει σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δική σας υπόθεση είναι. Αλλά, το αν η Κυβέρνηση έχει ή όχι την πλειοψηφία μέσα στη Βουλή είναι κάτι που αφορά όλους μας.

Μια και είπα, όμως, για την τροπολογία που έφερε ο κ. Σκρέκας, κάθε φορά μέσα μου νιώθω ότι υπάρχει ένα φρένο στην κοινοβουλευτική κατηφόρα σας, ότι θα τηρήσετε κάποιες στοιχειώδεις διαδικασίες, ότι κάπως θα πείτε «να τηρήσουμε τα προσχήματα, κάτι να κάνουμε».

Φέρατε ένα νομοσχέδιο διακοσίων δεκαπέντε άρθρων. Το επεξεργαστήκαμε στην επιτροπή, με την πολύ σωστή προεδρία του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Χτες φέρατε δυο τροπολογίες έντεκα άρθρων. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, σήμερα με διακόσια είκοσι έξι άρθρα. Και φέρατε τροπολογία εδώ άλλων πέντε άρθρων με πολύ σοβαρά ζητήματα για το θέμα των υδρογονανθράκων, των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων ζητημάτων για να τα συζητήσουμε, με μία ολιγόλεπτη τοποθέτηση του Υπουργού, ο οποίος μετά αποχώρησε και δεν μπορέσαμε καν να θέσουμε ερωτήσεις. Και θέλετε με αυτό τον τρόπο να πειστούμε εμείς ότι έχετε τον στοιχειώδη σεβασμό στο Κοινοβούλιο.

Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί ακούμε όλη την ώρα εσάς και διάφορα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια -όχι όλα βεβαίως, αλλά διάφορα- να μας «κουνούν το δάχτυλο» για λαϊκισμούς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για το τι κάνουν οι συριζομαδούροι κ.λπ.. Μα, είναι αυτό κοινοβουλευτική διαδικασία;

Βεβαίως, θέλω να συγχαρώ τον κ. Σκρέκα για την τροπολογία που έφερε. Αντικοινοβουλευτική πλήρως, σε άσχετο νομοσχέδιο, άσχετη τροπολογία. Πάλι καλά που δεν φέρατε δεκαπέντε τροπολογίες. Θέλω να τον συγχαρώ, όμως, για το περιεχόμενο. Διότι, όπως ανέτρεψε ο Υπουργός Οικονομικών, την επιχειρηματολογία σας περί «λεφτόδεντρων», περί του ΣΥΡΙΖΑ, περί προτάσεων κ.λπ., έτσι και ο κ. Σκρέκας έφερε με το άρθρο 5 ανατροπή της επιχειρηματολογίας του Υπουργού.

Και νομίζω και εσείς, κύριε Βεσυρόπουλε, με την εμπειρία σας ως εφοριακός και ο κ. Βρούτσης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, ως εφοριακός κι αυτός πρέπει να πείτε στον Πρωθυπουργό να μην φοβηθεί. Υπάρχει πλέον προηγούμενο, υπάρχει το άρθρο 5 της τροπολογίας.

Τι λέει το άρθρο 5 της τροπολογίας; Δεν περιμένει καμία Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να φέρει διάταξη, να φέρει υπολογισμό, να φέρει οτιδήποτε για το ποια είναι τα κέρδη των εταιρειών. Όσον αφορά το άρθρο 5 της τροπολογίας -ανοίγω παρένθεση- μπράβο σας που φέρνετε ακόμα έναν νέο φόρο. Γιατί δεν υπήρχε αυτός ο φόρος. Φέρνετε και επιβάλλετε ακόμα έναν νέο φόρο. Το λέω δεύτερη φορά και θα το λέω, γιατί δεν θα το πει κανένα άλλο κανάλι. Εγώ αθροίζω τους φόρους που έχετε βάλει και μέχρι να πέσετε από την Κυβέρνηση θα σας πω και πόσους νέους φόρους έχετε προσθέσει. Αλλά, φέρνετε έναν νέο φόρο ακόμα, διότι λέτε ότι «οι διαχειριστές δικτύων διανομής φυσικού αερίου καταβάλλουν ειδικό τέλος 14% των καθαρών κερδών τους του έτους 2021».

Ερώτηση, λοιπόν. Αυτό που κάνετε εδώ γιατί δεν το κάνετε στα υπερκέρδη των εταιρειών, για το οποίο τόση μεγάλη συζήτηση έγινε εδώ; Και ήρθε ο Πρωθυπουργός της χώρας και είπε το τρομερό πολιτικό επιχείρημα, ότι «περιμένουμε να μας πει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πόσα είναι τα υπερκέρδη για να δούμε αν θα τα φορολογήσουμε».

Κατ’ αρχάς, αυτό είναι τρομερό επιχείρημα. Γιατί δεν το κάνετε και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Να το κάνετε και σε άλλους πολίτες. Να ξέρουμε πρώτα ποιο είναι το φορολογητέο εισόδημα και μετά να το φορολογούμε. Αλλά, γιατί δεν φέρνετε τη διάταξη αύριο;

Και προσέξτε. Πολύ σωστά φέρνετε τη διάταξη χρονικά. Το έχω ξαναπεί. Αυτό που πάτε να κάνετε είναι να δώσετε ένα νομικό πάτημα, ώστε αν νομοθετήσετε Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο -30.6 θα καταθέσουν δηλώσεις οι εταιρείες αυτές για τις οποίες περιμένουμε να φορολογήσετε τα υπερκέρδη τους- αν το κάνετε καθυστερημένα, να ανοίξετε τη μεγάλη ατζέντα της νομικής διεκδίκησης, ότι είχαμε αναδρομική επιβολή φορολόγησης.

Σας καλούμε, λοιπόν, να σταματήσετε να κρύβεστε, να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την κοινοβουλευτική τακτική, να φέρετε διάταξη για τη φορολόγηση των υπερκερδών και να φέρετε διάταξη για την αποκάλυψη όσων κάνουν παραβάσεις αισχροκέρδειας, να σταματήσετε να τους κρύβετε.

Έρχομαι, όμως, στη διαδικασία της μεγάλης συζήτησης για το θέμα του προϋπολογισμού.

Κατ’ αρχάς, εξηγήστε μας. Φέρατε μια αναθεώρηση προϋπολογισμού. Με πλήρη πολιτική επάρκεια και επιστημονική λόγω της ειδικότητάς της η εισηγήτρια μας, ανέλυσε τα θέματα. Εγώ, όμως, θέλω να θέσω κάποια απλά ερωτήματα.

Τον Ιούνιο του 2022 λήγει ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση. Θα τον παρατείνετε, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Σταϊκούρας, και πότε; Γιατί δεν βλέπουμε κάποια διάταξη.

Επίσης, έχω κάποια ερωτήματα, διότι χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο Υπουργός κ. Σκυλακάκης είπε ότι δεν έχει τα στοιχεία. Φέρνετε τροποποίηση του προϋπολογισμού. Πόσο είναι το «μαξιλάρι», πόσο είναι το αποθεματικό; Διότι μας λέγατε 41 δισεκατομμύρια, μετά 39,7 δισεκατομμύρια, μετά 34 δισεκατομμύρια, μετά 38,6 δισεκατομμύρια. Πόσο είναι το αποθεματικό; Πόσο είναι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2021, για να πούμε γι’ αυτό;

Μια και συζητούμε για το ίδιο θέμα, στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό λέει ότι: «Η ανωτέρω δαπάνη θα καλυφθεί από έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και δανεισμό». Η λέξη «δανεισμός» με τη λέξη «αβεβαιότητα», την οποία φέρατε και θέσατε και ο ένας Υπουργός και ο άλλος, δεν ταιριάζουν καθόλου.

Κλείνοντας, θέλω να πω το εξής, διότι δεν υπάρχει ο χρόνος εδώ να συζητήσουμε τόσο μεγάλα νομοσχέδια και τόσες πολλές τροπολογίες. Δυστυχώς, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων όταν θέσαμε τα θέματα, αντί να έχουμε ουσιαστικό διάλογο, ήρεμες απαντήσεις και στοιχεία, είχαμε επίθεση με φράσεις «είστε εκτός τόπου και χρόνου ως κόμμα» και άκουσα κάτι περί «Χάρι Πότερ».

Απαντούμε, λοιπόν, εμείς και λέμε. Τις ενδείξεις τις είχαμε από παλαιότερα και αποδείχτηκε ότι δεν κάναμε λάθος όταν σας αποκαλούσαμε «μαθητευόμενους μάγους», αλλά αντί να διορθωθείτε, ήρθατε στην επιτροπή και μας κατηγορήσατε.

Το ζήτημα είναι, κύριοι του Χόγκουαρτς, της Νίκης και της Καραγιώργη Σερβίας, ότι με τα μαγικά σας φαίνεται πως είστε οι πρώτοι χαρακτήρες που θα γίνουν γνωστοί παίρνοντας στις εξετάσεις για τα διπλώματα το πρώτο «Τ», Troll δηλαδή. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από χιουμοριστικά βιντεάκια με τις αποτυχημένες προβλέψεις σας. Και έρχεται σύντομα και το δεύτερο «Τ» από τον ελληνικό λαό, που θα σημαίνει και τη γενική σας απόρριψη.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.