ΠΗΓΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ “ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ” ΤΗΣ ΕΡΤ

«Οι εκλογές στην Γαλλία έστειλαν ένα μήνυμα στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, της Γαλλίας και της Ευρώπης, έστειλαν όμως και ένα μήνυμα και στην ελληνική προοδευτική-αριστερή παράταξη, διότι αν η αριστερά στην Γαλλία, οι προοδευτικές δυνάμεις κατέβαιναν ενωμένες θα ήταν αυτές στην δεύτερη ή πιθανά στην πρώτη θέση. Νομίζω ότι η μάχη για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη είναι μπροστά μας, γιατί αν κυριαρχήσουν στην Ευρώπη οι λογικές του Τραμπ, του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, του Όρμπαν ή της κ. Λεπέν τότε θα έχουμε μεγάλα προβλήματα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός, Τρύφων Αλεξιάδης.

«Τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών στέλνουν πολλά μηνύματα στο πολιτικό σύστημα και της Ευρώπης και της χώρας μας. Οι οικονομικές εξελίξεις τελικά καθορίζουν κυρίως τις πολιτικές εξελίξεις. Στην Ελλάδα χρειάζονται άμεσα κοινωνικές πολιτικές, ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών που ήδη υπάρχουν. Εγώ δεν θα μπω στην λογική αν η κυβέρνηση έδωσε λίγα ή πολλά χρήματα, πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που έχει το κράτος παρέμβασης στην αγορά και πρέπει σε μια κατάσταση που οι τιμές έχουν ξεφύγει με επιπτώσεις άγνωστες και ως προς το οικονομικό επίπεδο αλλά και προς τον χρονικό ορίζοντα θα πρέπει το δημόσιο να εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει. Εκεί είναι η κριτική μας προς την κυβέρνηση, στο να παρέμβει στο θέμα της ακρίβειας» ανέφερε.

Πρέπει να δει κανείς τις αναλογίες της Γαλλίας με την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Γαλλία λόγω της επιλογής της πυρηνικής ενέργειας δεν έχει την ίδια ενεργειακή εξάρτηση που έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Τονίζω το θέμα της επίπτωσης της Γαλλίας γιατί θέλω να τονίσω την ανάγκη να καταλάβουν τα κράτη, οι κυβερνήσεις, οι πολιτικές δυνάμεις ότι πλέον στην νέα περίοδο το κράτος πρέπει να παρέμβει με συγκεκριμένα μέτρα και αυτά περιμένουμε και δυστυχώς δεν βλέπουμε» επισήμανε ο κ. Αλεξιάδης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει βάλει στο τραπέζι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη από τον Σεπτέμβριο έχοντας δει το κύμα ακρίβειας που ξεκίνησε στο τέλος του καλοκαιριού, την αύξηση του βασικού μισθού, την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και την μείωση του ΦΠΑ, μεταξύ άλλων. «Καθυστερημένα βλέπουμε ότι η κυβέρνηση τα εξετάζει τώρα. Άλλος τομέας είναι η θεσμοθέτηση της φορολόγησης των υπερκερδών. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί να φέρει την διάταξη στην βουλή και λέει ότι περιμένει ένα πόρισμα για να εξετάσει πόσα είναι και να τα φορολογήσει. Και αυτό που έχουμε ζητήσει 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή μας, επιτέλους να φέρει την διάταξη για δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων που κάνουν αισχροκέρδεια. Αυτά η κυβέρνηση έπρεπε να τα έχει κάνει ήδη, ας τα κάνει έστω και τώρα» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Σε σχέση με τον αντίλογο που τίθεται από ανθρώπους της αγοράς, ότι οι μειώσεις σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους δεν θα φτάσουν στον καταναλωτή, ο κ. Αλεξιάδης έκανε λόγο για τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, σημειώνοντας ότι λόγω του ότι είναι υψηλός ευνοεί πάρα πολύ το λαθρεμπόριο.
«Το ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου είναι ευθύνη του κράτους. Γι’ αυτό έχουμε αρχές που ρυθμίζουν τον ανταγωνισμό και λειτουργεί η αγορά. Η οποιαδήποτε αγορά χωρίς κρατικό έλεγχο, χωρίς παρέμβαση του δημοσίου, δεν είναι ελεύθερος ανταγωνισμός, είναι κάτι άλλο» υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης. «Η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές εμμονές και μια λογική που είχε πριν κάποιους μήνες- τώρα έχει σταματήσει να το λέει- ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί η αγορά έτσι λειτουργεί και να σοβαρευτεί και να συντονίσει τους υπουργούς της. Δεν μπορεί να βγαίνει υπουργός άλλου υπουργείου και να εξαγγέλλει την μείωση του ΦΠΑ όταν ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει μιλήσει. Καταλαβαίνω ότι ετοιμάζουν ανασχηματισμό και κάτι θα αλλάξουν, ας το κάνουν να ησυχάσουμε, να μοιράσουν τους ρόλους,  αλλά να σοβαρευτούν και να συντονίσουν την δουλειά που πρέπει να γίνει» πρόσθεσε.

Στην τελική ευθεία για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κληθείς να σχολιάσει εάν πράγματι μονοπώλησε τον προσυνεδριακό διάλογο ο τρόπος εκλογής της κεντρικής επιτροπής και του προέδρου του κόμματος, ο κ. Αλεξιάδης εξέφρασε την δική του ένσταση, η οποία έγκειται στο «πόσο μέρος κατέλαβε στα κυρίαρχα ΜΜΕ η προσυνεδριακή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τι αντίστοιχες εκλογές του τρίτου κόμματος της βουλής». «Το ξεπερνάω όμως, γιατί αν είχαμε ασχοληθεί περισσότερο με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα βλέπαμε ότι υπάρχει μια πλούσια συζήτηση, όχι γκρίνια στο εσωτερικό μας, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις που είναι μια παράδοση στον χώρο της αριστεράς. Μεγάλη μας δύναμη είναι η ενότητα, ο διάλογος, ήδη έχουν φανεί μεγάλες συγκλίσεις και η δική μου πολιτική εκτίμηση είναι ότι το συνέδριο θα εγκρίνει τις μεγάλες οργανωτικές αλλαγές από την μία και θα εγκρίνει και τα πολιτικά κείμενα, που είναι το μεγάλο μας εργαλείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει μπροστά του μια μεγάλη ευθύνη, να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα του πολίτη και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να’ ρθει μια προοδευτική κυβέρνηση που θα λύσει προβλήματα» τόνισε.