Δεν αυξήσαμε τον ΕΝΦΙΑ ούτε ένα ευρώ και τώρα τον μειώνουμε, δώσαμε ρεαλιστικές λύσεις για το ιδιωτικό χρέος και συνεχίζουμε, αλλά αυτά δεν είναι δεδομένα εάν αλλάξει η κυβέρνηση, η ΝΔ θέλει ίσες ελαφρύνσεις για μεγαλοϊδιοκτήτες και κατόχους διαμερισμάτων 50ετίας, θεωρεί τις ρυθμίσεις οφειλών αντιαναπτυξιακές ευθυγραμμιζόμενη με… διάφορους στο εξωτερικό, υπογράμμισε ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Ενόψει της παρουσίασης την επόμενη εβδομάδα του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων σε θέματα οικονομικής πολιτικής, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι «τις λεπτομέρειες θα τις μάθουμε από τον πρωθυπουργό», αλλά παράλληλα προϊδέασε για το περιεχόμενο θυμίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός, συνεπής σε αυτά που έχει πει στην ΔΕΘ από τον Σεπτέμβριο του 2018, προχωράει σε ανάλυση των μέτρων κοινωνικής ωφέλειας, που βήμα-βήμα, μόλις δημιουργείται ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος, επιστρέφουν στην κοινωνία ως μέτρα κοινωνικής ωφέλειας, όχι με την λογική που τα χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση». Έτσι, θα περιλαμβάνονται «μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, αναπτυξιακής πολιτικής, ενίσχυσης της εργασίας, όλο αυτό το πακέτο μέτρων που χρειάζονται για το επόμενο βήμα», όπως είπε.

Τόνισε παράλληλα ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν ληφθεί πάρα πολλά μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση, τα οποία δεν έχουν προβληθεί όπως έπρεπε. «Με αγανάκτηση», όπως είπε χαρακτηριστικά, «βλέπω … η άλλη πλευρά να προπαγανδίζει και να προσπαθεί όχι απλώς να παραποιήσει, αλλά να εμφανίζει το άσπρο μαύρο», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ. «Οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει από το 2015 ως σήμερα, δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά, προσπαθούν να εμφανίσουν ότι εμείς έχουμε την ευθύνη για τα πάντα και εμείς υπερφορολογούμε, ενώ από το 2015 και μετά δεν αυξήσαμε τον ΕΝΦΙΑ ούτε κατά ένα ευρώ … και το 2019 υπάρχει μεγάλη μείωση, της τάξης των 260 εκατ. ευρώ».

«Πρέπει να καταλάβει ο πολίτης ποιος έχει την ευθύνη για το ότι γέμισε το ποτήρι και ποιος για την σταγόνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης. Εμείς «εξηγούμε ότι κάποια πράγματα που είναι δεδομένα αυτή την περίοδο, σε θέματα αμοιβών, απασχόλησης, λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού, δεν είναι δεδομένα εάν αλλάξει η κυβέρνηση».

«Το κάθε κόμμα πρέπει να καταθέσει το προεκλογικό του πρόγραμμα, που θα το δεσμεύει για την επόμενη τετραετία … ο πολίτης πρέπει να καταλάβει τι ακριβώς λέει. Ευτυχώς ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του δεν κρατιούνται και λένε όλα αυτά που λένε. Στο θέμα των 120 δόσεων π.χ. εμείς από το 2015 ξεκινήσαμε με τις 100 δόσεις αρχικά, τώρα τον Εξωδικαστικό και τις 120 δόσεις … δεν μπορούμε να μηδενίσουμε την προσπάθεια που έγινε στην διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με πάρα πολλές πράξεις αυτής της κυβέρνησης, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι απλά δεν είχαν κάνει τίποτα, αλλά προχωρούσαν σε ρυθμίσεις που με πολύ μεγάλο αγώνα αλλάξαμε. Κι ενώ αυτή την στιγμή υπάρχει από την δική μας πλευρά προσπάθεια να ανακουφίσουμε τους πολίτες, να δώσουμε ρεαλιστικές λύσεις, βλέπετε στελέχη της ΝΔ που θέλουν να καταργηθούν … ή διάφορους από το εξωτερικό που δεν θέλουν τέτοιου είδους μέτρα γιατί είναι αντίθετα στην λογική που έχουν. Πρέπει να είναι λοιπόν σαφές, τι προτείνουμε εμείς και τι προτείνουν οι άλλοι. Γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο από όσα κατακτήσαμε το 2015 και μετά», κατέληξε ο κ. Αλεξιάδης.