Με κοινή αναφορά τους προς τους Υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Ναυτιλίας, οι  βουλευτές Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θοδωρής Δρίτσας και Τρύφων Αλεξιάδης θέτουν το θέμα της άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία των εργαζομένων στις αφόρητες συνθήκες καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα στο Δελτίο Τύπου με αρ. πρωτ. 477/30-06-2021 του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά, οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Αναλυτικότερα το ΕΚΠ αιτείται ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς για τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες και στα εργοτάξια, στα λιμάνια και στα αμπάρια των πλοίων, τους οικοδόμους, τους ταχυμεταφορείς, τους ταχυδιανομείς και όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και υπαίθριες εργασίες με τις αφόρητες θερμοκρασιακές συνθήκες να έχουν ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Ανάμεσα στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται η άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών, όπως και των εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC, καθώς και η δικαιολογημένη αποχή από την εργασία σε συνθήκες καύσωνα, εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου για όλους.

Παράλληλα ζητούν ανακουφιστικά μέτρα, όπως συχνά διαλείμματα, περιορισμό βαριών εργασιών, διάθεση πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους, καθώς και τη δημιουργία ή τον εξοπλισμό χώρων με κλιματιστικές ομάδες.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καλεί τους εργοδότες να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα, τα σωματεία και τους εργαζόμενους να μην κάνουν εκπτώσεις σε θέματα που αφορούν την υγεία τους και οι Θ. Δρίτσας και Τρ. Αλεξιάδης ζητούν να ενημερωθούν από τα αρμόδια Υπουργεία για την ανταπόκρισή τους στα αιτήματα των εργαζομένων.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τους κ.κ.

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Υπουργό Υγείας

Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στα λιμάνια, στα πλοία, στους υπαίθριους και εξωτερικούς χώρους εργασίας κατά την διάρκεια του καύσωνα

Οι Βουλευτές Α’ Πειραιά Δρίτσας Θεόδωρος και Β’ Πειραιά Αλεξιάδης Τρύφων καταθέτουν ως Αναφορά το Δελτίο Τύπου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά (αρ. πρωτ. 477/30.06.21), μέσω του οποίου απαιτούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους τις ημέρες καύσωνα που διανύουμε.

Το Ε.Κ.Π. περιγράφει τις αφόρητες συνθήκες που επικρατούν σε χώρους εργασίας λιμανιών και πλοίων αλλά και αυτές που βιώνουν εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους και υπαίθριες εργασίες και εκφράζει μια σειρά αιτημάτων για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα. Καλεί δε τους εργοδότες να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα και τα σωματεία και τους εργαζόμενους να μην κάνουν εκπτώσεις σε θέματα που αφορούν την υγεία τους. 

Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά

Παρακαλούμε  για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Αθήνα 30 Ιουνίου 2021

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Δρίτσας Θεόδωρος

Αλεξιάδης Τρύφων