«Mε το άγριο πάνε να πάρουν τα σπίτια του κόσμου» τόνισε ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Τρύφων Αλεξιάδης στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» του Blue Sky, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία επιτρέπει στα funds να κάνουν πλειστηριασμούς.

«Δυστυχώς δεν ακούστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ζητούσε από τον Ιούλιο του ’19 μέχρι και τώρα με διατάξεις να προστατευτεί η πρώτη κατοικία… Διότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε γενικά και αόριστα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους μπαταχτσήδες… Ενδιαφερόμαστε πρώτα απ’ όλα για την πρώτη κατοικία και για αυτούς που έχουν αντικειμενική αδυναμία να πληρώσουν το δάνειό τους» είπε και συμπλήρωσε:

«Αυτή η δικαστική απόφαση είναι σε πλήρη δυσαρμονία με τις ανάγκες της κοινωνίας και τα προβλήματα των πολιτών. Κρίνονται και οι δικαστικές αποφάσεις… Είναι σεβαστές αλλά κρίνονται, τίποτα δεν είναι στο απυρόβλητο. Και αυτό που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία… Υπάρχει άμεση ανάγκη προστασίας της και εκεί θα κριθεί ο καθένας».

Μιλώντας για τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν οι πολίτες ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είχα περίπτωση στη Νίκαια με πολίτη που έχανε το σπίτι του και όταν του είπα ότι νομικά πρέπει να γίνουν μερικά πράγματα, μου λέει “δεν έχω ούτε 100 ευρώ να πάω στο δικηγόρο”. Μιλάμε για τόσο τραγικές καταστάσεις. Εδώ πρέπει να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπου να επιτρέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας… Δηλαδή σε έναν συνταξιούχο που παίρνει 600 και 700 ευρώ σύνταξη και έχει ένα δάνειο, θα πάει η αστυνομία και οι κλητήρες και θα τον πετάξουν στον δρόμο; Θα μείνει άστεγος; Για το πρόβλημα χρειάζεται ρύθμιση και κοινωνικές πολιτικές…».

Ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε πως η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε τελειώσει στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και πως «Εμείς, στην κυβερνητική μας περίοδο, καταφέραμε και να μη βγει σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία και να διευρύνουμε την προστασία της και σε εκείνους που είχαν πάρει επιχειρηματικά δάνεια και είχαν βάλει ενέχυρο την πρώτη τους κατοικία…».

Ο βουλευτής Β΄ Πειραιά μίλησε και για το θέμα της ακρίβειας:
«Στο υπαρκτό ερώτημα τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν κυβέρνηση, έχουμε πει με σαφήνεια: περισσότερους ελέγχους στην αγορά, διότι τώρα έχουμε κύμα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας. Ελέγχους στην αγορά, στον τομέα της ενέργειας, των σουπερμάρκετ, στους τομείς που έχουν υπερκέρδη. Εκεί όπου η κυβέρνηση αποφεύγει τους ελέγχους. Μου λένε για 5.000 ελέγχους …και ποιος είπε ότι δεν πρέπει να γίνουν περισσότεροι; έχω ζητήσει κατ’ επανάληψή να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία. Για ποιο λόγο λοιπόν δεν ενεργοποιούν – αυτό που λένε ακόμα και βουλευτές της ΝΔ – το ΣΔΟΕ ή άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας;

Στο ερώτημα “που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα”, έχουμε ήδη απαντήσει. Από τα 4,3 δισ. που είναι η υπεραπόδοση στην έμμεση φορολογία μέσα στο 2022 μπορούν να χρηματοδοτηθούν τέτοιες μικρές παρεμβάσεις όπως πχ η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής».

Για τη σύμπλευση του κ. Καρανικόλα με τη ΝΔ σημείωσε: «Να τον χαίρονται! Εδώ και πολύ καιρό σε τηλεοπτική εκπομπή, του είχα πει “καλή διαδρομή και καλή αποκατάσταση στη ΝΔ”! Ήρθε η ώρα και επιβεβαιώθηκα και σ’ αυτόν τον τομέα! Να τον χαίρονται στη ΝΔ! Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι το πότε επέλεξε να πάει στη ΝΔ. Επέλεξε να πάει όταν αποδεικνύονται οι υπόγειες και οι επίγειες διαδρομές και επαφές με τον κ. Καρατζαφέρη και την ίδια στιγμή που ίδιος ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει και λέει αυτά τα ανατριχιαστικά στη Βουλή για τον ύμνο του ΕΑΜ…».

Για το ενδεχόμενο σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης και την προσπάθεια ορισμένων να εμφανίσουν τρομακτικές προγραμματικές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον παριστάμενο κ. Λοβέρδο να του πει τρεις πραγματικές διαφορές στο θέμα της Υγείας και της Οικονομίας και συνέχισε:

«Υπάρχουν διαφωνίες, είμαστε διαφορετικά κόμματα. Εγώ δεν μπορώ να ξεχάσω για παράδειγμα ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που έκανε κυβέρνηση με τη ΝΔ, το κόμμα που έκοψε μισθούς και συντάξεις ή που συμμετείχε σε μία κυβέρνηση επί της οποίας δεχθήκαμε άγρια καταστολή… Δεν θα τα ξεχάσω, αλλά θα τα αφήσω όλα στην άκρη γιατί η απλή αναλογική επιβάλλει συμμαχικές κυβερνήσεις. Το μέτωπο λοιπόν μπορεί να γίνει. Οι μονές πολιτικές δυνάμεις που βλέπω ότι το θέλουν αυτή τη στιγμή, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ… Τώρα εάν τον ΠΑΣΟΚ θέλει να δώσει την κυβέρνηση στον κ. Μητσοτάκη είναι δική του επιλογή. Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο της πολιτικής του αυτοκτονίας… Εγώ θέλω να θυμίσω το παλιό σύνθημα του Αντρέα Παπανδρέου “ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά”. Καταλαβαίνω ότι κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλληθωρίζουν και θα ήθελαν να στραφούν προς τη ΝΔ. Να τους χαίρονται και καλό δρόμο, εμείς θέλουμε να υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα έχει ένα υψηλό ποσοστό για να μπορούμε να συνεργαστούμε» είπε στον Ανδρέα Λοβέρδο και συμπλήρωσε: «Αλλά να ακούει ο πολίτης το τι λέτε, διότι αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει ο πολίτης ΠΑΣΟΚ για να δούμε πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη…»