Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας μου στην πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ
Προσπαθεί η κυβέρνηση να δείξει ότι όλα πάνε μια χαρά, ότι βρισκόμαστε σε μια κανονικότητα, αλλά οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στους δρόμους, οι κινητοποιήσεις στον χώρο της εστίασης με τους εστιάτορες να παραδίδουν τα κλειδιά σε υπουργό δεν μπορούν να κρυφτούν σαν γεγονότα, παρ’ όλο που τα δελτία ειδήσεων στα ΜΜΕ όλη την ημέρα επαινούν τους κυβερνώντες, προσπαθούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα ή να αποκρύψουν γεγονότα.
Το «πρόχειρο γεύμα» στην Ικαρία δεν κράτησε 15 λεπτά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνετε πάρτι, αναφέρουν πως κράτησε μιάμιση ώρα, κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε αλλά δεν μπορείτε να πείσετε τους πολίτες, κατά το κοινώς λεγόμενο «σας έχουν πάρει χαμπάρι» πλέον, έχουν καταλάβει πως «κλείνετε το μάτι» σε διαπλεκόμενα και μεγάλα συμφέροντα, έχουν καταλάβει το τι λέγατε και το τι κάνετε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα κυβερνητικού σχεδιασμού και των συμφερόντων που εξυπηρετείτε, το τι κάνατε με τις λαϊκές αγορές, την Παρασκευή τις κλείνετε το Σάββατο τις ανοίγετε, αποφασίσατε να τις κλείσατε για τα Σάββατα γιατί στη λαϊκή «κολλάει» και πρέπει να κλείσει, ενώ στο σούπερ μάρκετ που είναι κλειστός χώρος «δεν κολλάει»; Τα συμφέροντα βέβαια που εξυπηρετείτε φαίνονται απέναντι στις λαϊκές αγορές «χωρίς μεσάζοντες», γιατί αλήθεια είναι κλειστές από πέρυσι;
Για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο το οποίο αφορά μισθολογικές διευθετήσεις εργαζομένων, πολύ σωστή η συζήτηση για αυξήσεις μισθών ειδικά για εργαζόμενους σε σημαντικούς τομείς όπως στους υγειονομικούς, στους γιατρούς, στους αστυνομικούς, στους καθηγητές, στους δασκάλους που είναι στην πρώτη γραμμή του πολέμου, αλλά να μην ξεχάσουμε πως συγκεκριμένα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν αυτοί που έφεραν τις μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους, μειώσεις που έφταναν στο 60% των αποδοχών πριν, χωρίς να το έχουν πει προεκλογικά. Ήταν τα κόμματα που απέλυσαν εργαζόμενους από το Υπουργείο Οικονομικών, που μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως και στο Υπουργείο Παιδείας, όπως και στο Υπουργείο Υγείας, με απολύσεις, διαθεσιμότητες και τα λοιπά. Ήταν τα κόμματα που κατάργησαν το επίδομα στο Υπουργείο Οικονομικών και θέσπισαν την προσωπική διαφορά που είχε ημερομηνία λήξης και ήρθε ο «κακός ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» και την έκανε μόνιμη την προσωπική διαφορά και έλυσε ένα μεγάλο πρόβλημα. Να μην ξεχάσουμε, λοιπόν, ποιοι τα έκαναν.
Πάγια θέση της Αριστεράς είναι η λειτουργία του δημόσιου τομέα και ειδικά των φοροελεγκτικών μηχανισμών, να μην δέχεται κομματικές, επιχειρηματικές, συνδικαλιστικές και άλλες παρεμβάσεις, όπως γινόταν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας . Για το θέμα της Α.Α.Δ.Ε., η δημιουργία της οποίας δεν ήταν προεκλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτέλεσμα του συμβιβασμού και της Συμφωνίας του 2015, να θυμίσω ότι κληρονομήσαμε από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ την Γ.Γ.Δ.Ε. και τις δυσλειτουργίες της και κληρονομήσαμε από άλλο Υπουργό, όχι από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή από μένα, τη δέσμευση για πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γ.Γ.Δ.Ε και τη μετατροπή της σε Α.Α.Δ.Ε.
Ερωτήματα που προκύπτουν από το νομοσχέδιο, χωρίς να έχουμε ακούσει ακόμη τους εργαζόμενους, γιατί να μην υπάγεται η Διοίκηση της ΑΑΔΕ στις διατάξεις αυτού του νόμου; γιατί να υπάρχει «πονηρό παραθυράκι», ώστε ο Διευθυντής του γραφείου της Α.Α.Δ.Ε. να παίρνει περισσότερα χρήματα από Γενικό Γραμματέα Υπουργείου και να παίρνει περισσότερα χρήματα από τον Διευθυντή του Υπουργού Οικονομικών; γιατί οι υπηρετούντες στο γραφείο του Διοικητή να έχουν ειδικά μισθολογικά προνόμια; Να έχουν ειδικά μισθολογικά προνόμια αυτοί που είναι σε δύσκολες ελεγκτικές θέσεις, αυτοί που είναι στα πλοία και κυνηγούν το λαθρεμπόριο, αυτοί που είναι στα σύνορα, αυτοί που είναι σε δύσκολες θέσεις, ναι. Αλλά επειδή κάποιος είναι στο γραφείο του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. θα έχει άλλα μισθολογικά προνόμια, από αυτούς οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή; Αυτά θα απαντηθούν, φαντάζομαι.
Συγκεκριμένα ερωτήματα προκύπτουν για το θέμα της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας, όσο και για το θέμα των προσλήψεων της ΑΑΔΕ ώστε να μην καταστρατηγηθεί η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ.
Η θέση μας απέναντι στο νομοσχέδιο, το τι θα ψηφίσουμε και το τι θέση θα πάρουμε σε αυτό το νομοσχέδιο δεν τελειώνει εδώ, συμπαρασύρει το τι θα γίνει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, είτε με την έννοια του «Δούρειου Ίππου», ότι θα έρθετε αύριο και θα πείτε «αυτό που ψηφίστηκε στην Α.Α.Δ.Ε. το πάμε και στα άλλα Υπουργεία», είτε με τη έννοια των ρυθμίσεων.
Αναμένοντας να ακούσουμε τους εκπροσώπους των εργαζομένων, να ξέρετε ότι στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ένα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα, που θα δώσει μάχες για τα δικαιώματά του, μάχες οι οποίες πριν από εννιά χρόνια οδήγησαν στη σύλληψη συνδικαλιστή για αυτά τα ζητήματα. Αυτός ο συνδικαλιστής αθωώθηκε από το δικαστήριο και σήμερα σας μιλάει από αυτό το βήμα. Δεν θα περάσουν εύκολα τέτοιες ενέργειες στο Υπουργείο Οικονομικών, να το ξέρετε σίγουρα.