Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Τρύφωνα Αλεξιάδη, Βουλευτή Β’ Πειραιά και αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας στη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2021, στην Ολομέλεια της Βουλής:
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Τρύφωνα Αλεξιάδη, Βουλευτή Β’ Πειραιά και αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας στη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2021, στην Ολομέλεια της Βουλής:
· Στηλίτευσε τις διαχρονικές ευθύνες που φέρει το πολιτικό σύστημα, με «τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό να είναι η αποθέωση της υποκρισίας και της δήθεν σοβαρότητας, αφού στις πρωτοφανείς συνθήκες που ζούμε στη χώρα, με 100 νεκρούς την ημέρα, ακόμα και αν συμφωνήσουμε 300 βουλευτές δεν μπορούμε να αλλάξουμε και να μεταφέρουμε κανένα ποσό από ένα υπουργείο σε άλλο»
· Εξέφρασε την «ανησυχία» του για το τι συμβαίνει και «οι ομιλίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ακριβώς ίδιες και συνεχώς επαναλαμβανόμενες χωρίς να απαντούν στα ερωτήματα ή στις διευκρινήσεις που θέτει και ζητά η αντιπολίτευση». Ο βουλευτής μίλησε για αδυναμία απαντήσεων και επανάφερε τις ερωτήσεις «Ποιος έφερε τη χώρα στην οικονομική καταστροφή του 2010, ο ΣΥΡΙΖΑ ; Ποιος επέβαλε βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές την περίοδο 2010-2014; Ποιος είπε τον Ιανουάριο του ’15 «Δεν θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις σε λίγο» ξέροντας ότι έχουμε εκλογές ; Ποιος παρέλαβε 37 δις αποθεματικό το 2019 με τις εκλογές, ενώ δεν παρέδωσε ούτε μισό;». Υπενθύμισε τις δηλώσεις του υφυπουργού κ. Σκυλακάκη στις 17.12.19 που θεωρούσε το πλεόνασμα που παρέλαβε σαν «τη μεγαλύτερη γκάφα και τη μεγαλύτερη αστοχία οικονομικής πολιτικής» και τους κάλεσε να ζητήσουν συγγνώμη για αυτά που έλεγαν. Ανάφερε βέβαια πως «δεν περιμένει από ομοϊδεάτες και συνομιλητές του κ Τζήμερου και της κ. Ξαφά να μας κάνουν μαθήματα για θέματα του δημόσιου χρέους», προκαλώντας την αντίδραση του Προέδρου της Ολομέλειας κ. Κακλαμάνη, που δήλωσε 56 χρόνια νεοδημοκράτης, διαχωρίζοντας τη θέση του από τις απόψεις Τζήμερου.
· Για «το θέμα των 3,6 δις επιπλέον φορολογικών εσόδων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό και τα οποία σύμφωνα με τους ομιλητές της ΝΔ θα προέλθουν από την …ανάπτυξη, τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, οι παραγωγικοί φορείς κ.λπ. μιλούν για καταστροφή» ο Τρ. Αλεξιάδης πρότεινε να δώσουν «έστω ένα ευρώ αύξηση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, στους νηπιαγωγούς, τους δάσκαλους, τους καθηγητές, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, όλους αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό, με μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης» και όχι όπως προβλέπουν «με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα , οπότε μεγαλοστελέχη ιδιωτικών νοσοκομείων, φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ασφαλιστικών επιχειρήσεων θα τύχουν μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης, ακόμα και 700 € τον μήνα».
· Για την αύξηση των φορολογικών εσόδων πρότεινε στο Οικονομικό επιτελείο «να προχωρήσετε άμεσα σε ελέγχους, πρώτα στο τραπεζικό σύστημα διότι διαπιστώνουμε πως εκεί που οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται, κάποιοι πολιτικοί παίρνουν πολύ εύκολα δάνεια, ώστε να ξέρουμε ποιες τράπεζες είναι αυτές που δίνουν τόσο εύκολα τόσο μεγάλα δάνεια και αυτό που πρέπει να ελέγξετε είναι η αποπληρωμή των δανείων των πολιτικών, αν οι δόσεις των δανείων δικαιολογούνται από το εισόδημα των φορολογικών τους δηλώσεων, διότι αποτελούν μαζί με πολλά άλλα τεκμήριο», πρότεινε δε ο έλεγχος να ξεκινήσει από τον ίδιον.
· Κλείνοντας αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις κυβερνητικού βουλευτή «ότι οι κυρώσεις για την Τουρκία δεν είναι αυτοσκοπός». Απευθύνθηκε μάλιστα στα κυβερνητικά έδρανα λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν καταπατώνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, όταν το Oruc Reis κάνει βόλτες έξω από την Τήνο και το καμαρώνουν όσοι έχουν εκεί εξοχικό, όταν έχουμε τα προβλήματα στην Αμμόχωστο, στην Αγία Σοφία… Που είναι για σας η κόκκινη γραμμή ;»
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όποιος μας παρακολουθεί από την τηλεόραση ή μας ρωτάει «γιατί πάτε στη Βουλή;», του απαντώ ότι πάμε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Δυστυχώς, όμως, με διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, αυτό που κάνουμε σήμερα δεν είναι συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Κατά τη γνώμη μου, είναι μια αποθέωση της υποκρισίας και της δήθεν σοβαρότητας, διότι σε μια χώρα όπου έχουμε εκατό νεκρούς τη μέρα και όπου έχουμε πρωτοφανείς συνθήκες, ακόμα και αν συμφωνήσουμε οι διακόσιοι ενενήντα, οι τριακόσιοι Βουλευτές εδώ, δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε ένα ποσό από ένα Υπουργείο σε ένα άλλο. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο τονίζω ότι πρέπει να λυθεί.
Ας έρθουμε, όμως, στα του προϋπολογισμού και ας έρθουμε στην ανησυχία μου για το οικονομικό επιτελείο, την ανησυχία μου όχι για λόγους υγείας -μια χαρά τους βλέπω- αλλά την ανησυχία μου ως προς την πολιτική τους έκφραση.
Επειδή παρακολουθώ και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και στην Ολομέλεια τις ομιλίες τους, τέσσερις φορές ανακαλύψαμε οι συνεργάτες μου και εγώ ότι εκφώνησαν τις ίδιες ομιλίες, τα ίδια επιχειρήματα, τα ίδια ακριβώς πράγματα. Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, αλλά είναι και αδερφή της ανίας! Δεν πείθετε κανέναν πλέον με το να λέτε τα ίδια και τα ίδια πράγματα.
Εγώ μπορώ να το εκλάβω αυτό ως απουσία επιχειρημάτων. Βεβαίως, όμως, υπάρχει ένα ερώτημα: Τι συμβαίνει; Γιατί γίνεται αυτό; Δεν μπορώ να καταλάβω. Χάλασε ο εκτυπωτής και είχε την προηγούμενη ομιλία και λέτε τα ίδια και τα ίδια;
Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνετε αυτό, δεν απαντάτε στα ζητήματα που θέτει εδώ η Αντιπολίτευση, στα ερωτήματα, στις διευκρινίσεις, στα πολιτικά επιχειρήματα, αλλά μάλλον δεν μπορείτε να απαντήσετε.
Εγώ, λοιπόν, θα ξαναρωτήσω και κάποιος από τους επόμενους ομιλητές που βγαίνουν εδώ και κατακεραυνώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φταίει από την πλημμύρα στην Ακρόπολη μέχρι για το τι είχε σκόνη εκείνη τη μέρα στην Πάρνηθα, το εξής: Ποιος έφερε τη χώρα στην καταστροφή το 2010; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος επέβαλε βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές την περίοδο 2010-2014; Ποιος είπε τον Ιανουάριο του 2015 ότι «δεν θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις σε λίγο», ξέροντας ότι έχουμε εκλογές; Ποιος παρέλαβε 37 δισεκατομμύρια αποθεματικό το 2019 στις εκλογές, ενώ δεν παρέδωσε ούτε μισό;
Θυμάμαι από πέρυσι στη Βουλή -διαβάζω ακριβώς τα λόγια για να μην τον αδικήσω- στις 17-12-2019 τον κ. Σκυλακάκη που έλεγε: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γκάφα» -για τα 37 δισεκατομμύρια που παρέλαβε- «για τη μεγαλύτερη αστοχία από καταβολής οικονομικής πολιτικής».
Αυτοκτονήσατε πολιτικά μόνοι σας και ακόμη δεν το έχετε καταλάβει. Ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας από σας να αναρωτηθεί γιατί ρημάξατε τον κόσμο στους φόρους. Τι το θέλατε το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων; » Ακόμα τα λέτε αυτά; Ακόμα τα υποστηρίζετε; Θα βγείτε να ζητήσετε μια συγγνώμη; Θα βγείτε να πείτε αν ισχύουν αυτά ή αν μετανιώσατε;
Βεβαίως, από θαυμαστές, συνομιλητές, ομοϊδεάτες του κ. Τζήμερου και της κ. Ξαφά δεν περιμένουμε να κάνουν σε εμάς, στον ΣΥΡΙΖΑ, μαθήματα για το θέμα του δημόσιου χρέους, όπως ακούσαμε από το Βήμα αυτό.
Δεν θα επιμείνω πάρα πολύ σε αυτά, όχι λόγω χρόνου, αλλά γιατί νομίζω ότι και η ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά και η κοινή δήλωση Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου με τα οκτώ ερωτήματα-ψέματα του οικονομικού επιτελείου απαντούν σε αυτά τα ζητήματα.
Εγώ θα έρθω στα αγαπημένα θέματα, τα φορολογικά, τα αγαπημένα με την έννοια του Συντάγματος, ως προς το ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουμε ανάλογα με τις δυνάμεις μας στα φορολογικά βάρη.
Στον καινούργιο προϋπολογισμό, το λέτε πάρα πολλές φορές και έχετε πολύ δίκιο, ότι δεν έχετε νέους φόρους. Δεν προβλέπεται πουθενά κάτι τέτοιο. Βεβαίως, αυτό το οποίο περνά από κάτω, στα ψιλά και δεν το λέτε πολλές φορές -εμείς θα το πούμε πάρα πολλές φορές για να το καταλάβει ο πολίτης- είναι ότι την καινούργια χρονιά προβλέπεται ότι θα έχουμε 3,6 δισεκατομμύρια -το ξαναλέω, 3,6 δισεκατομμύρια, έναν ΕΝΦΙΑ και κάτι παραπάνω, δηλαδή- παραπάνω φορολογικά έσοδα.
Αν διαβάσει κανείς τον προϋπολογισμό ή τις ομιλίες σας, αυτό -λέει- θα έρθει από την ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη, όμως; Διότι ακούμε συνέχεια τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων, των παραγωγικών επιχειρήσεων, τους πάντες και όχι ανάπτυξη δεν έχουμε, αλλά καταστροφή έχουμε μπροστά μας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Μήπως αυτό θα έρθει από διάφορες φορολογικές ρυθμίσεις που έχετε κάνει, όπως για παράδειγμα, από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, όπου τα μεγαλοστελέχη ιδιωτικών νοσοκομείων, τα μεγαλοστελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τα μεγαλοστελέχη ασφαλιστικών επιχειρήσεων δεν θα έχουν αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά θα έχουν μείωση φορολογικής επιβάρυνσης και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ μεγάλη ;
Ένας, δηλαδή, που παίρνει 5.500 ευρώ τον μήνα θα έχει περίπου 300 ευρώ μηνιαίο όφελος. Ένας που παίρνει 18.000 ευρώ -υπάρχουν και τέτοια στελέχη- θα έχει 1.500 ευρώ περίπου, 1.439 μηνιαίο όφελος.
Ρωτάω, λοιπόν, το εξής: Αφού θα έχετε τόσο μεγάλη αύξηση φορολογικών εσόδων, μήπως είναι ώρα να δώσετε ένα ευρώ -δεν λέμε να δώσετε 100 ευρώ, γιατί πρέπει να το πάρουν τα μεγαλοστελέχη, αυτά που είπαμε- στο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων στους δασκάλους, νηπιαγωγούς, καθηγητές, στους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, σε όλους αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον κορωνοϊό και για αυτούς για τους οποίους κόπτεσθε και λέτε διάφορα ;
Είναι μια ιδέα, κύριε Υπουργέ, μια και είστε εδώ.
Για να αυξήσετε τα φορολογικά έσοδα πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια, εγώ θα πρότεινα να προχωρήσετε άμεσα σε ελέγχους, πρώτα από όλα, στο τραπεζικό σύστημα, διότι διαπιστώνουμε ότι εκεί που οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται κάποιοι πολιτικοί παίρνουν πολύ εύκολα δάνεια. Να ξέρουμε και εμείς ποιες τράπεζες είναι αυτές, ποια συγγενικά πρόσωπα, ποιοι είναι αυτοί που δίνουν τόσο εύκολα τόσο μεγάλα δάνεια.
Αυτό το οποίο πρέπει να ελέγξετε, γιατί είναι στην αρμοδιότητα των φορολογικών υπηρεσιών, είναι αν η αποπληρωμή των δανείων, αν οι δόσεις των δανείων, δηλαδή, είναι στις φορολογικές δηλώσεις και είναι τεκμήριο. Διότι καταλαβαίνουμε ότι, όταν έχεις ένα πρόβλημα, παίρνεις ένα δάνειο -δήθεν ότι είναι δάνειο- για να λύσεις το πρόβλημά σου. Όταν, όμως αποπληρώνεις το δάνειο αυτό, θα ελεγχθεί ποτέ, ειδικά για τους πολιτικούς που έχουν γνώση σαν τον Αλεξιάδη, αν είναι τεκμήριο η αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, ειδικά για αυτούς που έχουν πολλά χρήματα ή όχι;
Και επειδή ακούω για πληροφορίες από γείτονες, θέλω να θέσω και ένα ερώτημα: Για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που εμείς και εδώ και σε επίπεδο Ευρώπης υπερασπίζουμε τη λειτουργία τους και τη συνεισφορά τους στην αύξηση φορολογικών εσόδων, το προηγούμενο χρονικό διάστημα κάνατε μια ολόκληρη επίθεση και πιαστήκατε με την κατσίκα στην πλάτη, όταν πήγατε να μειώσετε τη νομική προστασία και εμείς σας καταγγείλαμε.
Τώρα έρχεστε και λέτε διάφορα για το τι πληροφορίες φέρνουν. Πληροφορίες φέρνουν σε πολλές μεριές οι γείτονες για όλα αυτά τα ζητήματα.
Κλείνω, όμως, επειδή θέλω να σεβαστώ τον χρόνο και δεν θέλω να δώσω κάποιο άλλοθι -όχι στον Πρόεδρο αλλά γενικότερα- για κριτική, με μια κουβέντα μόνο για τα εθνικά. Με μεγάλη απογοήτευση άκουσα χτες Βουλευτή της κυβερνητικής παράταξης να λέει δημόσια, από το Κοινοβούλιο, ότι οι κυρώσεις για την Τουρκία δεν είναι αυτοσκοπός. Τι είναι αυτοσκοπός, να καταλάβω; Πού είναι η κόκκινη γραμμή; Όταν καταπατώνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας; Όταν το Oruc Reis κάνει βόλτες έξω από την Τήνο και όσοι έχουν εξοχικό εκεί το καμαρώνουν; Όταν έχουμε τα προβλήματα στην Αμμόχωστο, στην Αγία Σοφία; Πού είναι για σας η κόκκινη γραμμή; Για σας, που χωρίς καμία ντροπή μας καταγγέλλατε για θέματα πατριδοκαπηλίας και για θέματα πατριωτισμού, για εσάς που φωνάζατε «γερά, Γερούν», όταν είχαμε τα προβλήματα στην Ευρώπη, για εσάς που λέγατε ότι πιστεύετε πιο πολύ τον Ερντογάν από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Επόμενος ομιλητής είναι ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο συνάδελφος κ. Σταύρος Καλαφάτης, επειδή με τσίγκλησε τώρα λίγο ο φίλος μου ο Τρύφων, πρέπει να του πω ότι εγώ είμαι πενήντα έξι χρόνια στην παράταξή μου οργανωμένος, είτε ως ΕΡΕ είτε ως σε Νέα Δημοκρατία, και ούτε εγώ ούτε η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου δεν έχουμε καμία σχέση με τον κ. Τζήμερο και την κ. Ξαφά. Ο κ. Τζήμερος έχει τον δικό του δρόμο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Μπράβο, κύριε Πρόεδρε, καλά κάνετε.