Πέρασε στα ψιλά του Τύπου το προ ημερών κυβερνητικό νομοθέτημα για το λαθρεμπόριο. Ποιες είναι οι αλλαγές που έρχονται και σε ποια σημεία ασκείτε κριτική;

Στα ψιλά του τύπου πέρασε, γιατί τα φίλτρα της «λίστας  Πέτσα» δεν επέτρεψαν να αποκαλυφθεί μια μεγάλη κυβερνητική αποτυχία. Δηλαδή :

  • Να υπάρχει στη διαβούλευση μόνο για 15 ημέρες νομοσχέδιο με 25 άρθρα για το σοβαρό θέμα του λαθρεμπορίου, χωρίς βέβαια ουσιαστικό και οργανωμένο κοινωνικό διάλογο.
  • Να κατατίθεται ξημερώματα Τρίτης στη Βουλή (στις 00:50 !) νομοσχέδιο με 40 άρθρα και ενώ είναι σε εξέλιξη  στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, να ξεκινά την Πέμπτη η συζήτησή του !
  • Να προσπαθεί το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης να πείσει την Κυβέρνηση, να απαντήσει-διευκρινίσει-τεκμηριώσει συγκεκριμένα θέματα και εκείνη αλαζονικά να αδιαφορεί, στην έκκληση η Βουλή να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε φοροφυγάδες και λαθρέμπορους με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
  • Να ξεκινά στην ολομέλεια το νομοσχέδιο με 40 άρθρα και λίγο πριν την λήξη της συζήτησης να προσθέτουν τροπολογίες 41 άρθρων.
  • Να δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αποσύρει σχετική εμπρόθεσμη  τροπολογία του, προκειμένου να ψηφιστεί σχετική εκπρόθεσμη βουλευτών της ΝΔ, ώστε να λυθούν υπαρκτά προβλήματα λογιστών και επιχειρήσεων και οι Υπουργοί να αρνούνται ακόμη και σε απλή δέσμευση για το θέμα.

Με δύο λόγια ένα νομοσχέδιο το οποίο θα υπερψηφίζαμε γιατί κυρίως προχωρούσε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ρύθμιζε θετικά επιπλέον ζητήματα, με τη στάση της κυβέρνησης ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ και το δεξί δεκανίκι της.

Έχετε ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του φαινομένου και εν γένει της φοροδιαφυγής και ποια είναι αυτή;

Από το 2014 δημοσιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ τις σχετικές προτάσεις. Από το 2015 ξεκινήσαμε την υλοποίησή τους με υπαρκτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Με λάθη, καθυστερήσεις, σε περίοδο ασφυκτικών πιέσεων και δεσμεύσεων καταφέραμε πάρα πολλά και έπρεπε σίγουρα να κάνουμε περισσότερα. Ο αγώνας κατά της Φοροδιαφυγής – Λαθρεμπορίου – Διαφθοράς πρέπει να είναι στην αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής στη νέα περίοδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή το χρωστάμε στην κοινωνία, επειδή αυτός ο αγώνας είναι στο DNA της Αριστεράς,  επειδή θα στερήσει πολύτιμα πολεμοφόδια από πολιτικούς-οικονομικούς-συστημικούς αντιπάλους μας. Αυτή είναι και μια βασική απάντηση για τον ανελέητο πόλεμο που δέχεται ο χώρος μας, από συγκεκριμένα συμφέροντα.

Με δεδομένη την κυβερνητική εμπειρία, τις δεσμεύσεις της χώρας και τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού (που πρέπει να ενισχυθεί, πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο) πρέπει να ενισχύσουμε τα έσοδα του Δημοσίου. Όχι βέβαια με υπερφίαλα ποσά και εκτιμήσεις που εκφώνησαν ορισμένοι το 2014-2015. Με ρεαλισμό και αυτογνωσία πλέον.

Πολλοί εκτιμούν ότι αν εφαρμοστεί η έκθεση Πισσαρίδη για την αξιοποίηση των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, τότε θα ενισχυθούν οι ανισότητες στην κοινωνία. Πώς τοποθετήστε απέναντι σε αυτό;

Μα η έκθεση Πισσαρίδη είναι το νέο σήριαλ με πολλά επεισόδια και τίτλο «Η πορεία στην κοινωνία της ανισότητας»! Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η έκθεση αυτή είναι το νέο μνημόνιο, που κρύβουν και το προπαγανδίζουν σαν μεταρρύθμιση. Είναι η σύνοψη της αδιέξοδης πολιτικής που οδήγησε στην χρεωκοπία τη χώρα και στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές 2010-2014. Άλλωστε αν κάποιος διαβάσει το ποιοι συνέταξαν, συνέβαλαν, πρόσθεσαν στην έκθεση αυτή, θα δει την αφρόκρεμα των νεοφιλελεύθερων στελεχών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που πρωταγωνίστησαν  σε θέσεις ευθύνης (με πολύ καλές αμοιβές) μέχρι και το 2015! Βεβαίως δεν θα βρει εκπροσώπους κοινωνικών (εκτός του προέδρου ΓΣΕΕ) και παραγωγικών φορέων, ακόμη και αυτών που έχουν δημόσια συνταχθεί με τη ΝΔ (πριν τον Ιούλιο του 2019 βεβαίως).

Μεγάλο τμήμα της συγκεκριμένης έκθεσης αναφέρεται στην ανάγκη για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ δεν υπάρχει μνεία για μειώσεις στους κατά τεκμήριο άδικους έμμεσους φόρους. Πώς το σχολιάζετε;

Μεγάλο δεν θα το έλεγα, αλλά σίγουρα υπάρχει αναφορά και αρκετές προτάσεις πρέπει να αξιοποιηθούν. Αν ψάξει όμως ο αναγνώστης της έκθεσης με φίλτρα τις λέξεις «φοροδιαφυγή-λαθρεμπόριο-διαφθορά» δεν θα βρει πολλά. Όχι τυχαίο, γιατί για αυτούς η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι η φοροκαταιγίδα 2010-2014 που πρόσθεσε πάνω από 35 δις φορολογικά βάρη. Οι ίδιοι οι συντάκτες της έκθεσης βέβαια το ξεχνούσαν αυτό στις δημόσιες επιθέσεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (με τον τίτλο του τεχνοκράτη δήθεν) και μας κατηγορούσαν εμάς για υπερφορολόγηση και «29 άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ». Τους θυμίζουμε ότι το φορολογικό βάρος που αναγκαστήκαμε να προσθέσουμε, μαζί με τα έσοδα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο ήταν λιγότερα από 15 δις (2015-2019)

Ποιοι θα είναι οι δικοί σας άξονες για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων;

Αξιοποίηση που θα ενταχθεί σε Αναπτυξιακό σχεδιασμό, με πλήρη διαφάνεια και όχι για εξυπηρέτηση διαπλεκόμενων συμφερόντων. Που θα μείωνε περιφερειακές ανισότητες,  θα ενισχύει κυρίως την πρωτογενή παραγωγή, στοχευμένες δράσεις αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής. Αξιοποίηση που θα ολοκληρώσει έργα υποδομών που έχουν βαλτώσει και κυρίως θα ανακουφίσει την περιφέρεια,  τα νησιά, τις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Ο προϋπολογισμός του 2021 περιλαμβάνει 3,6 δισ. περισσότερα φορολογικά έσοδα. Έχοντας διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είναι κάτι τέτοιο ρεαλιστικό και με ποιους τρόπους θα επιτευχθεί;

Ορθά το επισημαίνετε, γιατί η κυβερνητική  προπαγάνδα αποκρύπτει ότι προϋπολογίζουν επιπλέον 3,6 δις έσοδα. Το ανέκδοτο είναι ότι θα προέλθουν από την ανάπτυξη. Τα επιχειρήματα του Οικονομικού επιτελείου, δεν αντέχουν σε στοιχειώδη κριτική. Άλλωστε οι συνομιλητές και ομοϊδεάτες του Τζήμερου και της Ξαφά έχουν απύθμενο θράσος για προβλέψεις όταν έχουν πέσει έξω σε όλες τις προηγούμενες.

Σας ανησυχεί η εικόνα υπεραισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ για ανάκαμψη το 2021;

Με ανησυχεί ότι αυτοί που έφεραν τη χώρα στην καταστροφή, τη χρεωκοπία και τις ανισότητες, τώρα δήθεν θα μας σώσουν. Το ίδιο πολιτικό προσωπικό, οι ίδιες αποτυχημένες πολιτικές.  Το ίδιο πολιτικό σύστημα που έχασε το 2015 και δυστυχώς επανήλθε το 2019.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει την κοινωνία ότι αποτελεί την εναλλακτική πολιτική λύση?

O ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι έχει αντοχές. Αυτό βέβαια δεν αρκεί. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στην Κουμουνδούρου δεν χωρούν πλέον προσωπικές στρατηγικές και παραγοντισμοί, ατομικές ατζέντες και εσωστρέφειες που εξυπηρετούν αυτούς που οραματίζονται μια Αριστερά που θέλει να απευθύνεται μόνο στους …Αριστερούς. Νομίζω ότι πρέπει να απευθυνθούμε στον κάθε πολίτη, στην κοινωνία, στα κοινωνικά στρώματα που συναντήσαμε το 2015 και απομακρύναμε το 2019. Με βάση τις ιστορικές καταβολές μας, το ηθικό μας πλεονέκτημα, τους αγώνες μας και την ανιδιοτέλεια των στελεχών μας. Το οφείλουμε σε κάθε πολίτη που αποφασίζει να συστρατευθεί στον κοινό αγώνα, για την κοινωνία που ονειρευόμαστε.