ΠΗΓΗ

Τρύφων Αλεξιάδης: Όπως βοηθήθηκαν οι Τράπεζες από το Δημόσιο, τώρα πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες

Μέτρα χαλάρωσης από τις τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν όσοι χρωστούν δάνεια και επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού, ζήτησε ο βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «όπως οι τράπεζες ζήτησαν και πήραν βοήθεια από το Δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια, έτσι,  τώρα, να βοηθήσουν τους πολίτες».

Θύμισε ότι «μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, από το 2010 βρίσκεται εκτός τραπεζικού συστήματος, χωρίς δική του επιλογή, λόγω της οικονομικής κρίσης».

Επισήμανε ότι «πρέπει να παρθούν μέτρα από την Πολιτεία και τις τράπεζες» και «για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, το Δημόσιο να πάρει μέτρα, ώστε να ενισχυθούν ιδιαίτερα οι ευάλωτες, οι φτωχές και πολύ φτωχές κατηγορίες».

Γνωστοποίησε ότι, ήδη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ετοίμασε και θα καταθέσει (σήμερα-αύριο) ερώτηση, με την οποία θα ζητά από το Δημόσιο να πάρει μέτρα ενίσχυσης αυτών των πολιτών, διότι, όπως υπογράμμισε, αυτή η ενίσχυση «αφορά μόνο την ικανοποίηση αναγκών των πολιτών, αλλά και στο να υπάρχει προστασία της δημόσιας Υγείας. Διότι, όποιος δεν μπορεί να καλύψει τα προς το ζην, δεν θα μείνει στο σπίτι για να προφυλαχτεί από τον κορονοϊό. Θα κάνει οτιδήποτε για να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για την οικογένειά του».

Άλλο κράτος οι τράπεζες!

Στην ερώτηση γιατί η Κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει πρωτοβουλίες από τις τράπεζες για αναστολή πληρωμών δανείων, ανέφερε ότι «το 2015 (ως Κυβέρνηση) κληρονομήσαμε ένα θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο οι τράπεζες ήταν ανεξάρτητες από το Δημόσιο κι υπάγονταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ασκεί τη δική της πολιτική. Έτσι, ό,τι κι αν λέει η Βουλή κι η εκάστοτε Κυβέρνηση, δεν μπορεί να παρέμβει. Είναι ακανθώδες ζήτημα, που πρέπει να μπει στον δημόσιο διάλογο την επόμενη περίοδο».

Μην μπερδεύουν την Πίστη με την Επιστήμη

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και την στάση της Εκκλησίας ως προς τον εκκλησιασμό και την θεία κοινωνία, την ώρα που η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα κατά των συναθροίσεων των πολιτών.

Όπως είπε, «πρέπει να είναι σαφή τα όρια της Πολιτείας, της Επιστήμης και της Εκκλησίας. Όταν το ένα όριο συγχέεται με το άλλο, τότε έχουμε φαινόμενα για τα  οποία η ίδια η Εκκλησία έχει μιλήσει παλαιότερα με κείμενά της. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε ένα δύσκολο πλαίσιο στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, που πρέπει να λυθεί τα επόμενα χρόνια».  Παρέπεμψε στον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «πρέπει να ακολουθούμε αυτά που λέει η Επιστήμη. Περιμένουμε να ξεκαθαρίσει η Εκκλησία τη θέση της και να μην κρύβεται πίσω από δογματικά ζητήματα, τα οποία σηκώνουν μεγάλη συζήτηση. Άλλο η Πίστη κι άλλο η Επιστήμη, κι όπως δεν υπάρχουν αριστερόμετρα, δεν υπάρχουν και μετρητές πίστης», κατέληξε.

Ακούστε τη συνέντευξη του Τρύφωνα Αλεξιάδη στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: