ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ “ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ” ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Στην ΔΕΘ τέθηκαν οι όροι της πολιτικής σύγκρουσης των δύο πολιτικών και οικονομικών  θεωριών, της οικονομικής πρότασης για λίγους και ισχυρούς της ΝΔ και της οικονομικής πρότασης για πολλούς και την κοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Ο πρώην υπουργός έθεσε σε σύγκριση βασικές εξαγγελίες των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, όπως για παράδειγμα για τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και πως η δραστική μείωση του θα μπορούσε να φέρει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και τα δημόσια ταμεία. Μίλησε για την διαχείριση των χρεών της πανδημίας, τις επιχειρήσεις ζόμπι αλλά και την περίφημη κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που βολεύουν τους έχοντες.

Η σύγκριση των οικονομικών προτάσεων

«Καταρχήν αυτό που θέλω να πω από την αρχή είναι ότι μπροστά μας έχουμε την πολιτική ατζέντα, την πολιτική σύγκρουση της επόμενης μέρας, έχουμε την πολιτική σύγκρουση των δύο οικονομικών προτάσεων. Την οικονομική πρόταση για λίγους και ισχυρούς της ΝΔ και την οικονομική πρόταση για πολλούς και την κοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να ξεκαθαρίσω και μία άλλη σύγκριση, ότι έχουμε έναν πολιτικό ο οποίος κάθεται τρεισήμισι – τέσσερις ώρες και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έναν φοβισμένο πρωθυπουργό που δεν τόλμησε να μιλήσει σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν τόλμησε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις. Αλλά, ας σταθούμε στην ουσία των μέτρων, τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, εάν τα κοστολογήσει κάποιος, θα δει ότι θα κοστίσουν λιγότερο δημοσιονομικά από αυτό το οποίο μας κατηγορούν οι αντίπαλοι μας. Ένα παράδειγμα, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα έχει κόστος 1,5 δις, αν όμως γίνει η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, θα μεγαλώσει η κατανάλωση βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης, άρα θα έχουμε περισσότερα έσοδα από την αύξηση κατανάλωσης, θα έχουμε περισσότερα έσοδα από το ότι θα λειτουργήσουν οι εταιρείες που έχουν σχέση με πετρέλαιο θέρμανσης, με το να λειτουργήσουν καλοριφέρ, υδραυλικοί, συντηρήσεις και όλα αυτά που είχαν κλείσει και ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος αυτά έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Άρα, δεν θα μας κοστίσουν τόσο, θα κοστίσουν λιγότερο».

Οι εταιρείες ζόμπι

«Επίσης το 1,7 δις το οποίο εμείς το έχουμε κοστολογήσει και το έχουμε βάλει για να μην μας κατηγορούν για τέτοια πράγματα οι αντίπαλοι, για το θέμα των χρεών της πανδημίας, είναι η εκλογίκευση του χρέους, διότι αν μία μικρομεσαία επιχείρηση για την οποία τόσο πολύ αγωνιά ο κ. Μητσοτάκης, έχει χρέη, αν ενεργοποιηθεί ο πτωχευτικός νόμος του κ. Μητσοτάκη, η επιχείρηση θα κλείσει! Είναι αυτές οι εταιρείες ζόμπι που λέει η έκθεση Πισσαρίδη και πολλοί συνομιλητές του Μητσοτάκη, εμείς προτείνουμε κούρεμα μέρους του χρέους με συγκεκριμένα κριτήρια και ρύθμιση του υπολοίπου χρέους, ειδικά των χρεών της πανδημίας. Εκεί λοιπόν στην ουσία δεν έχουμε τόσο μεγάλο κόστος, διότι ίσα-ίσα έσοδα θα έχει το δημόσιο και οι τράπεζες από τη διαχείριση αυτή».

Ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα

«Οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει δυστυχώς την ανιούσα και εάν εφαρμοστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το θέμα του δημοσιονομικού κόστους, όπως υπολογίζουν οι ειδικοί που έχουν αναρτηθεί σε οικονομικά sites, που δε φημίζονται ότι είναι συριζαϊκά, μιλάμε για άμεσο όφελος ανά οικογένεια τουλάχιστον 1.000 ευρώ το χρόνο! Είναι ένα τεράστιο ποσό, μία τεράστια ενίσχυση των πολιτών και εδώ βλέπουμε την σύγκριση. Ο κ. Μητσοτάκης φαντάζομαι θα έρθει μέσα στο 2022 στην Καβάλα, να μας πει γιατί δεν χώρεσε μέσα στα 3,5 δις ένα μέτρο για να ενισχύσει το πετρέλαιο θέρμανσης και το καύσιμο κίνησης; Μακάρι να βρεθεί κάποιος από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και να καταδειχθεί να κάνει δημόσιο διάλογο, διότι εμείς θα του απαντήσουμε ότι βεβαίως να κάνουμε αυτό το διάλογο, αλλά να μας εξηγήσουν ποιοι έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία, ποιες πολιτικές και ποιοι πολιτικοί που ήταν όλα αυτά τα χρόνια από το 2010 έως το 2014 και εμείς παραλάβαμε μία οικονομία με μηδέν αποθεματικό, μέσα στα μνημόνια, με χρέος και την παραδώσαμε έξω από μνημόνια, με ρυθμισμένο το χρέος και αποθεματικό 37 δις. Αυτοί που βάλανε φωτιά στο δάσος, ας μην μας κουνούν το δάχτυλο για τη μέθοδο πυρόσβεσης! Φταίμε και εμείς που δεν το προβάλλουμε καλά, αλλά οι μεγαλύτερες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ τον οποίο νομοθέτησαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και μετά συνεχίστηκαν και επί Νέας Δημοκρατίας. Άρα εμείς ξεκινήσαμε τις μειώσεις των φορολογικών βαρών εκεί που είχαμε τη δυνατότητα, αλλά εμείς είχαμε να αντιμετωπίσουμε και ένα διαφορετικό πρόβλημα, ας μη συγκρίνουν διαφορετικές περιόδους, ειδικά αυτοί που δεν μας εξηγούν πώς έφτασε η χώρα σε χρεοκοπία».

Ένας εργαζόμενος μπορεί να δικαιολογήσει την αγορά ενός αυτοκινήτου 25 χιλιάδων ευρώ;

«Θα πρέπει μέσα στο 2022 που θα έρθει ο Μητσοτάκης να απαντήσει πόσοι πολίτες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ή της Καβάλας θα κάνουν χρήση της διάταξης για απαλλαγή μέχρι 800.000 για γονική παροχή.  Εσείς έχετε πολλούς στην Καβάλα που να έχουν 400 και 500.000 να κάνουν δωρεά στο παιδί τους; Εκτός και αν υπάρχει τόσος πλούτος στην Ελλάδα και δε το ξέραμε. Εγώ θα θέσω και το απλό ερώτημα ένας εργαζόμενος με τον ικανοποιητικό μισθό σε εισαγωγικά των χιλίων ευρώ, ο οποίος εργάζεται για τρία χρόνια μπορεί να δικαιολογήσει την αγορά ενός αυτοκινήτου 25 χιλιάδων ευρώ; Όχι, και θα κληθεί να πληρώσει τεκμήριο. Ενώ ο γιος ενός πολύ πλούσιου που θα πάει να πάρει το κότερο των 300 χιλιάδων ευρώ, θα του κάνει ο μπαμπάς του 300 χιλιάδες ευρώ και δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο!».

Ο ΕΝΦΙΑ

«Εκεί υπάρχει αδικία, υπήρχε αφορολόγητο 150.000 ευρώ με μικρό συντελεστή 1% πάνω από τις 150.000 ευρώ, να δεχτώ ότι έπρεπε αυτό να ενισχυθεί, αλλά δεν καταλαβαίνω, όταν βρίσκεις χώρο στο καλάθι των παροχών 3,5 δις για μέτρα που βολεύουν τους έχοντες, για ποιο λόγο δε προχωράς σε άλλα μέτρα; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν θέσπισε αφορολόγητο από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία μέχρι κάποια τετραγωνικά και αξία, π.χ. μέχρι τα 150.000 ευρώ, ώστε να απαλλάξει την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών; Διότι έχουνε μία συγκεκριμένη πολιτική να εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα!».

Η μεσαία τάξη και οι Ελληναράδες

«Όπως το περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, να μην ξεχνούμε ότι η μεσαία τάξη είναι αυτή που έχτισε την Ελλάδα, αυτή που συντηρεί την Ελλάδα και όχι οι διάφοροι που έχουν στα μπαλκόνια τους σημαίες, κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις για τη Μακεδονία και για διάφορα τέτοια αλλά προτιμούν οι επιχειρήσεις τους να φορολογούνται σε άλλες χώρες, γιατί έχουμε και τέτοιους Ελληναράδες που φωνάζουν για την Ελλάδα, αλλά όταν έρχεται η ώρα των φορολογικών υποχρεώσεων, επιλέγουν φορολογικούς παραδείσους σε άλλες χώρες. Σε ό,τι αφορά λοιπόν τη μεσαία τάξη, είναι βεβαίως τα μεσαία εισοδήματα, δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένας που έχει 150.000 εισόδημα είναι μεσαία τάξη, δε μπορώ να δεχτώ ότι κάποιος που έχει περιουσιακό στοιχείο πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ το άτομο είναι μεσαία τάξη και ότι ο κ. Μητσοτάκης μείωσε τον ΕΝΦΙΑ σε αυτούς που έχουν περιουσία πάνω από εκατομμύριο ένα εκατομμύριο ευρώ. Θα μου πείτε, πολλοί είναι; Λίγοι είναι, αλλά γιατί να το κάνει; Δεν είναι μεσαία τάξη αυτό!».