Σημαντικά σημεία της ομιλίας του Τρ. Αλεξιάδη, Βουλευτή Β` Πειραιά και Αν. Tομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον οργανισμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Κάλεσε τον Υπουργό, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να οργανώσει διάλογο στη Βουλή ή μια ημερίδα όπου αλλού, ώστε να συζητήσουμε αναλυτικά τα θέματα της φορολογίας, να συζητήσουμε τις επιβαρύνσεις, να συζητήσουμε για τη βάρβαρη μνημονιακή επέλαση στον τομέα της φορολογίας, να συζητήσουμε ποιος επιβάρυνε και πώς αυτόν τον τόπο. Και να συζητήσουμε επιτέλους γι’ αυτήν την περίφημη μεσαία τάξη για την οποία ο Πρωθυπουργός έφερε το περίφημο μέτρο, όταν κάποιος κάνει δωρεά μέχρι 800.000 ευρώ, να μην πληρώνει καθόλου φόρο! Εργαζόμενος 3-4 ετών με 1.000 ευρώ μηνιαίο μισθό – που δεν έχει πλούσιο πατέρα ή πλούσιο παππού να του κάνει δωρεά – για αγορά π.χ. αυτοκινήτου αξίας 25.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο για μέρος της αγοράς, διότι θα φορολογηθεί με τεκμήριο, εφόσον δεν καλύπτεται η αγοράαπό τις φορολογικές του δηλώσεις. Ενώ ο γόνος μιας πλούσιας οικογένειας που θέλει να πάρει το ακριβό κότερο των 400.000 ευρώ θα το πάρει με δωρεά που θα του κάνει ο γονέας του, χωρίς να πληρώσει ευρώ φόρου! Και αυτό είναι η βοήθεια στη μεσαία τάξη!
Υπενθύμισε και προσυπόγραψε τα λεγόμενα του εισηγητή της ΝΔ το 2002 (!) για τον οργανισμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, περί ανάγκης να ενισχυθεί περιφερειακά, να υπάρξει πλήρες σε όλη την επικράτεια αποτελεσματικό δίκαιο υπεράσπισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου, όπως και την αντίθεση του στην ενός ανδρός αρχή. Ανέδειξε έτσι την αντίθεση με την τωρινή στάση της ΝΔ που αποδυναμώνει το Νομικό Συμβούλιο περιφερειακά, θεσμοθετεί υπερεξουσίες του Προέδρου, καταπατά το ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με τη διατύπωση της μειοψηφίας, ανοίγει το «παράθυρο» για ιδιωτικοποιήσεις με το κλείσιμο των γραφείων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Κατήγγειλε τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που ενώ από τη μια δεν αξιοποιήθηκε τίποτα από όσα αναφέρθηκαν σε τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με τη λήξη της Επιτροπής χτες το απόγευμα και από τις 9 η ώρα χθες το βράδυ μέχρι τις 10.30΄ καταθέτατε τροπολογίες 25 συνολικά άρθρων για τα πάντα και μέσα σε αυτά για τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και για περίεργες αναθέσεις. Εξηγήστε μας, με αυτόν τον τρόπο είναι η ορθή νομοθέτησή σας και αυτό είναι το επιτελικό κράτος και το μεγάλο σας ενδιαφέρον για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου;Το θεωρείτε λογικό σε ένα νομοσχέδιο για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής να φέρνει είκοσι μία παρατηρήσεις για τα άρθρα, είκοσι μία παρατηρήσεις σε είκοσι ένα άρθρα και να μην ακούμε τίποτα από τους εισηγητές σας;

https://youtu.be/pUO8vSwFWcE

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Είναι ίσως λίγο εξωπραγματικό πολιτικά να συζητάμε – δύο μέρες μετά το μεγάλο πολιτικό γεγονός της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τα θέματα της οικονομίας, αλλά και γενικά της πολιτικής συγκυρίας – ένα νομοσχέδιο χωρίς καμία αναφορά στα όσα έχουν ειπωθεί είτε στην ομιλία του Πρωθυπουργού είτε στην ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Και επειδή ακούω συχνά Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να έχουν τις σημειώσεις από το 2018-2019 και να λένε συνέχεια τα ίδια επιχειρήματα, παράκληση, κύριε Υπουργέ, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης κάντε αυτό που είπατε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, οργανώστε ένα διάλογο είτε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, είτε στην Ολομέλεια, είτε όπου θέλετε, βάλτε έναν από τους φορείς όπου είναι πλειοψηφία οι δυνάμεις οι δικέςσας, το Οικονομικό Επιμελητήριοή κάποιον άλλο να κάνει μια ημερίδα, να συζητήσουμε αναλυτικά τα θέματα της φορολογίας, να συζητήσουμε τις επιβαρύνσεις, να συζητήσουμε για τη βάρβαρη μνημονιακή επέλαση στον τομέα της φορολογίας, να συζητήσουμε ποιος επιβάρυνε και πώς αυτόν τον τόπο.Και να συζητήσουμε επιτέλους γι’ αυτήν την περίφημη μεσαία τάξη για την οποία ευτυχώς βέβαια ο Πρωθυπουργός πήρε μέτρα! Έφερε το περίφημο μέτρο, όταν κάποιος κάνει δωρεά μέχρι 800.000 ευρώ,να μην πληρώνει καθόλου φόρο!

Είναι ένα σημαντικό δώρο, η μεσαία τάξη πανηγυρίζει γι’ αυτό το ζήτημα! Τα συμβολαιογραφεία έχουν μπλοκάρει, όλοι τρέχουν να τακτοποιήσουν αυτά τα ζητήματα, διότι βεβαίως ενισχύει τη μεσαία τάξη καταλάβαμε ότι εννοείτε ότι η μεσαία τάξη έχει στην άκρη περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα ή κινητή περιουσία πάνω από 150.000 που θα είναι αφορολόγητο, και τρέχει να κάνει μεταβιβάσεις και τα λοιπά! Πολύ σημαντικό αυτό.

Ερώτημα τώρα, για να καταλάβω, ερώτημα που μου το έθεσε φίλος λογιστής και μου είπε να το θέσω εδώ. Οι λογιστές, ξέρετε, πλέον είναι ο κλάδος στον οποίο αν γίνει ειδικό γκάλοπ σε μια από τις εταιρείες με τις οποίες έχετε σχέση θα έχετε τη μεγαλύτερη δημοφιλία, κύριε Σταϊκούρα. Όλοι αγαπούν την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ειδικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι προσωπική η παρατήρηση. Απλά να θυμίσω ότι οι λογιστές -μάλλον μερίδα των λογιστών- μαζί με κάποιους άλλους κλάδους ήταν στην αιχμή του δόρατος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα όμως που μου έθεσεο φίλος λογιστής, ο οποίος να σημειώσω ότι στις εκλογές ψήφισε Νέα Δημοκρατία γιατί θεωρούσε ότι ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ τού έκανε κακό, είναι το εξής. Μου είπε λοιπόν: ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος παίρνει έναν μεγάλο μισθό χιλίων ευρώ τον μήνα -μεγάλο μισθό με τα δεδομένα της αγοράς- δουλεύει ο άνθρωπος τρία-τέσσερα χρόνια, δεν έχει αποθεματικό από τις φορολογικές του δηλώσεις και πάει να αγοράσει ένα αυτοκίνητο 25.000 ευρώ. Θα πληρώσει για ένα μέρος αυτής της αγοράς φόρο, διότι θα φορολογηθεί με τεκμήριο, δεν καλύπτεται από τις φορολογικές του δηλώσεις αυτή η αγορά. Δεν έχει πλούσιο πατέρα ή πλούσιο παππού να του κάνει μια δωρεά. Ενώ ο γόνος μιας πλούσιας οικογένειας που θέλει να πάρει το ακριβό κότερο των 400.000 ευρώ, θα το πάρει με δωρεά που θα του κάνει ο γονέας του, χωρίς να πληρώσει ευρώ φόρου! Και αυτό είναι η βοήθεια στη μεσαία τάξη! Αν κάνω κάποιο λάθος στα στοιχεία παράκληση να ενημερωθούμε, για να έχουμε ακριβώς και να καταλάβουμε το τι είναι η ενίσχυση στη μεσαία τάξη.

Ερχόμαστε στα του νομοσχεδίου. Εγώ θα ξεκινήσω λίγο περίεργα. Θα ξεκινήσω διαβάζοντας τι έλεγε η Νέα Δημοκρατία το 2002. Το 2002 από ό,τι θυμάμαι ήσασταν στη Νέα Δημοκρατία, δεν ήσασταν σε άλλο πολιτικό χώρο. Παρακολουθούσατε τα τεκταινόμενα. Βεβαίως έχετε δικαίωμα στην αναθεώρηση, δεν είναι κακό, αλλά εξηγήστε μας αν είχε λάθος η Νέα Δημοκρατία τότε ή τώρα.

Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος: «Εμείς στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι ένας χρήσιμος οιονεί δικαστικός θεσμός και υπό προϋποθέσεις εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του ακόμα πιο χρήσιμος και πιο απαραίτητος, προκειμένου να υποστηριχθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου και του ελληνικού λαού κατ’ επέκταση». Συνυπογράφω πλήρως -πολύ σωστό- και θέλω να καταθέσω την εμπειρία μου στο Υπουργείο Οικονομικών είτε ως εργαζόμενος, είτε ως συνδικαλιστής, είτε ως αναπληρωτής Υπουργός, τη μεγάλη μου εκτίμηση και τη συνεισφορά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε πολύ δύσκολες υποθέσεις, σε πολύ κρίσιμες καταστάσεις, όχι σε σύνολο, διότι υπήρχαν και περιπτώσεις όπου είχαμε γεγονότα που δεν τιμούν τη δημόσια διοίκηση, αλλά είχαμε υπ’ όψιν -θέλω να τονίσω- τη σημαντικότητα αυτού του θεσμού και την ανάγκη ενίσχυσής του.

Συνεχίζω να διαβάζω λοιπόν από τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, διότι αυτό που είπε το συνυπογράφω πλήρως εγώ. Προσέξτε λιγάκι, γιατί τώρα θα σας ρωτήσω αν εσείς το συνυπογράφετε. «Τα κάθε επιπέδου και βαθμίδος «τρωκτικά» του δημοσίου χρήματος, που βρίσκονται σε σχέση διαπλοκής, βρίσκουν προνομιακό χώρο ανάπτυξης όταν υφίσταται ελλιπής νομική υποστήριξη του Δημοσίου, το οποίο σε περιφερειακό επίπεδο είναι αφημένο σχεδόν ανυπεράσπιστο». Τονίζει, λοιπόν, ο άνθρωπος αυτό το οποίο κάνετε εδώ. Το ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί περιφερειακά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Εσείς τι κάνετε; Αποδυναμώνετε το Νομικό Συμβούλιο περιφερειακά. Αυτό λοιπόν το συνυπογράφετε ή έχει αλλάξει κάτι από τότε;

«Όπως επίσης σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό της περιφέρειας είναι ανάγκη να υπάρξει αυτό το πλήρες σε όλη την επικράτεια αποτελεσματικό δίκτυο υπεράσπισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου, για να γίνει σεβαστή η νομιμότητα από τους περιφερειακούς σατραπίσκους, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται και για να περιοριστεί η διαπλοκή και η διαφθορά που έχει πνίξει τα πάντα και έχει απλώσει παντού τα πλοκάμια της». Θα ήθελα, λοιπόν, να ακούσω την άποψή σας για αυτό το ζήτημα, όπως επίσης για αυτό που διατυπώνει ο τότε εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για ένα άλλο σημαντικό ζήτημα του νομοσχεδίου, για τις υπερεξουσίες του Προέδρου, όπου λέει: «Το νομοσχέδιο που συζητούμε διαπνέεται από απολυταρχική αντίληψη και αυταρχισμό. Θυμίζει -και δεν είναι υπερβολή- διάταγμα των Βαυαρών αντιβασιλέων. Καθιερώνει την ενός ανδρός αρχή και πολλά άλλα». Και επειδή δεν θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα, λέγοντας ονόματα, Υπουργών της Κυβέρνησης, παριστάμενος τότε Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πατέρας τωρινού Υπουργού -υπήρχε και άλλος που μίλησε, αλλά να μην δημιουργήσω τώρα προβλήματα ενόψει πολιτικών εξελίξεων- πετάγεται και λέει τη λέξη «γκαουλάιτερ».

Θέλω να πω λοιπόν ότι αυτό που λέγατε τότε ως Νέα Δημοκρατία υπάρχει δυστυχώς και σε αυτό το νομοσχέδιο. Σας το ανέλυσε και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η εισηγήτριά μας και εγώ, στην εισήγηση. Πιστεύουμε στην ενίσχυση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όχι στη λογική των υπερεξουσιών του Προέδρου, σε όσα αναφέρετε για τη μειοψηφία, στο θέμα της καταπάτησης του ευρωπαϊκού δικαίου για διαφάνεια στη διοίκηση, σχετικά με τη διατύπωση της μειοψηφίας, στο δικαίωμα της προσωπικότητας, στο «παράθυρο» για ιδιωτικοποιήσεις που ανοίγετε με το κλείσιμο των γραφείων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Κλείνοντας θέλω να πω για το ζήτημα των τροπολογιών, δεν υπάρχει χρόνος να πω κάτι άλλο.

Μια κουβέντα θα πω για τον προλαλήσαντα Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Αλήθεια, δεν βλέπω πολλούς Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σήμερα στην Αίθουσα. Δεν ξέρω αν σημαίνει κάτι αυτό ή αν είναι απλά η υποχρέωσή τους για κάπου αλλού. Εμείς πάντως ήμασταν από την αρχή της διαδικασίας πολύ περισσότεροι εδώ. Επειδή καταγγέλλει εμάς για το ζήτημα των αδιόριστων επιτυχόντων -δεν θέλω να το καταθέσω στα Πρακτικά- υπάρχει ερώτηση Βουλευτίνας της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα αυτό. Μήπως είναι δάκτυλος Συριζαϊκός και αυτός; Όχι.

Θέλω να τονίσω ένα θετικό στοιχείο, κύριε Υπουργέ και ένα αρνητικό στοιχείο.

Ένα θετικό στοιχείο του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι έφερε σε διαδικασία διαλόγου αυτό το νομοσχέδιο, μια διαδικασία διαλόγου που έκλεισε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Δηλαδή αυτά που ακούστηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σε τέσσερις συνεδριάσεις, είτε τα είπαμε είτε όχι, πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Δεν είδαμε να αξιοποιείται τίποτα.

Λέμε το αρνητικό τώρα. Δεν είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ. Έχετε «επιτελικό κράτος». Είσαστε η «κυβέρνηση των αρίστων», είσαστε η «καλύτερη κυβέρνηση των διακοσίων πενήντα χρόνων», έχετε τόσα ικανά στελέχη. Τελείωσε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων χτες το απόγευμα και από τις 9 η ώρα χθες το βράδυ μέχρι τις 10.30΄ καταθέτατε τροπολογίες 25 συνολικά άρθρων για τα πάντα και μέσα σε αυτά για τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, για περίεργες αναθέσεις, για μια σειρά από ζητήματα. Εξηγήστε μας, αυτήείναι η ορθή νομοθέτησή σας και αυτό είναι το επιτελικό κράτος και το μεγάλο σας ενδιαφέρον για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου;

Απαντήστε επίσης, κύριε Υπουργέ, και σε μία τελευταία ερώτηση διότι βλέπω δίπλα σας και τον παριστάμενο κ. Βορίδη με τον οποίον έχουμε ιδεολογικό χάος και διαφορές, αλλά τη νομική του επάρκεια την καταλαβαίνω και την καθομολογώ. Εγώ οικονομολόγος είμαι. Το θεωρείτε λογικό σε ένα νομοσχέδιο για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής να φέρνει είκοσι μία παρατηρήσεις για τα άρθρα, είκοσι μία παρατηρήσεις σε είκοσι ένα άρθρα και να μην ακούμε τίποτα από τους εισηγητές σας ή από οποιονδήποτε άλλον από την κυβέρνηση;