ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ news2u.gr

ΠΗΓΗ

O Τρύφωνας Αλεξιάδης είναι από τους πολιτικούς, που οι παρεμβάσεις του έχουν ειδικό πολιτικό βάρος. Όχι μόνο γιατί η θητεία του, ως υπουργός οικονομικών του δίνει τη δυνατότητα να έχει πλήρη εικόνα και γνώση για τα πράγματα στα οποία τοποθετείται, αλλά και γιατί ποτέ δεν σταμάτησε να ανακατεύεται με τον κόσμο και να πιάνει με ακρίβεια το σφυγμό της κοινωνίας. Σήμερα μιλά στο news2u.gr, για όλα από τα εργασιακά ως και το εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως να μασά τα λόγια τους, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.  

Κύριε Αλεξιάδη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσδιορίσει το πεδίο των εργασιακών ως τη μητέρα των μαχών απέναντι στην κυβέρνηση. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες πόσα περιθώρια έχει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην προσπάθεια υπεράσπισης κεκτημένων και άλλοτε αυτονόητων που εκφράζετε φόβους ότι μπορούν να αμφισβητηθούν;

Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά έκλεισε μια περίοδο αμφισβήτησης για το αν μειώνονται ή αυξάνονται τα εργασιακά δικαιώματα. Μειώνονται και μάλιστα  σε μία περίοδο επικράτησης εργασιακής βαρβαρότητας, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, απουσίας πίεσης από θεσμούς – μνημόνια, ανάγκης ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου, λόγω πανδημίας, οικονομικής κρίσης κ.ά.

Άνοιξε βεβαίως και μία ενδιαφέρουσα πολιτική περίοδο, αγώνων και συγκρούσεων σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, μέσα και έξω από τη Βουλή. Περίοδος στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πρωταγωνιστήσει, μαζί με πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα που μπορούν να συνασπιστούν, ώστε να εμποδίσουν τη νεκρανάσταση ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Τα περιθώρια για πολιτική δράση είναι πάρα πολλά και πλέον επίκαιρο να υλοποιηθεί το προοδευτικό – δημοκρατικό μέτωπο, που αρχικά τώρα θα προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα και θα εξελιχθεί στον πυρήνα πολιτικών συνεργασιών και διευρύνσεων που θα οδηγήσουν σε νίκη στις επόμενες εκλογές.

Τρύφωνας Αλεξιάδης
Φωτογραφία: trifonalexiadis.gr
Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς κινητικότητας και αναπροσδιορισμού δεδομένων. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχουν αναλυθεί τα αίτια της εκλογικής ήττας του Ιουλίου του 19 και αν κρίνετε ότι το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας, ή της γενικότερης διεύρυνσης, έχει εμπεδωθεί στο εσωτερικό του κόμματος τόσο σε πολιτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κόμμα που πριν από 20 χρόνια δεν ονειρευόταν την κυβέρνηση. Άλλοτε ο πολιτικός αυτός χώρος πάλευε ακόμη και για την κοινοβουλευτική του επιβίωση. Πριν δύο χρόνια χάσαμε, από δικά μας λάθη, την κυβέρνηση. Φυσικό να υπάρχουν διεργασίες, κινητικότητα, ουσιαστικός δημοκρατικός διάλογος για την επόμενη μέρα. Χωρίς εσωστρέφεια, παραγοντισμούς και άγονες εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Με συλλογικότητα, συντροφικότητα, ανιδιοτέλεια και προσφορά. Όπως πρέπει να λειτουργεί ένα δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς. Κουβεντιάζουμε τα αίτια της ήττας και έχουμε δημοσιοποιήσει και ανάλογο κείμενο. Δεν κρύβουμε τίποτα, κουβεντιάζουμε στο εσωτερικό μας αλλά και με τους πολίτες. Πολύτιμος βοηθός σε αυτά είναι και το εγχείρημα της διεύρυνσης και της Προοδευτικής Συμμαχίας που αποφάσισαν, για όσους το ξεχνούν, τα συλλογικά μας όργανα με συντριπτική πλειοψηφία και το διεκδικούν οι πολίτες σε κάθε επαφή μαζί τους.

Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ μπρος στο ενδεχόμενο επιτάχυνσης των πολιτικών  εξελίξεων;

Όχι απλά είμαστε έτοιμοι, αλλά κάνουμε κάθε μέρα, ειδικά στη Βουλή, ό,τι είναι δυνατό για τη μεγιστοποίηση αυτών των εξελίξεων. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι η δεξιά κανονικότητα της ΝΔ οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια και την κοινωνία σε αδιέξοδα.

Οι συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία είναι γενικώς πρωτόγνωρες και σίγουρα ακραίες. Πόσο εφικτή είναι η εναλλακτική διαχείριση της πραγματικότητας την οποία προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πάρα πολύ εφικτή. Οπλισμένοι με την κυβερνητική εμπειρία του παρελθόντος, με τα λάθη της ΝΔ να επιβεβαιώνουν βασικές αναλύσεις μας πριν από την πανδημία, διεκδικούμε να εξασφαλίσουμε στον πολίτη την εκπλήρωση των αναγκών και της προστασίας που δίκαια διεκδικεί.

Τρύφωνας Αλεξιάδης
Φωτογραφία: trifonalexiadis.gr
Αν τα πράγματα φέρουν  ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ στη «θέση του οδηγού» τι περιμένετε να βρείτε στο πεδίο της Oικονομίας και πως θα καταφέρετε η επίκληση μιας ενδεχόμενης  δύσκολης πραγματικότητας να μην εμποδίσει την πλήρη εφαρμογή του δικού σας προγράμματος;

Όταν έρθει η ώρα του κυβερνητικού προγράμματος πρέπει να αποτιμηθεί και η πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Υπενθυμίζω ότι:

· τον Ιανουάριο του 2015: παραλάβαμε μια χώρα σε μνημόνια, με μηδέν αποθεματικό, με υψηλή ανεργία, με αδυναμία εξόδου σε αγορές κ.λπ.

· τον Ιούλιο του 2019: παραδώσαμε μια χώρα έξω από μνημόνια, με ρυθμισμένο το χρέος της, με εξόδους στις αγορές, με χαμηλή ανεργία και αποθεματικό 37 δις.

Όταν αναλάβει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρέπει  να γίνει μια πλήρης αποτίμηση – καταγραφή, γιατί όπως το πηγαίνουν αυτοί δεν θα βρούμε ούτε τα «πόμολα» για να ανοίξουμε τις πόρτες των υπουργείων. Η κρίση δυστυχώς είναι μια ευκαιρία για γκρίζες συναλλαγές που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Ποιο κατά την άποψή σας ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη κυβερνητική θητεία;

Η συλλογική μας εκτίμηση  έχει αποτυπωθεί  στο σχετικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ. Σαν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής εκεί θα καταθέσω και την προσωπική μου άποψη. Η μόνιμη απορία μου είναι γιατί κεντρικά στελέχη επιθυμούν να εκλεγούν και να συμμετέχουν σε ανώτατα όργανα, αλλά εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις έξω από αυτά; Προσωπικές ατζέντες σε συντηρητικά κόμματα καταλαβαίνω! Σε ένα κόμμα της Αριστεράς χωρούν;

Πρόσφατες δηλώσεις σας για αύξηση φόρων προκάλεσαν ανακοίνωση της ΝΔ. Γιατί τις κάνατε;

Με δελτίο τύπου στις 7.5.2021, ανάρτηση στο FB και ομιλία στην Βουλή στις 13.5.2021 απάντησα αναλυτικά και παρουσίασα όλα τα δεδομένα. Δεν θέλω να επανέλθω. Θέλω απλά να επισημάνω τον κίνδυνο για την Δημοκρατία, αντί να κουβεντιάζουμε δημόσια και δημοκρατικά τις όποιες πολιτικές απόψεις, τα φερέφωνα της ΝΔ, μπουκωμένα από τις γνωστές λίστες χρηματοδότησης, να επιβάλλουν πολιτική ατζέντα διαστρέβλωσης και τσιτάτων. Δείτε το παράδειγμα: Ρώτησα σήμερα στη βουλή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ , τι θέση έχουν για την απόφαση  Ελληνικού Δικαστηρίου ότι λάμβαναν μίζες από την SIEMENS; Ούτε απάντηση έλαβα, ούτε την σχετική είδηση βρίσκεις στα κυρίαρχα ΜΜΕ. Η κατάσταση στον δημοσιογραφικό χώρο είναι θέμα Δημοκρατίας και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια.