Η αποφασιστικότητα και η διεκδίκηση φέρνει αποτελέσματα και απόδειξη τα κέρδη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Kατάφεραν να εξαιρεθούν προκειμένου να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση ενέργειας, θέτοντας το ζήτημα της γεωγραφικής τους θέσης, κάτι το οποίο ισχύει και για τη χώρα μας και όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BLUE SKY ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Αναφερόμενος δε στο εσωτερικό της χώρας ζήτησε την άμεση επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας για το 2021 και τη νομοθέτηση έκτακτης φορολογίας για τα κέρδη του 2022 και για όσο διαρκέσει η κρίση. Δεν υπάρχει πλέον, όπως ανέφερε, καμία δικαιολογία για τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει «να διαπιστώσω αν υπάρχουν κέρδη και μετά να φορολογήσω» και να μην προχωρά στην άμεση νομοθέτηση αυτών των μέτρων, τα οποία αποτελούν και πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Όσο για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που διαπιστώνονται μετά από ελέγχους στην αγορά, ο Τρ. Αλεξιάδης ζήτησε να κατοχυρωθεί νομικά η δημοσιοποίηση  των ονομάτων των παραβατών και να εφαρμοστεί και για τα «μεγάλα ονόματα» της αγοράς, αυτό που συμβαίνει για τους μικρομαγαζάτορες σε θέματα φορολογικών παραβάσεων, κλείσιμο της επιχείρησης και τοποθέτηση ένδειξης απ’ έξω ΚΛΕΙΣΤΟ π.χ. λόγω αισχροκέρδειας. Εκτίμησε δε ότι η νομοθέτηση αυτών των μέτρων θα είναι περισσότερο αποτρεπτική για μελλοντικές παραβάσεις αισχροκέρδειας, από τα ίδια τα πρόστιμα.

Ο Τρ. Αλεξιάδης χαρακτηρίζοντας ως έκτακτες τις συνθήκες που επικρατούν λόγω του κύματος της ακρίβειας, μίλησε για την αναγκαιότητα διενέργειας περισσότερων ελέγχων στην αγορά, καθώς και λήψης μέτρων ενισχυτικών της κοινωνίας, των φτωχών, των λαϊκών, των μεσαίων στρωμάτων, όπως η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και η αύξηση του βασικού μισθού. Όσο για το που θα βρεθούν τα χρήματα για τέτοιες παρεμβάσεις, ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε τις κατά καιρούς παρεμβάσεις της ΝΔ, οι οποίες προήλθαν από τα «λεφτόδεντρα» που βρήκε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ τον Ιούλιο του 2019 σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 1 εκατ. €, για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα σε όσους έχουν εισοδήματα από 50.000 € το χρόνο και πάνω, για την κατά δήλωση του υπουργού – αφού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει καταθέσει έγγραφο στη Βουλή που να το βεβαιώνει – τωρινή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 360 εκατ. €, κυρίως για αυτούς που έχουν περιουσία το άτομο πάνω από 250.000 σε ακίνητη περιουσία.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην αλλοιωμένη εικόνα της ενημέρωσης, που είτε παραπλανά με ειδήσεις που δεν ισχύουν, όπως ότι το 80% των πολιτών θα δουν μείωση του ΕΝΦΙΑ, είτε αποκρύπτει ειδήσεις, όπως η αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο και την άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κατοχύρωση του ονόματος τσίπουρου και τσικουδιάς. Με πλήρη σαφήνεια οι μικροί διήμεροι αποσταγματοποιοί, δήλωσε ο Τρ. Αλεξιάδης, τόνισαν ότι η ΝΔ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών εμφιάλωσης και αρνείται την προστασία όχι απλώς μιας νόμιμης παραγωγικής διαδικασίας αλλά ενός στοιχείου του κοινωνικού λαϊκού μας πολιτισμού.