Συνέντευξη στην Valuenews.gr

ΠΗΓΗ

Για γκρίζες ζώνες που κρύβονται στο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και φαίνεται να επιβαρύνουν επιπλέον τον Έλληνα φορολογούμενο, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κος Αλεξιάδης διερωτήθηκε γιατί κανείς από τη Νέα Δημοκρατία δεν απάντησε στο ερώτημα πόσο κόστισαν οι προεκλογικές εξαγγελίες Μητσοτάκη.

Χαρακτήρισε λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και υποστήριξε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές είναι μια δυνατή αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα:

Χάθηκε μια μάχη, δεν χάθηκε ο πόλεμος
«Σίγουρα κανείς δεν περίμενε αυτά τα αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ένας πολιτικός φορέας που θα αποδώσει την ευθύνη για όσα έγιναν στους πολίτες.

Οι ευθύνες είναι δικές μας. Έχει ήδη γίνει μια πρώτη προσέγγιση και μια ανάλυση των συνθηκών αυτών, αυτή τη στιγμή όμως είμαστε στην επόμενη μάχη. Έχει χαθεί μια μάχη σε έναν μεγάλο πόλεμο, δε χάθηκε όμως ο πόλεμος. Να είναι έτοιμοι για πιο σκληρό ροκ στην επόμενη προεκλογική περίοδο.

Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο αναγκαστικά μας παρέσυραν σε μια συζήτηση για την κοστολόγηση του προγράμματος, που αποδείχθηκε πως έλεγαν ψέματα και κουνούσαν χαρτιά που δεν υπήρχαν. Όπως έγινε και στα θέματα φορολογίας, που και πάλι αποδείχθηκε πως λέγανε ψέματα. Τώρα λοιπόν είναι πιο καθαρός ο πολιτικός διάδρομος, δεν έχουμε το σύστημα της απλής αναλογικής, τα άλλα κόμματα έχουν αρνηθεί αυτή τη λύση».

Θέλουν να κυβερνάνε με καλπο-νοθευτικά συστήματα
«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, στα εφηβικά χρόνια της αριστεράς ήταν πάντοτε μια θέση της αριστεράς το σύστημα της απλής αναλογικής, και είναι μια σωστά πολιτική θέση.

Δυστυχώς, άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, και δεν εννοώ τη Νέα Δημοκρατία καθώς η δεξιά ανέκαθεν ήταν αντίθετη στην απλή αναλογική. Θέλουν να κυβερνάμε με καλπονοθευτικά συστήματα. Αυτό που θα γίνει στις δεύτερες εκλογές είναι ένα σύστημα, το οποίο κλέβει από τα άλλα κόμματα έδρες και τα χαρίζει στο πρώτο κόμμα. Εμείς λοιπόν δεσμευτήκαμε, και καλά κάναμε, και δώσαμε τον αγώνα για την απλή αναλογική. Αυτό που δεν καταλάβαμε εγκαίρως είναι πως τα άλλα κόμματα ήταν αρνητικά κατά την εξέλιξη και αυτά είναι και τα κόμματα που θα αναλάβουν από εδώ και πέρα την ιστορική τους ευθύνη, διότι πλέον μιλάμε για ιστορία.

Η αριστερά έκανε λάθος το 89΄ και έκανε τις κινήσεις που έκανε με παραπομπές στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και τις συγκυβερνήσεις κλπ, κάτι που αργότερα αναλύσαμε. Έτσι και άλλα κόμματα της αριστεράς, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 θα αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στο ιστορικό του μέλλοντος γιατί κλώτσησαν αυτή την ιστορική ευκαιρία στο να καθιερωθεί η απλή αναλογική σαν μόνιμο σύστημα».

Κανείς δεν μας είπε πόσο κόστισαν τα μέτρα που εξήγγειλε η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά
«Από 18/09 όπου και πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έχουμε δημοσιοποιήσει την κοστολόγηση του προγράμματος μας στο syriza.gr. Σε ετήσια βάση είναι 5,6 δισ., έχουμε μέτρα ως προς την πλευρά των εσόδων και των δαπανών.

Κανένας δε μίλησε αυτή την περίοδο για το πόσο κόστισαν τα μέτρα που εξήγγειλε στην προεκλογική περίοδο η Νέα Δημοκρατία. Και πολύ σωστά έρχεται η «Καθημερινή» με δημοσίευμα της και μιλάει για προεκλογικές εξαγγελίες που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, που έγιναν μετά την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας 2023-2026 που είχε υποχρέωση η κυβέρνηση να καταθέσει. Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές στα χρονικά της μεταπολίτευσης. Στο ίδιο άρθρο μάλιστα αναφέρει ότι η Fitch, όχι κάποιος παράνομος μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ ή τα υπόγεια της Κουμουνδούρου, χαρακτήριζε αισιόδοξες τις δημοσιονομικές προβλέψεις και σημείωνε πως στο πρόγραμμα 2023-2026 δεν έχουν συμπεριληφθεί οι τελευταίες προεκλογικές υποσχέσεις. Επομένως, το ζήτημα δεν είναι πόσο κοστίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που έχουμε δημοσιοποιήσει, είναι πόσο κοστίζει αυτό που έφερε η Νέα Δημοκρατία και κυρίως γιατί δεν το έχει συμπεριλάβει».

Υπάρχουν γκρίζα σημεία στο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ.
«Αν ψάξετε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που έχουμε δημοσιοποιήσει δεν υπάρχει πουθενά κάτι σχετικό με τη δήλωση του κο Κατρούγκαλου. Άρα ήταν μια προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας, πετυχημένη σε μεγάλο βαθμό και οφείλεται και σε δικά μας λάθη.

Υπάρχουν όμως από την άλλη τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει πάλι το Υπουργείο Οικονομικών από τα οποία προκύπτει η τεράστια αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης μεταξύ των οποίων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το 2022 σε σχέση με το 2021 πληρώσαμε 7,1 δις παραπάνω φόρους, από τα οποία τα 4,9 δις είναι έμμεσοι φόροι. Τα πληρώσαμε αυτά σε μια κυβέρνηση που έλεγε ψέματα πως θα ελαφρύνει φορολογικά. Εάν βγουν και πουν που αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι κατά 4,9 δις, εγώ θα ζητήσω δημόσια συγνώμη.

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, από τα οποία προκύπτει ότι στο πρώτο 4μηνο, Ιανουάριος-Απρίλιος 2023 ότι έχουν εισπράξει 1,6 δις παραπάνω φόρους από ότι είχε ο στόχος του προϋπολογισμού. Επομένως, ο πληθωρισμός και η ακρίβειά ωφελεί τα δημόσια έσοδα διότι μπορεί μέσα από εκεί η Νέα Δημοκρατία να κάνει τα παιχνίδια της.

Έρχεται βέβαια και η δεύτερη έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία αποδεικνύει ότι υπάρχουν γκρίζα σημεία στο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπου μακάρι να δεχθούν να γίνει για όλο αυτό δημόσιος διάλογος».

Θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο δυνατό
«Πρώτος στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε την κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα τα θέματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων αλλά και όσων έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες ημέρες για το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης τους. Θέλουμε να έχουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση όσο γίνεται πιο δυνατό για να είναι το ανάχωμα, η υποστήριξη των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων απέναντι σε μια Νέα Δημοκρατία που είναι ξεκάθαρο τι έρχεται να κάνει. Μόνο το παράδειγμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει τους πολίτες. Χρειαζόμαστε ένα ΣΥΡΙΖΑ πιο δυνατό ή πιο ανίσχυρο για να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ: