Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών του κόμματος, Τρύφωνας Αλεξιάδης. Όπως ανέφερε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κοστολογημένο και συμπλήρωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για το πρόγραμμα του κόμματος καθώς, όπως είπε, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε πολλή μεγάλη προπαγάνδα.

«Να μιλήσουμε για να αναδείξουμε τις γκρίζες ζώνες και τα ψέματα που ακούγονται από την άλλη πλευρά για συγκεκριμένους αριθμούς. Έχουμε το δεδομένο ότι από την πλευρά της ΝΔ έχουμε μια τρομερή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση. Ακούγαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο ’15-’19 «υπερφορολόγησε» τους πολίτες.

Αν δούμε τα δεδομένα του ’22, θα δούμε ότι είχαμε μια έκρηξη άμεσων αλλά κυρίως έμμεσων φόρων. Πληρώσαμε 7,1 δισεκατομμύρια παραπάνω φόρους από τους οποίους τα 4,9 ήταν έμμεσοι φόροι. Αυτή την έκρηξη από χρονιά σε χρονιά δεν την είχαμε καμιά χρονιά την περίοδο ’15-’19. Αυτά προέρχονται κυρίως από τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και ήταν μια πολιτική επιλογή της, καθώς θα μπορούσε να μειώσει τον ΦΠΑ. Η κυβέρνηση όμως επέλεγε να συσσωρεύει υπερέσοδα.

Έχουν λοιπόν καταγράψει ιστορικά την μεγαλύτερη υπερφορολόγηση που έχει γίνει από το 2015 και μετά, από χρονιά σε χρονιά. Και αυτό δεν τελείωσε. Το 2023 τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου δείχνουν ότι έχουμε 1,6 δισεκατομμύρια έσοδα πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού.

Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οι πολίτες το αντιλαμβάνονται στο Σούπερ Μάρκετ, στον βενζινάδικο, στον φούρνο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η νέα Βουλή να μειώσει κυρίως την έμμεση φορολόγηση και να ανακουφίσει τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο οι πολίτες πείθονται από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε μεταξύ άλλων:

«Ο κόσμος και πείθεται και καταλαβαίνει. Δηλαδή καταλαβαίνει ότι στην περίφημη συζήτηση για την κοστολόγηση, εμείς από τον περασμένο Σεπτέμβριο καταθέσαμε ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα. Η ΝΔ κατέθεσε ένα πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο και όταν τους το λέμε υποστηρίζουν ότι περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο που είναι κοστολογημένο.
Το ίδιο όμως το δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών για το μεσοπρόθεσμο αποδεικνύει ότι δεν έχουν κοστολογηθεί όλα τα μέτρα, αλλά κάποια από αυτά. Ο κόσμος θα δει π.χ. ότι στον δημόσιο τομέα θα έχουμε μειώσεις και όχι αυξήσεις μισθών καθώς η αγοραστική δύναμη θα μειώνεται. Επίσης, ενώ ακούμε ότι η ΝΔ δεν έχει επιβάλλει κανέναν νέο φόρο, αυτό είναι ψέματα.
Έχει επιβάλλει 5 νέου φόρους, ορισμένους από αυτούς σωστά και τους έχουμε ψηφίσει κι εμείς. Είναι όμως αυτό είναι ένα στοιχείο προπαγάνδας. Παντού τα στελέχη της ΝΔ λένε ότι δεν επέβαλλαν κανένα νέο φόρο. Κι εκεί που έπρεπε να επιβάλλουν τον νέο φόρο, που εξήγγειλαν, το λεγόμενο 90% στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, επέλεξαν τον χαμηλότερο συντελεστή, το 33% και όχι τελικά το 90%».

https://www.facebook.com/100063705726751/videos/917143772869200