Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ALPHA , o Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης,  αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί, θύμισε τα παχιά προεκλογικά λόγια περί “ετοιμότητας” της ΝΔ, τονίζοντας  πως έχουν περάσει 4 μήνες από τις εκλογές και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα, παρά μόνο μαθαίνουμε από διαρροές.

Ο βουλευτής είπε πως όχι μόνο δεν υλοποιούν τις μειώσεις στη φορολογία που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την Ε.Ε., αλλά και οι πολυδιαφημιζόμενες μειώσεις  για τη μεσαία τάξη,  διαβάζουμε σε δημοσιεύματα φιλικών προς την κυβέρνηση μέσων ενημέρωσης,  πως αφορούν μειώσεις στη φορολογία για τους πλούσιους και τους πολύ πλούσιους.  Σαν παράδειγμα ανάφερε το όριο των 20.000 € για τη συλλογή αποδείξεων, αναρωτώμενος ποιους ευνοεί ; τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη που υποχρεούνται να μαζέψουν το 30 % των αποδείξεων μέσω πιστωτικών καρτών ή τους πλούσιους  και τους πολύ πλούσιους που με το προαναφερόμενο όριο υποχρεούνται στη συλλογή αποδείξεων σε μικρότερο ποσοστό ;

Το προσφυγικό, τα θέματα “νόμου και τάξης”, το φορολογικό και το ασφαλιστικό θα αποτελέσουν τα πρώτα “Βατερλό” της κυβέρνησης“, είπε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ.  Τα προεκλογικά παχιά τους λόγια, τα πυροτεχνήματα και τις υπερβολές ακολουθεί η ανώμαλη προσγείωση τους στην πραγματικότητα , δήλωσε, θυμίζοντας ότι κάποτε διαβάζαμε κριτικές περί του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τον οποίον όμως 620 χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν αύξηση στα εισοδήματά τους, ενώ τώρα που η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων  πρόκειται να δει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους δεν γράφεται και δεν ακούγεται τίποτα.

Βγήκαμε από τα μνημόνια και παραδώσαμε την οικονομία σε καλή κατάσταση με ικανό αποθεματικό , ανέφερε ο Τρ. Αλεξιάδης, εκφράζοντας τους φόβους του ότι θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθούν οι τράπεζες , οι οποίες με τη σειρά τους όπως και παλαιότερα θα βοηθήσουν φιλικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Το επόμενο χρονικό διάστημα, είπε, που οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, θα καταλάβουν οι πολίτες την ανακολουθία αυτών που έλεγε προεκλογικά η ΝΔ, με τη μετέπειτα πρακτική της.

Σχετικά με τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και τις πληροφορίες ότι η Κομισιόν προβλέπει χαμηλότερους δείκτες ανάπτυξης για το 2020 από τους αναφερόμενους στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε πως πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες, πως αν ακολουθήσουν την ίδια τακτική, που χρησιμοποίησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν, που οδήγησε τη χώρα στην οικονομική καταστροφή, γρήγορα θα ξαναφτάσουμε στο ίδιο σημείο.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί αύξησης του αφορολόγητου στο φορολογικό νομοσχέδιο , τόνισε πως είναι καλύτερο να περιμένουμε τη δημοσίευσή του και τις απαραίτητες διευκρινήσεις, καθότι βλέπουμε ότι ακόμη και φορείς φιλικά διακείμενοι προς την κυβέρνηση, όπως η ΠΟΜΙΔΑ,  καταγγέλλουν ότι άλλα τους είχαν υποσχεθεί προεκλογικά και άλλα βλέπουν να γίνονται. Έθεσε δε το ερώτημα αν πέρα από την καθυστέρηση της κατάθεσης των 4 μηνών, η “έτοιμη” κυβέρνηση θα καλέσει σε διάλογο τους κοινωνικούς φορείς , όπως π.χ. το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τη ΓΣΕΒΕ, τη ΓΣΕΕ κλπ, ή θα τους αγνοήσει.

Επανερχόμενος τέλος στα δημοσιεύματα περί νέων φορολογικών κλιμάκων και ποιους ευνοούν, αναφέρθηκε στους πίνακες που δημοσιεύουν εφημερίδες όπως η “Καθημερινή” και ο “Ελεύθερος Τύπος” όπου η πολύ μεγάλη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων φαίνεται πως αφορά τα υψηλά και τα πολύ υψηλά εισοδήματα. “Για ποιο λόγο” είπε “όταν έχεις τη δυνατότητα να ελαφρύνεις φορολογικά κάποιον, δεν ελαφρύνεις τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη, αλλά περισσότερο τους πλούσιους και τους πολύ πλούσιους ;“.

Ακούστε το ηχητικό: