Σημαντικά σημεία της δευτερομιλίας του Τρ. Αλεξιάδη στην Ολομέλεια, ως εισηγητή επί του νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών περί ΕΝΦΙΑ, φορολόγησης και ονοματοδοσίας τσίπουρου, τσικουδιάς, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και άλλων διατάξεων

Δύσκολο τετραήμερο για τους Υπουργούς της ΝΔ η συζήτηση του νομοσχεδίου  από την Επιτροπή ως την Ολομέλεια, δύσκολοι κι οι επόμενοι μήνες με τις δημοσκοπήσεις να μη δείχνουν καλά τα πράγματα για τη Ν.Δ. 17-8 το σκορ σήμερα, 17 Βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι από άλλα κόμματα κατέκριναν το νομοσχέδιό σας και μόνο 8 βρέθηκαν να το υπερασπίσουν από τη Ν.Δ. ! Περιέργως 18 που δεν ήταν στην Αίθουσα ζητούν ονομαστική ψηφοφορία, δεν είχαν διάθεση να μιλήσουν, δεν είχαν επιχειρήματα, αλλά άκουσαν κάτι που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισαν, «ε τότε κι εμείς θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία».

Αυτό που κάνετε με την ονομαστική ψηφοφορία, μου θυμίζει εκείνο το βίντεο πριν από λίγα χρόνια με τον αντιπρόεδρο ποδοσφαιρικού συλλόγου, κοντά στα μέρη του κ. Βεσυρόπουλου, όπου «εξηγούσε» ότι «εμείς θέλαμε αυτό και οι άλλοι δεν ήθελαν το άλλο και γι’ αυτό εμείς ζητήσαμε αυτό κι αυτοί ζήτησαν το άλλο…». Πραγματικά είναι αστεία πράγματα αυτά που κάνετε με το θέμα της ονομαστικής ψηφοφορίας και αντικείμενο για χιουμοριστική εκπομπή! Τόσες μέρες δεν μπορέσατε να μας απαντήσετε για τα στοιχεία που σας ζητήσαμε, δεν μπορέσατε να φέρετε κοστολόγηση, δεν μπορέσατε να τεκμηριώσετε το θέμα του ΕΝΦΙΑ, δεν μπορέσατε να απαντήσετε για το τσίπουρο, δεν μπορέσατε στοιχειωδώς να ανταποκριθείτε.

Αφήστε το πρόβλημα του Πρωθυπουργού που αποφεύγει να αντιπαρατεθεί με τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης σε ντιμπέιτ, παλαιό το πρόβλημα και δύσκολος ο Αλέξης Τσίπρας, εσείς τι φοβάστε; Τρία χρόνια κλείνετε σε λίγο στο Υπουργείο Οικονομικών. Σε όποιο φιλικό κανάλι θέλετε, σε ραδιόφωνο στην περιοχή σας, στη Βόρεια Ελλάδα, στα κανάλια του Πειραιά, σε μέσα που είναι φιλικά διακείμενα προς εσάς, όπου θέλετε, να μιλήσουμε για τα θέματα φορολογικής πολιτικής, να εξηγήσουμε και να αντιπαρατεθούμε. Αυτά τα αστεία με τις ονομαστικές ψηφοφορίες δεν πείθουν κανέναν, έχει καταλάβει ο κόσμος από τα επιχειρήματα αυτών των ημερών.

Πολύ σωστά και ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος, ο κ. Βρούτσης, και ο εισηγητής σας, ο κ. Παπαδημητρίου, σε διαφορετικές ημέρες, τόνισαν την ανάγκη διαλόγου, την ανάγκη κοστολόγησης, πού θα βρεθούν οι πόροι κλπ. Αυτοί, όμως, που ρωτούν πόσο κοστίζουν τα μέτρα και τι και πώς, άνοιξαν την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να τη διαβάσουν; Είδαν ότι απουσιάζει η κοστολόγηση; Είδαν τη στοιχειωδώς απαράδεκτη πρακτική για το πολιτικό και το κοινοβουλευτικό ήθος της χώρας;

 Όσον αφορά το θέμα πού θα βρεθούν τα χρήματα και τι θα κάνουμε, μπορείτε να φέρετε νέα διάταξη. Όπως αποφασίσατε να καταργήσετε την εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα –  μας ακούν τώρα οι νοσοκομειακοί από τα δημόσια νοσοκομεία που επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης – επειδή εσείς το επιλέξατε. Όπως αποφασίσατε οι έχοντες πάνω από 50.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα να μην πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης, επειδή υπήρχαν λεφτά και έπρεπε να τους ευνοήσετε, αλλά αυτοί που είναι στα δημόσια νοσοκομεία, στον Στρατό, στην Αεροπορία, στην Αστυνομία παραμένουν να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης. Εξηγήστε μας, γιατί το κάνατε; Τι σας ωθούσε, τι σας πίεζε, τι εσωτερική αναστάτωση είχατε και έπρεπε με το που βγήκατε κυβέρνηση να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ σε αυτούς που έχουν περιουσία πάνω από 1.000.000 ευρώ; Επειδή χρησιμοποιείτε συνέχεια το επιχείρημα για οριζόντια μέτρα, εξηγήστε μου, όταν φέρατε τη διάταξη για μείωση του ΕΝΦΙΑ για περιουσία πάνω από 1.000.000 ευρώ ήταν κάθετη διάταξη; Όσοι έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο, τους χαρίσατε χρήματα, όπως και τώρα.

Βεβαίως και θα ψηφίσουμε πολλά από τα μέτρα που φέρνετε, δεν είμαστε σαν εσάς που ακόμα και μέτρα και νόμους που είχατε ψηφίσει μετά τους καταλογίζετε σαν «άδικους φόρους», είναι όμως πολιτικά απαράδεκτο ότι δεν φέρατε τις τροπολογίες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου πιθανώς θα μπορούσαμε και να βελτιώσουμε και να ψηφίσουμε πολλά περισσότερα άρθρα.

Κλείνω, λέγοντας το εξής: Καθετί θετικό το στηρίζουμε, ακόμα και αν δεν είναι στη δική μας αντίληψη. Δεν θα δεχθούμε, όμως, να μειώνετε φόρους σε πλούσιους και σε πολύ πλούσιους και να εξακολουθείτε να επιβαρύνετε με  φόρους τα φτωχά, τα λαϊκά στρώματα, τη μεσαία τάξη. Και σταματήστε να μας κουνάτε το δάχτυλο για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, είστε εκτεθειμένοι, αρνείστε και φοβάστε τον διάλογο.

https://youtu.be/6GxPNLuI8RA

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΜΙΛΙΑΣ

Κύριοι Υπουργοί, υπομονή, τελειώνει σε λίγο ένα δύσκολο τετραήμερο από την Επιτροπή έως τώρα. Βέβαια, οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι. Και δεν θα είναι εύκολοι για τους γνωστούς λόγους και γιατί οι δημοσκοπήσεις που βγήκαν δεν δείχνουν καλά τα πράγματα για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για έναν άλλο λόγο. Το είπε και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Κοιτάξτε τώρα, 17-8 χάσατε σήμερα. Δεκαεπτά Βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ και από τα άλλα κόμματα κατέκριναν το νομοσχέδιό σας και μόνο οκτώ βρέθηκαν να το υπερασπιστούν από τη Νέα Δημοκρατία. Βεβαίως, περιέργως δεκαοκτώ που δεν ήταν στην Αίθουσα εκείνη την ώρα -ελπίζω να είναι σε λίγο στην ονομαστική- ζητούν ονομαστική ψηφοφορία. Δεν είχαν διάθεση να μιλήσουν και δεν είχαν επιχειρήματα, αλλά άκουσαν κάτι που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ και είπαν, ορίστε, και εμείς τότε θα πάμε να κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία.                  

Αυτό που κάνετε με την ονομαστική ψηφοφορία, πραγματικά είναι αντικείμενο για χιουμοριστική εκπομπή. Μου θυμίζει εκείνο το βίντεο πριν από λίγα χρόνια με τον αντιπρόεδρο ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου -δεν θα πω την περιοχή, είναι κοντά στα μέρη του κ. Βεσυρόπουλου- όπου «εξηγούσε» ότι «εμείς θέλαμε αυτό και οι άλλοι δεν ήθελαν το άλλο και γι’ αυτό εμείς ζητήσαμε και εμείς αυτοί ζήτησαν …»!

Είναι αστεία πράγματα αυτά που κάνετε με το θέμα της ονομαστικής ψηφοφορίας. Τι θέλετε να αποδείξετε; Τόσες μέρες δεν μπορέσατε να μας απαντήσετε για τα στοιχεία που σας ζητήσαμε. Δεν μπορέσατε να φέρετε μία  κοστολόγηση. Δεν μπορέσατε να τεκμηριώσετε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Δεν μπορέσατε να απαντήσετε για το τσίπουρο. Δεν μπορέσατε στοιχειωδώς να πείτε κάποια πράγματα. Δεν μπορέσατε πολιτικά να ανταποκριθείτε.

 Και καταλαβαίνω το πρόβλημα του Πρωθυπουργού να αντιπαρατεθεί με τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης. Γιατί δεν καλεί τον κ. Τσίπρα σε ένα ντιμπέιτ να συζητήσουν αυτά τα θέματα και να τον εκθέσει πολιτικά και να πει «να, αυτά έλεγες, αυτά έκανες, να τι προτείνω εγώ». Τι φοβάται; Εντάξει, όμως, ο Πρωθυπουργός καταλαβαίνω. Είναι από παλιά το πρόβλημα, είναι και δύσκολος στα ντιμπέιτ ο Αλέξης ο Τσίπρας. Εσείς τι φοβάστε; Τρία χρόνια κλείνετε σε λίγο στο Υπουργείο Οικονομικών. Σε όποιο φιλικό κανάλι θέλετε, σε ραδιόφωνο, στην περιοχή σας, στη Βόρεια Ελλάδα, στα κανάλια του Πειραιά, σε φιλικά διακείμενα Μέσα προς εσάς, όπου θέλετε, να μιλήσουμε για τα θέματα φορολογικής πολιτικής, να εξηγήσουμε και να πούμε. Αυτά τα αστεία με τις ονομαστικές ψηφοφορίες δεν πείθουν κανέναν, διότι έχει καταλάβει ο κόσμος από τα επιχειρήματα αυτών των ημερών.

Πολύ σωστά δε και ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος, ο κ. Βρούτσης, και ο εισηγητής σας, ο κ. Παπαδημητρίου, σε διαφορετικές ημέρες, τόνισαν την ανάγκη διαλόγου, την ανάγκη κοστολόγησης, πού θα βρεθούν οι πόροι κλπ. Βεβαίως θα τους θυμίσω ότι υπήρχαν και τα «Ζάππεια». Αυτά που έλεγαν τότε κάποιοι, τώρα τα έχουν ξεχάσει. Εντάξει, όμως, αυτό έχει παραγραφεί από την πολιτική ιστορία του τόπου. Δεν θα σας ρωτήσει και κανένας τα Σαββατοκύριακα γι’ αυτά που λέγατε στα «Ζάππεια». Αυτοί, όμως, που ρωτούν πόσο κοστίζουν τα μέτρα και τι και πώς, άνοιξαν την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να τη διαβάσουν; Είδαν ότι απουσιάζει η κοστολόγηση; Είδαν το στοιχειώδες, απαράδεκτο  για το πολιτικό και το κοινοβουλευτικό ήθος της χώρας;

 Όσον αφορά το θέμα πού θα βρεθούν τα χρήματα και τι θα κάνουμε δεν καταλαβαίνω. Μπορείτε να φέρετε τη Δευτέρα νέα διάταξη. Όπως αποφασίζατε να καταργήσετε την εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα -μας ακούν τώρα οι νοσοκομειακοί από τα δημόσια νοσοκομεία που επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης, επειδή εσείς το επιλέξατε-. Όπως αποφασίζατε  αυτοί που έχουν πάνω από 50 χιλιάδες ευρώ ετήσιο εισόδημα να μην πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης,  επειδή υπήρχαν λεφτά και έπρεπε να τους ευνοήσετε, αλλά αυτοί που είναι στα δημόσια νοσοκομεία, αυτοί που είναι στον Στρατό, στην Αεροπορία, αυτοί που είναι στην Αστυνομία να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης. Εξηγήστε μας γιατί το κάνατε; Τι σας ωθούσε, τι σας πίεζε, τι εσωτερική αναστάτωση είχατε και έπρεπε με το που βγήκατε κυβέρνηση να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ σε αυτούς που έχουν περιουσία πάνω από 1 εκατομμύριο;

Ακούμε συνέχεια αυτό το επιχείρημα το λέτε και το ξαναλέτε. Νομίζω ότι τους τελευταίους πέντε μήνες είναι βασικός ο πυρήνας της ομιλίας σας. Πρέπει να αλλάξετε κάτι, να βάλετε και κάποιο καινούργιο επιχείρημα. Ακούω συνέχεια το επιχείρημα για οριζόντια μέτρα. Για εξηγήστε μου, όταν φέρατε τη διάταξη για μείωση του ΕΝΦΙΑ για περιουσία πάνω από 1 εκατομμύριο ήταν κάθετη διάταξη; Όσοι έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο, τους χαρίσατε χρήματα; Όπως και τώρα.

Έρχεστε με μια επιχειρηματολογία αστεία ότι δήθεν στριμώξατε τον ΣΥΡΙΖΑ και δήθεν ότι θα δημιουργήσετε πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είπαμε με σαφήνεια ότι βεβαίως και ψηφίζουμε πολλά από τα μέτρα που φέρνετε. Δεν είμαστε σαν εσάς που ακόμα και μέτρα και νόμους που είχατε ψηφίσει μετά τους καταλογίζετε σαν άδικους φόρους.

Κοιτάξτε όμως τι πολιτικά απαράδεκτο -δεν θα χρησιμοποιήσω άλλη φράση- κάνατε: Δεν φέρατε τις τροπολογίες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Τοποθετούμαι, κύριε Πρόεδρε, για τις τροπολογίες. Θα παρακαλούσα για μικρή ανοχή στον χρόνο.

 Τροπολογία 1251/82: Ψηφίζουμε «κατά». Εάν την φέρνατε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, πιθανώς κάποια άρθρα να μπορούσαμε να τα ψηφίσουμε.

Τροπολογία 1252 του Υπουργείου Περιβάλλοντος: Θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε «υπέρ» στο άρθρο 1, αλλά έτσι που τη φέρνετε, πρέπει να τα ψηφίσουμε όλα μαζί. Στο άρθρο 3 δεν συμφωνούμε με αυτά που κάνατε για το θέμα με το Μάτι κ.λπ., με την ανάθεση.

Την τροπολογία 1254 βεβαίως και θα την ψηφίσουμε διότι έχει θετικά μέτρα. Αν τη φέρνατε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, θα μπορούσαμε και να τη βελτιώσουμε και να ψηφίσουμε πολλά περισσότερα.

Δεν θέλω να καταχραστώ άλλο τον χρόνο σας. Κλείνω, λέγοντας το εξής: Καθετί θετικό το στηρίζουμε, ακόμα και αν δεν είναι στη δική μας αντίληψη. Δεν θα δεχθούμε, όμως, να μειώνετε φόρους σε πλούσιους και σε πολύ πλούσιους και να εξακολουθείτε να επιβάλετε φόρους σε φτωχούς, σε λαϊκά στρώματα, στη μεσαία τάξη. Σταματήστε να μας κουνάτε το δάχτυλο για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, είστε εκτεθειμένοι, αρνείστε και φοβάστε τον διάλογο.

 Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.