Ο κάθε τόπος έχει την ιστορία του. Για την αντίσταση στα χρόνια της Κατοχής, στις γειτονιές του Πειραιά, έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες κι ανάμεσά τους ξεχωρίζει το ιστορικό κεφάλαιο της Μάχης της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι.13 Οκτώβρη 1944, οι μαχητές του ΕΛΑΣ διέσωσαν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών – Πειραιώς από την επίθεση των γερμανικών δυνάμεων με σκοπό να το ανατινάξουν. Ήταν η τελευταία μάχη που δόθηκε στο λεκανοπέδιο της Αττικής κατά την αποχώρησή των γερμανικών στρατευμάτων και ήταν νικηφόρα.

Στο μνημείο, κατασκευή του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, που υπάρχει μέσα στον περίβολο του εργοστασίου, ο οπλιτοδρόμος γονατίζει πάνω στην πλάκα με τα λαξευμένα ονόματα των έντεκα νεκρών μαχητών. Μαζί του και όλοι εμείς.

76 χρόνια πριν, τόσο μακριά και τόσο κοντά.

Η πρόσφατη ΙΣΤΟΡΙΚΉ απόφαση του δικαστηρίου για την καταδίκη των εγκληματιών της Χ.Α. είναι άλλη μια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος αυτής της χώρας που ποτέ δεν ξαπόστασε… Στη χώρα που η λέξη “ιστορική” εξαφανίζεται από επίσημες ανακοινώσεις και που η πρωτεύουσά της είναι η μόνη ευρωπαϊκή που δεν διαθέτει επίσημο μουσείο για την εθνική αντίσταση, η μνήμη παραμένει άσβεστη.

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και στις συνθήκες που τον γεννούν, ο αγώνας ενάντια στην άνοδο και τη διάχυση των ακροδεξιών απόψεων, είναι κοινός με τον αγώνα ενάντια στην διεύρυνση των ανισοτήτων και στο νεοφιλελευθερισμό και αποτελούν χρέος για τις δυνάμεις της Αριστεράς και των κινημάτων.

Τιμή και Δόξα στους ήρωες της Μάχης της Ηλεκτρικής

(Φωτογραφίες του τότε από την κηδεία των ηρωικών νεκρών και του τώρα από το εργοστάσιο και τα μνημεία)

( Στο βίντεο στιγμιότυπα από τις τιμές και το ανθρώπινο ποτάμι που συνόδεψε τους πεσόντες την επόμενη μέρα της μάχης, παρμένα από το ντοκιμαντέρ του Ν. Καβουκίδη “Μνήμες” )

Μεγάλη συγκίνηση στη λιτή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με την παρουσία συνδικαλιστών και του αγωνιστή εκπρόσωπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλου, για να αποτίσει φόρο τιμής “στους ήρωες της Μάχης της Ηλεκτρικής που υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το εργοστάσιο του Αη Γιώργη στο Κερατσίνι και το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρισμού απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα στις 13 Οκτώβρη του 1944”.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσε στεφάνι η συντρόφισσα Καλλιόπη Βέττα, βουλευτής Κοζάνης.