Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αποτελούν σημαντική πολιτική παρέμβαση και πρόταση που με σαφήνεια εξηγεί τον τρόπο εξόδου από την κρίση κρατώντας την κοινωνία όρθια, δήλωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης, Αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Β’ Πειραιά σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Σε αντιδιαστολή με τις αποτυχημένες πολιτικές της κυβέρνησης, που μας οδήγησαν στην κρίση πριν το 2015 και με χειρότερους ρυθμούς μας οδηγούν ξανά στην κρίση, τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ προσωρινά ή μόνιμα είναι απόλυτα κοστολογημένα.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει την επιλογή να ελαφρύνει τα μεγάλα εισοδήματα», δήλωσε ο Τρ. Αλεξιάδης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κυβερνητικής επιλογής η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, μέτρο που ευνοεί μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, μεγαλοστελέχη τραπεζών και γενικά τα μεγάλα εισοδήματα, ενώ δεν έχει αντίκτυπο και δεν ελαφρύνει φορολογικά αυτούς π.χ. που μάχονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης του κορωνοϊού, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους γιατρούς, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, τους λιμενικούς κ.λπ.

Οι δημοσκοπήσεις πλέον δείχνουν τους πολίτες να μην είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης στην οικονομία. Η μεσαία τάξη, βλέπει την οικονομική καταστροφή και τα λουκέτα να έρχονται, ενώ από την άλλη βλέπει τη στήριξη που παρέχει το συνολικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, από τα πρώτα μέτρα που δημοσιοποιήθηκαν την Άνοιξη, μέχρι τις προχθεσινές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Η υπεύθυνη διαχείριση της κατάστασης που κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους προηγούμενους – γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή και στη μνημονιακή βαρβαρότητα – οδήγησε στη δημιουργία ενός μεγάλου αποθεματικού που θα οδηγούσε τη χώρα με ασφάλεια στις αγορές. Είναι αυτό το αποθεματικό που η ΝΔ αρχικά αμφισβητούσε ότι υπάρχει, αργότερα το ανακάλυψε και αργότερα καλλιέργησε τον μύθο της δημιουργίας του από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.  «Αν ήταν αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, γιατί η ΝΔ δεν μειώνει τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης και την έμμεσηφορολογία, αλλά ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες και όχι τα αδύναμα στρώματα ;»είπε ο Τρ. Αλεξιάδης.  Ο μύθος της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται βέβαια από τη δημοσίευση της ίδιας της έκθεσης Πισσαρίδη, το περιεχόμενο της οποίας δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει, με συντάκτες της έκθεσης και με εκπρόσωπο της ΝΔ, ζωντανά στο κανάλι της Βουλής.

Στη συνέχεια ο βουλευτής αναφέρθηκε στη στάση της ΝΔ στα εθνικά θέματα, που από τις αντιπολιτευτικές εξαλλοσύνες για τη συμφωνία των Πρεσπών με μεγαλοπρεπή «κυβίστηση» έχει αλλάξει πλέον στάση, με τη δε απόλυτη σιωπή των Σαμαρά, Καραμανλή για τα θέματα με την Τουρκία φαίνεται να έχει μπει σε φάση εσωτερικής περιδίνησης. Έψεξε την επιλογή της κυβέρνησης να μη συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά και να μην ακολουθεί θεσμοθετημένες οδούς στο ζήτημα των εξοπλισμών, αφού παρακάμπτει τα αρμόδιο όργανα και δεν ενημερώνει τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Στη διαχείριση της πανδημίας καθημερινά πλέον αναδεικνύεται η κυβερνητική ανευθυνότητα, από τις αστειότητες με τις μάσκες στα σχολεία και τα χρήματα που πετάχτηκαν στα σκουπίδια, μέχρι την ανάθεση προμηθειών σε επιχειρηματίες που έχουν σχέση με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Οι εξελίξεις μοιάζουν να μην είναι ευνοϊκές για τη δημόσια υγεία και ο Τρ. Αλεξιάδης κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «τελείωσε η περίοδος που για όλα έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτέλους ας κυβερνήσουν»

Κλείνοντας ο βουλευτής αναφέρθηκε στο προσφυγικό, υπενθυμίζοντας την αντιμετώπιση του τεράστιου προσφυγικού- μεταναστευτικού κύματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και την πάγια θέση του κόμματος ότι πρόκειται για ένα διεθνές ανθρωπιστικό πρόβλημα, με ευρωπαϊκές διαστάσεις. Η μικροπολιτική προπαγάνδα της ΝΔ που μιλούσε για καλύτερη φύλαξη των συνόρων, είχε σαν αποτέλεσμα δομές που παραδόθηκαν με 5.500 περίπου άτομα να φτάσουν και  ξεπεράσουν τις 23.000… Τέλος δήλωσε την αντίθεσή του στο να γίνουν τα νησιά μας «αποθήκες ψυχών», αλλά και στις εμπρηστικές ενέργειες που καταστρέφουν τις δομές .