Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την παράταση του σχεδίου «Ηρακλής», ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Τρύφων Αλεξιάδης κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ για πολιτική λαθροχειρία.

Όπως ανέφερε, το κυβερνητικό επιτελείο ενώ κατέθεσε στη Διαβούλευση το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, φοβούμενο τον διάλογο και τις αποκαλύψεις των «σκοτεινών σημείων και των λεπτομερειών», απέκρυψε το δεύτερο μέρος που αφορούσε το σχέδιο «Ηρακλής» (!). Και ενώ σε τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών διέπραξε ένα προσχηματικό διάλογο για ένα νομοσχέδιο 42 άρθρων και 224 σελίδων, κατέληξε με το πέρας της Επιτροπής και σε διάστημα τεσσάρων ωρών, παραβιάζοντας κάθε έννοια ορθής νομοθέτησης, να φέρει 6 τροπολογίες, 31 συνολικά Υπουργείων με 24 άρθρα και 213 σελίδες και των οποίων ζητά την ψήφισή τους χωρίς χρόνο επεξεργασίας…

Ο Τρ. Αλεξιάδης στη συνέχεια υπενθύμισε τα ερωτήματα, στα οποία αποφεύγουν να δώσουν απαντήσεις τα κυβερνητικά στελέχη, όπως ποιοι οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή μέχρι το 2010, τι έλεγαν για την Οικονομία από το 2010 έως το 2014, τι λένε για τα δάνεια των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τον τραπεζικό δανεισμό τους, τι παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και τι παρέδωσε το 2019.

Ο Τρ. Αλεξιάδης τόνισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που με σειρά σημαντικών παρεμβάσεων κατάφερε να μη βγει σε πλειστηριασμό, ούτε μια πρώτη κατοικία σε λαϊκή γειτονιά, ήταν αυτή η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να βρει λύση στην εξυπηρέτηση των κόκκινων δανείων, αντίθετα με τους σημερινούς υποκριτές που μιλούν «για δίνη των «κόκκινων» δανείων η οποία συνεπήρε για μια δεκαετία τουλάχιστον την ελληνική οικονομία», χωρίς να κατονομάζουν ποιοι ευθύνονται γι αυτό ή που «το καλοκαίρι του 2015, αυτοί που κόπτονται σήμερα υπέρ 100, 120 και 250 δόσεων ήταν υπέρ του ΝΑΙ και της κατάργησης των 100 δόσεων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει λίγους μήνες πριν».

Απέναντι στη γνωστή, κουραστική, επαναλαμβανόμενη κυβερνητική προπαγάνδα της έλλειψης προτάσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Τρ. Αλεξιάδης επαναδιατύπωσε το αναπάντητο ερώτημά του, αυτή τη φορά προς τον ειδικό περί των τραπεζικών υποθέσεων Υφυπουργό Οικονομικών, «Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ή όχι την πρόταση κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε επαναφέρει πολλές φορές, για ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό;»

Αντίθετα με την κυβερνητική προπαγάνδα περί επιτυχημένης διαχείρισης, περιέγραψε την κακή κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας, για την οποία φέρει ακέραια την ευθύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αναφορά του σε δημοσιεύματα και σε δελτίο Τύπου του Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, τα οποία αναφέρονται στη ραγδαία αύξηση των οφειλών προς την Εφορία, στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, στην αύξηση των οφειλετών που υπέστησαν κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, στην αύξηση των απορριφθέντων αιτήσεων δανείων από τις τράπεζες.

Κλείνοντας ανέδειξε την τρικυμία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις βουλευτών και υπουργών περί του πότε έληξε η προστασία της πρώτης κατοικίας- τον Δεκέμβριο του 2014, τον Φεβρουάριο του 2019 η τον Φεβρουάριο του 2020 – κάνοντας έκκληση «Επιτέλους, σαν Υπουργείο Οικονομικών σοβαρευτείτε, απαντήστε σε αυτά τα ζητήματα και κυρίως σταματήστε την προπαγάνδα. Δώστε απαντήσεις!»