«Στο Κόκκινο Πάτρας» μίλησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την συνήθη κοινοβουλευτική διαδικασία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεχίζει την κατάθεση πλήθους τροπολογιών, άσχετων τις περισσότερες φορές με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια, κάτι, που συνέβη για ακόμη μια φορά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής», που σχετίζεται με τα χρέη και τα κόκκινα δάνεια.

«Φέρνουν νομοσχέδια σε μορφή πολυβόλου, δεν τα συζητούν καν με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, ακόμα και με αυτούς, που είναι φιλικά διακείμενοι προς την Νέα Δημοκρατία, δεν τα θέτουν σε διαβούλευση και καταθέτουν τα νομοσχέδια, τα περνούν από τις Επιτροπές της Βουλής και μετά έρχονται στην Ολομέλεια και καταθέτουν τροπολογίες, που σε όγκο σελίδων είναι όσο όλο το νομοσχέδιο» υπογραμμίζοντας ότι μέσω της παράτασης του προγράμματος «Ηρακλής» έφεραν και μια τροπολογία «για να κάνουν μια απευθείας ανάθεση 200.000 ευρώ» για μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση Διευθύνσεων του Υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα δηλώνει ο κ. Αλεξιάδης ότι ουσιαστική συζήτηση δεν γίνεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα κατάσταση, «είτε ο μικρομεσαίος, που άκουγε τα προεκλογικά τους πυροτεχνήματα, είτε οι γονείς ή το παιδί, που με μεγάλη προσπάθεια πήρε υψηλή βαθμολογία με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα μείνει έξω από τα πανεπιστήμια, μιλάμε για δραματικές περιπτώσεις, όλοι αυτοί πλέον δεν μπορούν να πειστούν από την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση».

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση – τροπολογία για αναστολή -μέχρι της 30 Ιουνίου του 2022- κάθε πλειστηριασμού, που αφορά ακίνητο, που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον η αντικειμενική αξία αυτού δεν υπερβαίνει τις 280.000 ευρώ.

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε επί Νέας Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, προσθέτοντας ότι «έχουν ήδη ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί της α’ κατοικίας.

Τον μήνα Μάιο του 2021 σε σχέση με του 2020 έχουμε εκτίναξη των χρεών προς την εφορία, που φθάνει στο 275% αύξηση και περίπου σε 1,3 εκατ. πολίτες μέσα στον ίδιο μήνα επιβλήθηκαν κατασχέσεις λογαριασμών».

Αναφορικά με την ρύθμιση για τα χρέη, που δημιουργήθηκαν σε επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, που έκανε για έως 72 δόσεις με τόκο, που θα φθάνει έως και το 2,5%, ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι «μιλάμε για εξαγγελίες της κυβέρνησης, που δεν τις έχουμε δει ακόμα αποτυπωμένες σε χαρτί, καθώς στην προσπάθεια να κάνουν επικοινωνία και προπαγάνδα ήρθε ο υπουργός στη Βουλή να πει θα φέρουμε αυτές τις διατάξεις», για αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατά μικρό καλάθι για τις τελικές ανακοινώσεις. Σε σχέση με τις εξαγγελίες «απέχουν πολύ από την πρόταση, που καταθέσαμε στα ζητήματα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Εμείς ζητάμε την ύπαρξη ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού. Αυτή την στιγμή υπάρχουν τόσο μεγάλα χρέη, που όσες δόσεις και να δώσεις σε μια επιχείρηση, δεν θα μπορέσει να μπει στις ρυθμίσεις».

Αναφερόμενος σε όσα έχουν να αντιμετωπίσουν και να πληρώσουν οι φορολογούμενοι την περίοδο που διανύουμε ο κ. Αλεξιάδης σχολίασε ότι «μαζεύονται πάρα πολλά, υπάρχουν πολλά προβλήματα, δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει με την πανδημία. Πρέπει να καταλάβει το Υπουργείο ότι πρέπει να συνδεθεί το ποσοστό της δόσης με το πραγματικό εισόδημα του πολίτη και ότι πρέπει να υπάρξει συνολική ρύθμιση χρεών. Ο πολίτης χρωστάει στις τράπεζες, στην εφορεία, στο ασφαλιστικό ταμείο και σε άλλες επιχειρήσεις. Αυτή είναι μια εφιαλτική κατάσταση».

Αναφορικά με τα πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού και της συζύγου του, καθώς και την επίθεση της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που του καταλογίζει «χυδαία ψέματα» κατά της Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο κ. Αλεξιάδης σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «όποιος λέει «χυδαία ψέματα» και συκοφαντεί ένα πολίτη, πρέπει αυτός ο πολίτης να προσφύγει νομικά εναντίον τους και κάθε κατεργάρης να στηθεί στον πάγκο του. Επειδή όμως έχουμε συνηθίσει να λέμε μην πειράζετε τον πολιτικό, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Εγώ πρώτος λέω εμείς οι πολιτικοί να δώσουμε το καλό παράδειγμα και να απαντήσουμε σε κάθε ερώτημα έχει σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών μας. Πρέπει οι πολιτικοί, οι ίδιοι, να επιδιώκουν τον μέγιστο δυνατό έλεγχο και να δίνουν απαντήσεις. Δεν είναι δυνατόν να τίθενται ερωτήματα για τον «Αλεξιάδη» και ο «Αλεξιάδης» να λέει με θίγετε. Εδώ έχουμε μια αντιστροφή της πραγματικότητας. Δεν στοχοποιούμε κανέναν προσωπικά. Υπάρχουν πολιτικά ερωτήματα και επειδή η διαδρομή του πολιτικού χρήματος πρέπει να ελέγχεται πρέπει να απαντήσουν και να σταματήσουν να κρύβονται».