https://youtu.be/-7rDL2IANoY

«Να δώσει πίνακες ανά νομό και ΚΑΔ η κυβέρνηση, για να δούμε πόσα λεφτά δόθηκαν και σε ποιους κλάδους»

Ο Τρύφων Αλεξιάδης για την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και τις «αντιφάσεις» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης

Να έρθει η ΝΔ να συζητήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ τι παρέδωσε το 2015 και τι παρέλαβε το 2019, κάλεσε την κυβέρνηση σε συνέντευξη του στη «ΝΕ» ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός. Μίλησε για το οικονομικό πρόγραμμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα «ψέματα» που αντιτείνει το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρθηκε στις δηλώσεις Γεωργιάδη, ενώ μίλησε για τις ενισχύσεις των μεγάλων καναλιών, τους πλειστηριασμούς, τις 120 δόσεις αλλά και τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορούν οι επιχειρηματίες να λειτουργούν και να πληρώνουν σταδιακά τις υποχρεώσεις τους.

Εσείς έχετε δει πολλά εκατομμύρια από τα 32 δις να πέφτουν στην περιοχή της ΑΜΘ ή της Καβάλας; 

«Ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται δε διαβάζει τις επιστολές που έχουν δημοσιοποιήσει οι 9 μεγαλύτεροι επιστημονικοί φορείς της χώρας, Τεχνικό Επιμελητήριο, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Οικονομικό Επιμελητήριο και μια σειρά άλλων φορέων που δύο φορές μέσα σε ένα μήνα διαμαρτύρονται ότι άλλα λέει και άλλα κάνει η κυβέρνηση, διαμαρτύρονται για το θέμα των 400 ευρώ κτλ. Ας απαντήσει σε αυτούς τους φορείς ο κ. Γεωργιάδης, καθώς πολλοί από αυτούς είναι και στελέχη της ΝΔ, δεν είναι τίποτα ΣΥΡΙΖΑίοι να τους υποπτευθούμε! Σε αντίθεση με τις υπερβολές που λένε στην κυβέρνηση για τα 32 δις, τα οποία είναι ψέματα! Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να δώσει τα στοιχεία για το 2020, έχει κλείσει η χρονιά, που να εξηγεί ανά περιφέρεια και ανά δραστηριότητα τι χρήματα έχουν δοθεί, πόσα δόθηκαν στο εμπόριο, στον τουρισμό κτλ. Με ΚΑΔ δοθήκαν τα χρήματα, άρα μπορεί να δώσει τα στοιχεία. Εσείς, έχετε δει πολλά εκατομμύρια από τα 32 δις να πέφτουν στην περιοχή της ΑΜΘ ή της Καβάλας;  Γιατί στις επικοινωνίες μου λαμβάνω διαμαρτυρίες και αγωνία από τους πολίτες ότι δε μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

Η μεταχείριση των κεντρικών ΜΜΕ και του περιφερειακού Τύπου

«Λίγα είναι τα 30 δις, ας πουν 40 και ας βγουν να αποστομώσουν το ΣΥΡΙΖΑ, βγάζοντας τα στοιχεία ότι τόσα χρήματα δόθηκαν ανά περιφέρεια ή ανά δραστηριότητα. Δοθήκαν χρήματα, αλλά όπως καταγγείλαμε στη Βουλή, αυτά αφορούν πολύ μεγάλες διαπλεκόμενες επιχειρήσεις. Από τις λίστες Πέτσα δοθήκαν 35 εκ. ευρώ σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, το αν πετάχτηκε και ένα κόκκαλο σε κάποια περιφερειακά ΜΜΕ, δε νομίζω ότι είναι επιχείρημα ότι ενισχύθηκαν, να ενισχυθούν τα ΜΜΕ, αλλά με όρους διαφάνειας και ανταγωνιστικότητας. Ας στείλουν στο κ. Γεωργιάδη την ανακοίνωση της Ένωσης Περιφερειακού Τύπου, τότε που κατανεμήθηκαν τα ποσά, διότι δυστυχώς υπήρξε άδικη μεταχείριση. Επίσης, αν η δική σας επιχείρηση χρωστάει στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, πρέπει να πληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις, αν είσαι όμως μεγαλοκαναλάρχης και χρωστάς στο ελληνικό δημόσιο, για να πάρει τη νόμιμη άδεια για να λειτουργήσουν νόμιμα, σε αυτόν έχει δοθεί παράταση ενός χρόνου για τις υποχρεώσεις του 2020 και περιμένουμε να δούμε και για το 2021. Με πρόσφατη, δε, διάταξη θέσπισαν και τη διαδικασία της προκαταβολής, να πληρωθούν προκαταβολικά οι επιχειρήσεις για την διαφήμιση!».

Ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένη, είναι σοβαρή, προέρχεται και βασίζεται στα αιτήματα κοινωνικών και παραγωγικών φορέων. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, έχει συνολικό κόστος 5,7 δις, όμως θεωρούμε ότι πάρα πολλές από αυτές τις προτάσεις, εάν υλοποιηθούν σωστά, θα έχουν μικρότερο κόστος για το δημόσιο έως και μηδενικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, σήμερα ισχύει ότι αν μια επιχείρηση χρωστάει, τα χρήματα που μπαίνουν κάθε μέρα στην τράπεζα από το μηχάνημα POS ή από ηλεκτρονικές πληρωμές, ο λογαριασμός αυτός είναι δεσμευμένος, αν χρωστάει σε εφορία ή ασφαλιστικό ταμείο. Εμείς προτείνουμε τον ειδικό επαγγελματικό ακατάσχετο λογαριασμό, από τον οποίο ο επιχειρηματίας θα μπορεί να πληρώνει φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, θα μπορεί να πληρώνει εργαζόμενους, προμηθευτές κτλ, δηλαδή η επιχείρηση να λειτουργεί. Αυτό έχει κόστος για το δημόσιο μηδέν και θα αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου, αν λειτουργήσει, γι αυτό καιρό τώρα οι παραγωγικοί φορείς το ζητάνε και εμείς είμαστε μαζί τους. Εμείς δίνουμε στις επιχειρήσεις και ένα κίνητρο, διότι τώρα με βάση όσα ισχύουν, δεσμεύονται λογαριασμοί και ο επιχειρηματίας δε μπορεί να πληρώσει φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ενώ αν ισχύσει ο ακατάσχετος για συγκεκριμένες πληρωμές, δε θα μπορεί η τράπεζα ή η εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο να τον δεσμεύει. Αυτοί που αγαπούν τη μεσαία τάξη πιο πολύ από μας και καίγονται για αυτούς, ενώ εμείς οι κακοί Συριζομαδούροι θέλουμε το κακό της κοινωνίας, αυτοί που αγαπούν την κοινωνία, ας υλοποιήσουν την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, της ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ και άλλων φορέων».

Οι πλειστηριασμοί

«Θα προτείνω στους πολίτες να μελετήσουν την απάντηση που έβγαλε το Υπουργείο Οικονομικών στις δικές μας προτάσεις, διότι διαβάζοντας κάποιος το δελτίο Τύπου, θα δει τις αντιφάσεις, τα ψέματα και την παραπληροφόρηση για τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 27.000 πλειστηριασμοί, το ακούει κάποιος και λέει  έγιναν 27.000 πλειστηριασμοί; Ναι, σε 4μιση χρόνια έγιναν 27.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ξέρετε πόσοι γίνανε από τότε που ανέλαβε η ΝΔ; Πάνω από 20.000, ας σταματήσουν να παραπληροφορούν τον κόσμο. Εμείς καταφέραμε και δε κάναμε ούτε ένα πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Θα βγει να δεσμευτεί η ΝΔ ότι όσο είναι κυβέρνηση –γιατί λίγα είναι τα ψωμιά της- δε θα γίνει ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας;».

Τι μας παρέδωσαν και τι παρέλαβαν;

«Η ΝΔ παρέλαβε 37 δις αποθεματικό από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρέδωσε μηδέν, με τη χώρα έξω από τα μνημόνια, ενώ μας την παρέδωσαν δεσμευμένη από τα μνημόνια και με την χώρα να έχει βγει από το 2018 στις διεθνείς αγορές. Μία τελείως διαφορετική κατάσταση στην οικονομία, θα κάνω με οποιονδήποτε της ΝΔ αυτόν τον διάλογο, να πούμε τι παραλάβαμε το 2015 και τι παραδώσαμε και τι παραλάβανε αυτοί το 2019 και τι θα παραδώσουν σύντομα που θα φύγουν από την εξουσία».                 

Οι 120 και 240 δόσεις      

«Το Υπουργείο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει πράγματα που ήδη ισχύουν, ότι εμείς προτείνουμε 120 δόσεις και έχουν θεσμοθετήσει 240 ή για τα τοκοχρεολύσια κτλ. Εάν θεωρούν ότι ήδη έχουν καλυφθεί αυτά τα ζητήματα, να μας πουν ότι επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στην οδό της λογικής και υλοποιεί τις προτάσεις της ΝΔ, δε μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο! Από τη μία λένε ότι οι προτάσεις μας είναι υπερβολικές και θα ρίξουν τη χώρα έξω και στο ίδιο δελτίο να μας κατηγορούν για τις 120 δόσεις, λέγοντας ότι ο υφιστάμενος νόμος για τη δεύτερη ευκαιρία προβλέπει αποπληρωμή σε 240 δόσεις».

Για το κούρεμα χρέους

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ρευστότητας, των δανείων της πανδημίας και σε τελευταίο επίπεδο και της συνολικής ρύθμισης του χρέους. Σε αυτά να απαντήσουν, ένα-  ένα μέτρο και όχι να προσπαθούν να παραπληροφορήσουν ή να πετάξουν τη μπάλα εκτός γηπέδου, κατά το κοινώς λεγόμενο. Επίσης κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι υπόσχεται κούρεμα χρέους και λένε πως ίσως πρέπει να διαβάσουν το νόμο για τη δεύτερη ευκαιρία που ρητά προβλέπει τόσο κούρεμα χρέους, όσο και πλήρη διαγραφή χρέους, λέγοντας ότι αυτό ήδη ισχύει και κακώς το προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ! Εσείς είδατε πολλά χρέη να κουρεύονται και να διαγράφονται; Φάσκουν και αντιφάσκουν».