Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews

Ο βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης υπογραμμίζει στην Κυριακάτικη Kontranews πως η κυβέρνηση “ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες” και σημειώνει πως με την πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, “η οικονομία σήμερα είναι στην καλύτερη φάση από το 2010 και μετά”. Υποστηρίζει πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιθυμούν να σταματήσει η διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis και τονίζει την ανάγκη να διευρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε “να αντιπροσωπεύσει αυτούς που τον ψήφισαν αλλά και όσους απογοητεύονται από την κυβερνητική πολιτική”.

Κατηγορείτε τη ΝΔ ότι εξυπηρετεί συμφέροντα και ότι ευνοεί τους έχοντες. Γιατί;
Διότι σε κάθε νομοσχέδιο, όπως και στο υποτιθέμενο αναπτυξιακό -το οποίο είναι στην ουσία πλυντήριο αμαρτωλών τροπολογιών- φέρνει τροπολογίες και διατάξεις που ευνοούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Επίσης, η ΝΔ έχει δυνατότητα να κάνει φορολογικές παρεμβάσεις, κάτι που εμείς δεν μπορούσαμε διότι έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια παίρνοντας συγκεκριμένες αποφάσεις, και επιλέγει με αυτές τις παρεμβάσεις να ευνοήσει συγκεκριμένες επιχειρηματικές τάξεις, συγκεκριμένες περιουσιακές ομάδες και συγκεκριμένα εισοδήματα. Δεν κάνει αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα, να μοιράσει αναλογικά τα φορολογικά βάρη. Αντίθετα, ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες.

Υποστηρίζετε ότι θα αυξηθεί και ο ΕΝΦΙΑ…
Ο ΕΝΦΙΑ είναι μεγάλη ιστορία. Μακάρι οποιοδήποτε στέλεχος της ΝΔ να δεχθεί να κάνουμε ένα δημόσιο διάλογο για αυτόν. Τον ΕΝΦΙΑ τον κληρονομήσαμε, δεν τον νομοθετήσαμε. Βεβαίως δεν καταφέραμε να τον καταργήσουμε, κάθε χρόνο όμως από το 2015, παρότι ήταν δύσκολα χρόνια, τον μειώναμε και το 2019 έγινε η μεγαλύτερη μείωσή του, κατά 260 εκατομμύρια. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ξαναγίνει τέτοια μείωση. Η ΝΔ προσέθεσε μείωση άλλα 205 εκατομμύρια. Όμως η δική μας ελάφρυνση αφορούσε ακίνητες περιουσίες μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ το άτομο. Η ΝΔ επεξέτεινε τη μείωση σε όσους έχουν μεγάλες περιουσίες, ακόμα και πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.
Και για την επόμενη χρονιά κάνει το εξής κόλπο. Μειώνει μεν τον ΕΝΦΙΑ, αλλά αυξάνει τις αντικειμενικές αξίες, οπότε περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι τελικά το ισοζύγιο.

Από την άλλη, σας κατηγορούν ότι υπερφορολογήσατε τον λαό και ότι τον επιβαρύνατε κατά 11 αχρείαστα δισ.
Λίγα λένε! Άλλες φορές λένε για 60, για 80, για 200 δισ… Δεν στηρίζεται πουθενά αυτό. Και μακάρι όποιος τα λέει αυτά, να μας φέρει τους σχετικούς πίνακες για να καταθέσουμε και εμείς τις δικές μας απόψεις. Υπενθυμίζω ότι παραλάβαμε μια χώρα σε κρίση, σε καταστροφή. Κάναμε λάθη, παραλείψεις, είχαμε αυταπάτες, βγάλαμε όμως τη χώρα από τα μνημόνια. Η οικονομία είναι στην καλύτερη φάση από το 2010 και μετά. Αυτό κληρονόμησε η ΝΔ. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, την οποία δημιούργησαν οι άλλοι. Τα 11 δισ. δεν τεκμηριώνονται από πουθενά. Εμείς υλοποιούσαμε τους προϋπολογισμούς με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Είστε ευχαριστημένοι από την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους πρώτους μήνες ή τη βρίσκετε κάπως χλιαρή;
Χλιαρή δεν μπορεί να την πει κανείς. Άλλωστε από την πρώτη μέρα, η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές αφορμές για να της κάνεις αντιπολίτευση. Όμως δεν κάνουμε την αντιπολίτευση που είχε κάνει η ΝΔ. Να σας θυμίσω ότι πέρυσι τέτοια εποχή, η ΝΔ έλεγε για τον προϋπολογισμό, πως είναι ”προϋπολογισμός της αυταπάτης, των ιδεοληψιών, είναι νεομνημονιακός, αντιαναπτυξιακός και καμουφλαρισμένος με παχύ στρώμα αριστερής χρυσόσκονης”. Τώρα δεν έχει την πολιτική εντιμότητα να πει ότι με βάση εκείνον τον προϋπολογισμό, που τότε κατήγγειλε, έχει μια πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα σε μια μεταβατική περίοδο, όλα αυτά όμως έχουμε άνεση χρόνου να τα συζητήσουμε συλλογικά και συντροφικά μέχρι το συνέδριο.

Θα μάθει ο λαός την αλήθεια για τη Novartis τελικά; Θεωρείτε πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ φοβούνται την παρουσία Πολάκη και Τζανακόπουλου στην προανακριτική;
Το πρώτο σκάνδαλο με το οποίο είχα ασχοληθεί ήταν το σκάνδαλο Κοσκωτά και μετά με πολλά άλλα, που ταλαιπώρησαν τη χώρα. Η άποψη που έχω ως πολίτης, ως πρώην συνδικαλιστής, ως πρώην αναπληρωτής υπουργός και ως βουλευτής τώρα, είναι ότι όταν σε ένα σκάνδαλο εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα είναι πάρα πολύ δύσκολο, έως απίθανο, να τεκμηριωθούν ευθύνες και να οδηγηθούν στη φυλακή, όπως ισχύει δηλαδή για τους υπόλοιπους πολίτες. Φοβάμαι ότι στο σκάνδαλο Novartis υπάρχουν πιέσεις από ΜΜΕ, από ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, για να κουκουλωθεί η υπόθεση.
Έχουμε το εξής πρωτοφανές. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται εταιρείες, γιατροί και πολιτικοί, όπως λέει και ο Άδωνις Γεωργιάδης και τα έγγραφα ξένων υπηρεσιών. Αντί λοιπόν να το ερευνήσουμε, οδηγούμε σε ανακριτικές διαδικασίες πολιτικούς, οι οποίοι έκαναν ότι είναι δυνατό για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο, όπως ο κ. Παπαγγελόπουλος!