Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου

 

  1. Σας κατηγορούν για ανεδαφικές οικονομικές εξαγγελίες και λαϊκισμό. Είναι πράγματι δυνατή η κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ ;

Μας κατηγορεί η ΝΔ που :

α .  Έχει καταθέσει μέχρι τώρα δύο τροπολογίες για υλοποίηση των εξαγγελιών  του “Κυβερνήτη” στη ΔΕΘ, ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ

β . Δεν μπόρεσε να εμφανίσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ έγγραφο υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, για το απαράδεκτο Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου, που κοστολόγησε αστραπιαία την ομιλία Τσίπρα.

γ . Δεν μπόρεσε να προσκομίσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ στοιχείο που να αντικρούει την απόλυτα τεκμηριωμένη κοστολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάει πολύ, αυτοί που έριξαν, μαζί με άλλους, τη χώρα στα βράχια της χρεωκοπίας, αυτοί που ξόρκιζαν τον λαϊκισμό με αερολογίες στο Ζάππειο, αυτοί που νομοθέτησαν τον ΕΝΦΙΑ και φόρτωσαν στην κοινωνία δεκάδες βάρβαρα φορολογικά μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων, να μας κουνούν το δάκτυλο.

Σε ότι αφορά το θέμα της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας, ως ισχυροί δημόσιοι πυλώνες ενέργειας και εθνικής στρατηγικής, έχουμε ήδη απαντήσει ότι θα γίνει με βάση το τραπεζικό σύστημα και τους κανόνες του χρηματιστηρίου.

  1. Ύστερα από χρόνια και μετά την έξοδο από τα μνημόνια, θεωρείτε σωστή την τότε υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ;

Πραγματικά θα επιθυμούσα τη διοργάνωση ενός ουσιαστικού διαλόγου στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο ή οπουδήποτε αλλού, για να καταρριφθεί η συστημική προπαγάνδα περί «υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ», με την παράθεση αληθινών στοιχείων, όχι με λαϊκισμούς, τσιτάτα και αερολογίες. Σίγουρα αδικήσαμε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα – ειδικά λόγω της έμμεσης φορολογίας – κάναμε λάθη, καθυστερήσαμε κ.α. Άλλο η αυτοκριτική όμως και άλλο το ψέμα. Με ομιλίες μου στη Βουλή, με άρθρα, με δημόσιες παρεμβάσεις- μπορεί να τα βρει όποιος επιθυμεί στο siteμου www.trιfonalexiadis.gr – έχω τοποθετηθεί για το θέμα. Ας μη συγχέουμε την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στο δάσος, την οποία κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπαίτιο της φωτιάς.

Διάλογος με στοιχεία λοιπόν και μέχρι τότε υπενθυμίζω ότι:

α . Η επιβάρυνση των φορολογικών εσόδων, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ήταν μεγαλύτερη το διάστημα 2010-2014, από το 2015-2019.

β . Η πλειοψηφία ελεύθερων επαγγελματιών  και αυτοαπασχολούμενων, πλήρωσε αθροιστικά περισσότερες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές το διάστημα 2010-2014, από το 2015-2019.

γ . Παραλάβαμε μηδενικό αποθεματικό και παραδώσαμε τη χώρα με αποθεματικό 37 δις, ρυθμισμένο χρέος και έξω από μνημόνια.

Ε, όχι και να μας κατηγορούν εκείνοι που έχουν την ευθύνη για τη νεοφιλελεύθερη επέλαση της μνημονιακής βαρβαρότητας!

  1. Πολλοί θεωρούν πως ενέργεια και ακρίβεια θα είναι βαρόμετρο για το αποτέλεσμα των εκλογών…

Η οικονομία φοβάμαι πως θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα και ελπίζω να μη στρέψει πολίτες σε ακροδεξιές επιλογές, όπως συνέβη σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η πολιτική ανισοτήτων και αδικιών που ακολουθεί η ΝΔ, είναι στον αντίποδα των αναγκών της κοινωνίας και εκ διαμέτρου αντίθετη με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή έρχονται στο φως σκανδαλώδεις υποθέσεις αντιδημοκρατικής λειτουργίας, δύσοσμες καταστάσεις με περίεργες αναθέσεις και ύποπτες συναλλαγές. Ένα κράτος όχι των “αρίστων” αλλά των “κολλητών”. Eίναι αναγκαία η μέγιστη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων, για να αξιοποιήσουμε το μεγάλο όπλο της απλής αναλογικής και να κλείσουμε οριστικά τον δρόμο στη Δεξιά και στις παραφυάδες της.

  1. Αντιδράτε στη λογική των επιδομάτων. Γιατί δεν είναι έστω μια μικρή ενίσχυση;

 Τα επιδόματα είναι αναγκαία για στοχευμένες πολιτικές και δράσεις. Το δίλλημα «επιδόματα ή ανάπτυξη» είναι ανόητο και δεν αντέχει σε στοιχειώδη επιστημονική συζήτηση, την οποία είμαι διαθέσιμος να διεξάγω με όποιον θελήσει. Αναρωτιέμαι όμως, που είναι τα δημοσιογραφικά “παπαγαλάκια” και τα στελέχη της ΝΔ, που κατήγγειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ για επιδοματική πολιτική; Ζαλίστηκαν φαίνεται από την κυβίστηση και βραχνιάζουν ολημερίς να διαφημίζουν τα επιδόματα της ΝΔ.

  1. Αρνείστε τις δημοσκοπήσεις. Γιατί; Πιστεύετε ότι είναι κατευθυνόμενες; Έχει ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πιστεύω σε δημοσκοπήσεις που γίνονται με επιστημονικές μεθόδους και κριτήρια. Όχι από εξαρτημένες εταιρείες, από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, από τον καλοταϊσμένο προπαγανδιστικό μηχανισμό που κατατρώει δημόσιο χρήμα. Έχω απορίες γιατί έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις σε προηγούμενες εκλογές και στο δημοψήφισμα; γιατί δεν έχουν απλά ερωτήματα, που συζητά ο πολίτης; γιατί δεν έχουν ερωτήματα που ενοχλούν την κυβέρνηση; Παρ’ όλα αυτά προτρέπω, για μια φορά ακόμη, την κυβέρνηση να τις εμπιστευτεί, να μην τις αγνοήσει και να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές. Δεν το κάνει γιατί γνωρίζει την αλήθεια. Πιστεύω στις δημοσκοπήσεις που γίνονται στο δρόμο, στις καθημερινές επαφές μου με τους πολίτες και τους επαγγελματίες. Στις πλατείες και στη λαϊκή αγορά, στους φούρνους, στα βενζινάδικα και στα σούπερ-μάρκετ η αντίδραση του κόσμου άλλοτε έντονη κι άλλοτε βουβή, ασυντόνιστη, ή α-πολίτικη πολλές φορές οργή του, μοιάζει με σταγόνες που προπορεύονται της βροχής. Καθήκον και χρέος μας στην Αριστερά, στην Προοδευτική παράταξη, να τη μετουσιώσουμε σαν αποτέλεσμα πολιτικών διεργασιών σε ισχυρή καταιγίδα, που θα παρασύρει τους πολιτικούς απατεώνες και θα φέρει στην εξουσία την κυβέρνηση που αξίζει στη χώρα. Φτάνει πια με την καταστροφική πολιτική της Δεξιάς!