Νέες περιπέτειες κυβερνητικού αλαλούμ…..

Με αφορμή την πανδημική κρίση, την 1.4.2020 είχε εκδοθεί απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών  (Α.Π. οικ. 21656/1115 – 01.04.2020), στην οποία προς αποφυγή και για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αποφασιζόταν μέχρι 31 Μαΐου ο περιορισμός της μεταφοράς επιβατών μέχρι του 50% των προβλεπόμενων θέσεων σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία), στα λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, αλλά και στα λεωφορεία δημοτικών συγκοινωνιών.

 

Με εγκύκλιο του ο Υφυπουργός Υποδομών στις 6 Μαΐου κοινοποίησε την ΚΥΑ (αρ. Δ1α/ΓΠ. οικ. 27815/2020ΦΕΚ Β’ 1647/03-05-2020)που αναφερόταν σε κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά στην τελευταία πρόταση της εγκυκλίου επιφύλασσε την έκπληξη…. «Κάθε προγενέστερη ρύθμιση που αντιμετώπιζε διαφορετικά το ζήτημα παύει να ισχύει».

Έτσι την επόμενη ημέρα, 7 Μαΐου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών με επιστολή της προς όλα τα υπεραστικά ΚΤΕΛ ενημέρωνε μεταξύ άλλων ότι «κάθε προγενέστερη ρύθμιση που αντιμετώπιζε διαφορετικά το ζήτημα, (π.χ. της πληρότητας μέχρι ποσοστού 50%) παύει να ισχύει» και πολλές διοικήσεις ΚΤΕΛ ανακοίνωσαν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πολύ μεγαλύτερου όγκου επιβατών.

Βροχή έπεσαν οι καταγγελίες, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (Ο.Σ.Μ.Ε.) με υπόμνημά της ζήτησε διευκρινήσεις, ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων κατήγγειλε ότι λεωφορεία του ΚΤΕΛ πραγματοποιούν δρομολόγια με πλήρη ή σχεδόν πλήρη κάλυψη των θέσεων των οχημάτων τους, Σύλλογοι Τουριστικών Γραφείων απηύθυναν επιστολές ζητώντας ίση μεταχείριση για τις εκδρομές με τουριστικά λεωφορεία, επιβάτες σε αναρτήσεις τους στο fb περιέγραψαν την προσωπική τους εμπειρία για δρομολόγια προς Αθήνα που εκτός της πληρότητας των 50 θέσεων στο λεωφορείο συνταξίδευαν και με πάνω από 10 όρθιους…

Κυριακάτικα λοιπόν 10 Μαΐου έσπευσαν να εκδώσουν νέα ΚΥΑ (ΔΙα/ΓΠ.οικ. 29114/2020 – ΦΕΚ 1780/Β/10-5-2020) όπου ορίζουν τον μέγιστο αριθμών επιβατών μέχρι του ποσοστού 50% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα.

Έλλειψη σοβαρότητας και ασυνεννοησία μόνο; 

Αστείες καταστάσεις από την κυβέρνηση των «αρίστων», αλλά η χιουμοριστική αντιμετώπιση δεν φτάνει μια και μιλάμε για θέματα δημόσιας υγείας