Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία μας η 28η Οκτωβρίου 1940. 80 χρόνια πριν, το ΟΧΙ του λαού απέναντι στους ξενόφερτους εισβολείς, ήταν η απαρχή του δρόμου της περηφάνιας που διάλεξε ο ελληνικός λαός να βαδίσει, από τις ηρωικές στιγμές των μαχητών μας στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, μέχρι το έπος της εθνικής αντίστασης και την απελευθέρωση.

Ορόσημο και για την παγκόσμια ιστορία, ένα άλλο γεγονός αντίστασης απέναντι σε ξένο εισβολέα. 2500 χρόνια πριν η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, η νικηφόρα έκβαση της οποίας καθόρισε σε υπέρτατο βαθμό τις εξελίξεις σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και τον πολιτισμό του.

Σε αυτόν εδώ τον τόπο, το αεράκι από τη Σαλαμίνα, περνάει από τους ταρσανάδες στο Πέραμα, κι ύστερα ακολουθεί τον ορεινό όγκο, φυσάει στον Κοκκινόβραχο κι ύστερα στον Άνω Κορυδαλλό αρχίζει να ησυχάζει εκεί στο ρέμα που κάποτε οι ναζιστές εκτελούσαν πατριώτες κι ύστερα χαμηλώνει την έντασή του ακόμα περισσότερο κι έρχεται να χαϊδέψει τη μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς , για να ξαναθεριέψει περνώντας από τα Ταμπούρια του μεγάλου οπλαρχηγού Γεώργιου Καραϊσκάκη, να ‘ρθει σφυρίζοντας στο εργοστάσιο της νικηφόρας Μάχης της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, πριν ξαναβουτήξει στα νερά της ιστορικής Ναυμαχίας. Αυτή η αέναη κίνηση είναι η παρακαταθήκη της γειτονιάς της Β’ Πειραιά και των κατοίκων της και αποτελεί τον σοβαρότερο λόγο σεβασμού και αναστοχασμού σε όσους απεργάζονται σχέδια υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Έγραφε ο Γ. Ρίτσος

“Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια

για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι.

Κάτω απ’ τη γλώσσα του κρατεί τους βόγκους και τα ζήτω

κι αν κάνει πως τα τραγουδεί ραγίζουν τα λιθάρια.”

κι ήταν σαν να το έγραφε για αυτόν εδώ τον τόπο.

Οι φωτογραφίες από τη σημερινή κατάθεση στεφάνων για την εορτή της 28ης Οκτωβρίου στην Πλατεία Ηρώων – Αγαλμάτων στη Σαλαμίνα