ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ξεκινάω την τοποθέτησή μου με ένα αίτημα. Ένα αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων και παράκληση και οι δύο Υπουργοί να το δουν με τη μέγιστη δυνατή πολιτική ανοχή, ευκρίνεια, πείτε το όπως θέλετε. Ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι ενόψει των εορτών του Πάσχα η μισθοδοσία τους να καταβληθεί όχι στις 27 Απριλίου, αλλά στις 21 Απριλίου. Θα σας καταθέσω και σχετικό αίτημα, το οποίο έχει σταλεί από το Σύλλογο Υπαλλήλων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης ,για να έχετε και ένα γραπτό αίτημα. Παράκληση να εξετάσετε τη δυνατότητα η καταβολή της μισθοδοσίας να μην γίνει μετά το Πάσχα, να γίνει πριν το Πάσχα. Είναι σαφές ό,τι όσα πληρωθούν οι άνθρωποι στην αγορά θα πέσουν, θα εξυπηρετήσουν ανάγκες και θα καταναλωθούν. Να μη μείνουμε στο τυπικό ότι η μισθοδοσία καταβάλλετε τότε, να πάμε στο ουσιαστικό. Είναι αίτημα όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Εγώ σας καταθέτω αίτημα του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, με τους οποίους είχα την ευκαιρία να συζητήσω και μου κατέθεσαν και γραπτώς το συγκεκριμένο αίτημα.
Τώρα, σε ότι αφορά τα θέματα του νομοσχεδίου, δεν θέλω να επιμένω και να ξανακαταθέσω ερωτήσεις για στοιχεία που έχω ζητήσει πάρα πολλές φορές στη τοποθέτησή μου στη Βουλή. Από ένα σημείο και μετά δεν είναι θέμα Αλεξιάδη ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού, είναι θέμα σεβασμού του ρόλου του Κοινοβουλίου. Διότι, όταν ζητάμε συγκεκριμένα στοιχεία και δεν υπάρχει απάντηση ή όταν ακόμα χειρότερα ζητάμε συγκεκριμένα στοιχεία και η απάντηση είναι «άλλα ντι’ άλλων», κατά το κοινώς λεγόμενο, τότε υπάρχει πρόβλημα και το πρόβλημα δεν είναι μόνο πολιτικό είναι και άλλου είδους. Εγώ, όμως, οικονομικά έχω σπουδάσει και ανήκει στην αρμοδιότητα άλλης επιστήμης.
Σε ότι αφορά, όμως, τα θέματα τα συγκεκριμένα και σε τι αφορά αυτό που κάνατε στην όλη διαδικασία -όπως σωστά ανέφερε ο κύριος Σκανδαλίδης και άλλοι βουλευτές-, σε αυτή τη διαδικασία της Επιτροπής. Μαζέψατε μια σειρά από Οδηγίες, φοβηθήκατε να φέρετε τις τροπολογίες για να υπάρχει αναλυτική συζήτηση και για να μπορέσουν να τοποθετηθούν στοιχειωδώς οι φορείς. Φέρατε την τροπολογία τελευταία στιγμή, χωρίς να δίνεται δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης. Κανονικά θα έπρεπε να έχει προηγηθεί σήμερα μια τοποθέτηση του Υπουργείου Οικονομικών για τις τροπολογίες και να κάνουμε και εμείς ανάλογα τις τοποθετήσεις ή δεν ξέρω αν προβλέπεται, κύριε Πρόεδρε, μετά τις τοποθετήσεις των Υπουργών να μπορέσουμε να έχουμε κύκλο ερωτήσεων πάνω στην τροπολογία.
Εν πάση περιπτώσει, κάνατε το εξής. Φέρατε μια τροπολογία με την οποία αυξάνετε τον προϋπολογισμό κατά 2,6 δισ.. Πολύ σωστά κάνετε και όχι μόνο 2,6 δισ. και 3 δισ. και 4 δισ. και 5 δισ., αφού ανθίζουν τα λεφτόδεντρα, για τα οποία μέχρι τώρα μας κατηγορούσατε και υπάρχουν χρήματα, βεβαίως και να δοθούν και αν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν πολύ περισσότερα. Γιατί να φτάσετε στο σημείο να τσιγκουνεύεστε και να μην μοιράζετε χρήματα; Αλλά η στοιχειώδης κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και η επιστημονική διαδικασία επιβάλλουν όταν φέρνετε μια τέτοια τροπολογία για ένα τόσο μεγάλο ποσό να μας φέρετε μια αποτίμηση τι έχει γίνει με τον προϋπολογισμό που είχαμε ψηφίσει. Όχι αυτόν που ψηφίσαμε πριν 15 χρόνια, αυτόν που ψηφίσαμε πριν από τρεις μήνες. Τι έγινε με αυτόν τον προϋπολογισμό; Υπήρχε κάποιο πρόβλημα στις προβλέψεις; Υπήρχε κάποιο πρόβλημα στο τι έγινε στην πραγματοποίηση εσόδων και δαπανών; Θα μας φέρετε κάποιο επιχείρημα ή οτιδήποτε άλλο σε σχέση με την πρόβλεψη που έκανε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ότι η πανδημία τελειώνει αρχές του 2022; Εκτός και αν φταίει ο πόλεμος που ξεκίνησε αργότερα στην Ουκρανία και ο πόλεμος στην Ουκρανία επεξέτεινε χρονικά και την πανδημία. Μπορεί να ακούσουμε και κάτι τέτοιο.
Εν πάση περιπτώσει, δώστε τα στοιχεία. Επειδή μας φέρνετε σήμερα να ψηφίσουμε μία επέκταση του προϋπολογισμού κατά 2,6 δισ., θα ήθελα να μας πείτε τελικά το λογιστικό έλλειμμα, όχι η εκτίμηση, του προϋπολογισμού του 2021, τώρα που έκλεισε και ο Φεβρουάριος και έχετε όλα τα στοιχεία, ήταν 10 δισ., 12 δισ., 15 δισ.; Διότι, έχουμε ένα έλλειμμα το οποίο μάλλον θα αυξηθεί, δεν θα μειωθεί. Άρα, πείτε μας σας παρακαλώ πολύ πόσο ήταν το έλλειμμα, για να έχουμε και εμείς μια εικόνα.
Μας φέρνετε εδώ μια Εισηγητική Έκθεση, που απ’ ότι φαίνεται θα έχουμε σε βάρος του προϋπολογισμού δαπάνη ύψους 2,6 δισ.. Σε αυτά τα 2,6 δισ. περιλαμβάνεται αυτό το οποίο εξαγγέλλει Υπουργός άλλου Υπουργείου για μείωση του ΦΠΑ; Εμείς είμαστε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ, αλλά επειδή δεν διαβάσαμε ακόμα τις νέες θέσεις μετά τον ανασχηματισμό και επειδή Υπουργός άλλου Υπουργείου εξαγγέλλει θέματα που αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών, θα μειωθεί ο ΦΠΑ; ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα ; όλα αυτά που ζητάει όλη η κοινωνία και η αντιπολίτευση; Και αν θα μειωθεί πόσο; Και θα κοστίσει πόσο;
Επίσης, παρακαλώ, λύστε μας και μια απορία. Βέβαια, απουσιάζουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την αίθουσα και απ’ ότι βλέπω και στις οθόνες, έχουν όλοι κλειστές και τις κάμερες. Δεν ξέρω αν αυτό είναι μια πολιτική πράξη ή κάτι άλλο. Κανένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι ούτε στην αίθουσα, ούτε έχει ανοιχτή την κάμερα. Αλλά απαντήστε μας σας παρακαλώ πολύ -γιατί χύθηκε πολύ μελάνι και χάθηκαν πολλές ώρες σε τηλεοπτικές εκπομπές- τα μέτρα που θα φέρετε θα είναι οριζόντια μέτρα ή θα είναι στοχευμένα μέτρα; Ώστε να δούμε και εμείς αν όλα αυτά που έλεγαν δικά σας δημοσιογραφικά παπαγαλάκια και δικά σας στελέχη, ισχύουν ή όχι.
Κλείνω με το εξής ερώτημα. Για να ψηφίσουμε ή να μην ψηφίσουμε αυτή την πρόσθετη δαπάνη, θα πρέπει να έχουμε μια εικόνα από πού θα καλυφθούν αυτά τα χρήματα. Διότι διαβάζουμε στην Εισηγητική Έκθεση, ότι τα χρήματα αυτά, για το τρέχον οικονομικό έτος, προς αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και έκτακτων αναγκών, που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης, η ανωτέρω δαπάνη θα καλυφθεί από έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και δανεισμό. Εδώ τώρα μπερδεύομαι. Ο Υπουργός Οικονομικών σε αυτή την Επιτροπή πριν από λίγες μέρες, είπε μία λέξη που κλείνει την πόρτα του δανεισμού. Είπε τη λέξη «αβεβαιότητα». Ή ο Υπουργός Οικονομικών είπε τη λέξη αβεβαιότητα και μετά μετάνιωσε και είπε τι είναι αυτά που λέω και έφερε τώρα μια Εισηγητική Έκθεση, που μιλάει για δανεισμό ή σχεδιάζετε να πάμε σε δανεισμό της χώρας, προπαγανδίζοντας την αβεβαιότητα.
Παράκληση, λοιπόν, είστε πολιτικοί με πείρα και οι δύο, πείτε μας τι συγκεκριμένα ισχύει. Επίσης, εξηγήστε μας, όταν ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του, γιατί στην Εισηγητική Έκθεση δεν το γράφει αυτό, λέει ότι το ποσό αυτό θα καλυφθεί από το μαξιλάρι και ότι δεν δημιουργείται επιπλέον δημοσιονομικό έλλειμμα, ενημερώστε μας πόσο ήταν αυτό το μαξιλάρι; Διότι ακούμε, κατά καιρούς, διάφορα νούμερα, 41 δις, 39,7 δις, 34 δις, 38,6 δις. Πόσο ήταν 31/03/2022 ή πείτε μας καλύτερα πόσο είναι σήμερα, να ησυχάσουμε και εμείς και να ετοιμάζονται και οι αγορές για την έξοδο της χώρας.
Τελευταία κουβέντα, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την ανοχή, αλλά δυστυχώς, όπως τα κάνει η κυβέρνηση χρειάζεται να μιλήσουμε παραπάνω. Εγώ δεν ήθελα να μιλήσω σήμερα. Θα ήθελα να υπάρχει μία κοστολόγηση από τη μεριά της κυβέρνησης. Η φορολογία των υπερκερδών, πόσο κατά την κρίση της κυβέρνησης θα αποφέρει στα δημόσια οικονομικά; Ένα ευρώ, χίλια ευρώ, ένα εκατομμύριο ευρώ; Για να μπορούμε και εμείς να συνεισφέρουμε και ίσως να σας βοηθήσουμε και αντί για 2,6 δις να ψηφίσουμε 3 δις. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
ΤΟ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ