https://youtu.be/LUuF8OamL_8

Το κείμενο της ομιλίας στην τρίτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε.

Θεωρούσα ότι η Κυβέρνηση θα μας διευκόλυνε και μετά από τις τοποθετήσεις των φορέων, τουλάχιστον, θα έδινε μία παράταση, θα έλεγε ότι «το αποσύρω, για να γίνει διαβούλευση και για να το ξαναφέρω και να το κουβεντιάσουμε», αλλά, πραγματικά, με εκπλήσσει η στάση. Δεν είναι στάση προσωπική του κ. Βεσυρόπουλου, είναι στάση της Κυβέρνησης. Σε ένα ζήτημα στο οποίο όλοι οι φορείς του Υπουργείου Οικονομικών έθεσαν ζητήματα, όλα τα Κόμματα έθεσαν ζητήματα, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και καλά κάνει ο αγαπητός συμπατριώτης μου Εισηγητής – «συμπατριώτης μου» εννοώ από την όμορφη πόλη που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε και οι δύο – που επειδή είναι Εισηγητής, πρέπει, να πάρει αυτή τη θέση, αλλά καταλαβαίνω από άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που τοποθετήθηκαν ή που συζητήσαμε τα θέματα, που θέτουν, πως όλοι διαφωνούν. Γιατί επιμένετε, να έρθει αυτό το νομοσχέδιο;

Εν τω μεταξύ, σήμερα έγινε και κάτι, το οποίο, εγώ, θα το τονίσω, γιατί ίσως από κάποιους δεν έγινε αντιληπτό. Σήμερα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, άνοιξε ένα μεγάλο κεφάλαιο. Σήμερα στη Βουλή άνοιξε στο πολιτικό σύστημα της χώρας το κεφάλαιο, που λέγεται «ΑΑΔΕ η επόμενη μέρα». Εμείς, δεν πρόκειται, να μείνουμε σιωπηλοί σε αυτό το ζήτημα και τα λέω αυτά εγώ, – Εισηγητής των σχετικών διατάξεων, λόγω της υποχρέωσης της περιόδου εκείνης- , είχαμε εισηγηθεί σχετικές διατάξεις.

Άνοιξε σήμερα ο διάλογος για την αποτελεσματικότητα των φοροελεγκτικών μηχανισμών επί ΑΑΔΕ, δηλαδή, κάποια στιγμή πρέπει, να συζητήσουμε, τι γινόταν με τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο πριν την ΑΑΔΕ και τι γίνεται μετά και να δούμε τα αποτελέσματα.

Άνοιξε ο διάλογος για την αναδρομή, πώς φτάσαμε από τη ΓΓΔΕ. Θυμάμαι τότε έναν ανεξάρτητο επικεφαλής της, που αργότερα αποφάσισε, να ενταχθεί σε πολιτικό Κόμμα και να επιβραβευτεί αργότερα και μέχρι σήμερα με Υπουργείο. Πρέπει, λοιπόν, να συζητήσουμε, πώς φτάσαμε σε αυτό και πρέπει, να συζητήσουμε το τι φοροελεγκτικούς μηχανισμούς θέλουμε, διότι αυτό το ότι «μια φορά το χρόνο θα έχουμε έναν απολογισμό εδώ, χωρίς να συζητάμε την ουσία του πράγματος»….

Εγώ, θα ξαναπώ το παράδειγμα που έχω πει: Αν η Βουλή ομόφωνα αποφασίσει ότι για να χτυπήσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων, πρέπει, να στοχεύσουμε σε ελέγχους στα διυλιστήρια, αυτό δεσμεύει την ΑΑΔΕ; Όχι. Η ΑΑΔΕ μπορεί, να πει «ευχαριστώ πολύ για τη γνώμη σας, αλλά κατά τη δική μου άποψη, πρέπει, να κάνουμε ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων κι όχι στα διυλιστήρια». Το λέω αυτό, διότι στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυτά λέγαμε, αλλά, δυστυχώς, κάποιοι υπηρεσιακοί κι άλλοι παράγοντες καλυμμένοι πίσω από αυτά, έκαναν διαφορετικά πράγματα.

Ανοίγει, λοιπόν, διάλογος «ΑΑΔΕ η επόμενη μέρα». Θεωρώ, κ. Πρόεδρε της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με όλο το σεβασμό και την αγάπη ότι πρέπει, να πάρετε εσείς μια πρωτοβουλία, να έρθει κάποια στιγμή ο κ. Διοικητής εδώ και να συζητήσουμε τα της ΑΑΔΕ. Διότι, εγώ, δε μπορώ, να φανταστώ ότι στην Ελληνική Επικράτεια θα αρχίσουμε, να φτιάχνουμε ξεχωριστά κρατίδια, όπου θα υπάρχουν ξεχωριστές εξουσίες και ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει.

Επειδή καταλαβαίνω ότι μπορεί κάποιοι από αύριο, να γράφουν και να λένε «ο Αλεξιάδης το ένα, το άλλο κ.λπ.», εγώ θα σας πω τη διαχρονική θέση της Αριστεράς, την οποία έχω εκφωνήσει, πρώτα από όλα ως συνδικαλιστής στο χώρο των εφοριακών. Τη διαχρονική θέση της Αριστεράς με άλλες ιδιότητες την έχω πει και αλλού, την επαναλαμβάνω σήμερα. Εμείς θέλουμε τη λειτουργία όλου του Δημοσίου, αλλά, ειδικά, των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, – διότι ξέρουμε το τι δύναμη έχουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών σε πολιτικές παρεμβάσεις, στο πώς ευνοούνται επιχειρηματικά συμφέροντα, στο πώς ελέγχονται άλλα, στο πώς ευνοούνται πολιτικοί φίλοι, στο πώς καταδιώκονται πολιτικοί εχθροί, στο πώς παρεμβαίνουμε σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ.λπ., τα γνωρίζουμε πολύ καλά από την ιστορία «ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ» – εμείς, λοιπόν, θέλουμε λειτουργία αυτών των υπηρεσιών χωρίς πολιτικές, συνδικαλιστικές, εξωθεσμικές γενικά παρεμβάσεις, όπως στις πιο πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως της Αμερικής.

Σήμερα, λοιπόν, συζητάμε ένα νομοσχέδιο όπου όλοι οι φορείς διαφωνούν και, προσέξτε, αυτό σηματοδοτεί και κάτι πολιτικά. Είναι το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τον Ιούλιο του 2019, όπου όλοι οι φορείς διαφωνούν, γιατί μέχρι τώρα ερχόταν ο κ. Υπουργός, ο κ. Σταϊκούρας – φαντάζομαι θα έρθει να το επαναλάβει στην Ολομέλεια – και μας έλεγε ο τάδε φορέας είπε αυτό, ο δείνα φορέας είπε το άλλο.

 Τι θα πουν τώρα που όλοι οι φορείς διαφωνούν;

Μάλιστα, δε διαφωνούν απλά, διαφωνούν με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες και κυρίως διαφωνούν με επιχειρήματα.

 Για να μην παρεξηγηθούμε, δε, εγώ είμαι στο Υπουργείο Οικονομικών από το 1987 και γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις, ανάμεσα σε αυτούς που σας μίλησαν είναι σημαντικά και ικανά συνδικαλιστικά στελέχη από το χώρο της Ν.Δ. και από τον χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.. Δεν είναι φανατικοί ΣΥΡΙΖαίοι οι περισσότεροι εξ αυτών, είναι από άλλους πολιτικούς χώρους. Άρα, πρέπει να το λάβετε υπόψη.

Να ξεκαθαρίσω, πρώτα απ’ όλα, κάτι. Δημιουργήθηκε μία παρεξήγηση χθες. Βεβαίως και είναι θετικό να υπάρχει ειδικό μισθολόγιο που να ορίζει, να διευκρινίζει, να περιγράφει και να κατοχυρώνει πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, αλλά και του ΣΔΟΕ, των Κτηματικών υπηρεσιών και άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτό, όμως, όχι με αυτό το νομοσχέδιο. Άλλο το να αποδεχόμαστε τη γενική αρχή και άλλο να αποδεχόμαστε αυτά που λέει το νομοσχέδιο και κυρίως ως προς την λογική που μπήκε για τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους.

Το Υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται συλλογική δράση. Όταν αύριο μια ομάδα δέκα ελεγκτών παραλάβει ένα μεγάλο σκάνδαλο ή ένα μεγάλο έλεγχο ενός τραπεζικού ιδρύματος ή τεράστιες λίστες επεξεργασίας, δε μπορεί εκεί να υπάρχει η ατομική στοχοθεσία, πρέπει να υπάρχει συλλογική δράση, πρέπει να υπάρχει συλλογική λογική.

Εμείς, λοιπόν, τοποθετηθήκαμε επί του νομοσχεδίου, επανατοποθετούμαστε και αναμένουμε απαντήσεις μέχρι την Ολομέλεια, για να τοποθετηθούμε οριστικά σε συγκεκριμένα άρθρα.

Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η απλή λογική, να απαντηθούν τα ερωτήματα και να μπορέσουμε να πάρουμε συγκεκριμένες θέσεις.

Σε ότι αφορά, μια και είπα για τους εκπροσώπους των φορέων, νομίζω η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων, που μας έφερε κι ένα πολύ μεγάλο υπόμνημα και το οποίο έχω καταθέσει ως αναφορά στη Βουλή – για να υπάρχουν γραπτές απαντήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Οικονομικών – όπως και οι άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς, έθεσαν τα θέματα και πολύ σωστά έθεσαν τα θέματα.

Κύριε Υπουργέ, είστε εδώ ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, δε μπορούν αυτοί οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί, οι βαριές κατηγορίες, μέχρι την Ολομέλεια να μείνουν αναπάντητες. Θα αιωρούνται πάνω από την αίθουσα και, ξέρετε, πολιτικά η σιωπή σε ορισμένα πράγματα σημαίνει την αποδοχή.

Πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις.

Πάμε τώρα στα άρθρα. Το ρώτησα και στον διοικητή της ΑΑΔΕ, μάλλον δε δούλευε το μικρόφωνο εκείνη την ώρα ή το μεγάφωνο και δεν άκουσε τις ερωτήσεις, δεν απαντήθηκαν.

Εγώ θα τις επαναλάβω εδώ. Βεβαίως, εάν δεν απαντηθούν και στο νομοσχέδιο αυτό, θα επανέλθουμε και στο διάλογο που πρέπει να γίνει και με ερωτήσεις κ.τ.λ., για να μην χάνουν χρόνο και οι υπηρεσίες της Βουλής και οι υπηρεσίες ΑΑΔΕ, που έχουν να ασχοληθούν με πιο σοβαρά ζητήματα.

Εξηγήστε μας, γιατί στο άρθρο 1 δεν υπάγονται στις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου ο Πρόεδρος, τα μέλη και ο εμπειρογνώμονας του συμβουλίου διοίκησης της ΑΑΔΕ;

Για το διοικητή να το καταλάβω, γιατί είναι κάτι ξεχωριστό. Θα το συζητήσουμε στο μέλλον τι πρέπει να γίνει και για αυτό.

 Οι υπόλοιποι, όμως, γιατί πρέπει να εξαιρούνται από το νομοσχέδιο;

 Επίσης, αυτό που ρώτησα και δεν πήρα απάντηση. Στο άρθρο 4 παράγραφος 3, γιατί ο διευθυντής του γραφείου του διοικητή της ΑΑΔΕ κατατάσσεται στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας Π.Ε.; έτσι θα φτάσουμε στο σημείο ο διευθυντής του γραφείου της ΑΑΔΕ να παίρνει πιο πολλά από το διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών;

Όπως δεν καταλαβαίνω στο άρθρο 4 παράγραφος 4, γιατί οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες του Διοικητή της ΑΑΔΕ, οι μετακλητοί υπάλληλοι και τα λοιπά εντάσσονται στις ειδικές ρυθμίσεις που θα ισχύουν;

Επίσης στην ίδια λογική στο άρθρο 11 η ειδική αμοιβή και ο βαθμός θέσης εργασίας στην παράγραφο 3, γιατί οι υπηρετούντες στο γραφείο του Διοικητή της ΑΑΔΕ να λαμβάνουν το 70%;

Τα λέω όλα αυτά, διότι σε άλλα άρθρα πιο πίσω είναι σαφέστατο το ότι αυτοί που αποσπώνται από την ΑΑΔΕ θα έχουν δυσμενή μισθολογική εξέλιξη και εδώ μπαίνει ένα ζήτημα που αφορά, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, το Κοινοβούλιο.

Οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, οι υπάλληλοι υψηλών προσόντων που αποσπώνται σε κοινοβουλευτικά γραφεία θα έχουν δυσμενή εξέλιξη μισθολογική, ενώ οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ ή κάποιων άλλων Υπουργείων που πηγαίνουν στο γραφείο του Διοικητή θα έχουν ευνοϊκή εξέλιξη;

Επίσης, στο άρθρο 12 για το θέμα  των ελάχιστων ορίων αποδοχών – το καταλαβαίνουμε το «τυράκι» της αρχικής κατάταξης και αυτό που κυκλοφορεί σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ότι «θα πάρουμε αυξήσεις» – ναι, κάποιοι στην αρχή θα πάρουν αυξήσεις, αλλά γιατί δεν μπαίνει μια διάταξη μέσα του τι θα γίνει μετά από 3, μετά από 5 και μετά από 10 έτη;  Διότι, αν είναι τώρα στην αρχή να δώσετε σε κάποιους παραπάνω χρήματα και μετά να πέσουν σε μία άλλη κατηγορία, θα είναι πολύ δύσκολη ιστορία.

 Εμείς εκτός από το θέμα της κατ΄ άρθρον συζήτησης και, δυστυχώς, δεν έχω άλλο χρόνο να είμαι πιο αναλυτικός, θέλω να τονίσω ότι διαφωνούμε στην απόλυτη εξουσία που με αυτό το νομοσχέδιο χορηγείται στο Διοικητή για μισθολογικές διαφοροποιήσεις. Διαφωνούμε, γιατί δημιουργείται πεδίο δόξης λαμπρό για αδιαφανείς και πελατειακές πρακτικές, ενώ μετά βεβαιότητας θα διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα. Και προσέξτε τη φράση που θα πω αντιλαμβανόμενος τη βαρύτητα «ανοίγουν μεγάλα θέματα διαφθοράς»,  διότι με αυτήν τη διαδικασία θα έχουμε θέματα διαφθοράς που θα προστεθούν σε αυτά που, δυστυχώς, υπάρχουν σε αυτές τις διαδικασίες.

 Στο θέμα της υποστελέχωσης της ΑΑΔΕ και στο παράθυρο για προσλήψεις που υπάρχει θέλουμε να πούμε, ότι δεν επιλύεται η υποστελέχωση της ΑΑΔΕ και δημιουργούνται άλλου είδους προβλήματα και πρέπει να απαντηθούν και όπως είπα και πριν αναμένουμε από την κυβέρνηση – δυστυχώς, από το Διοικητή της ΑΑΔΕ δεν είχαμε τις απαντήσεις αυτές – απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα για έναν ουσιαστικό διάλογο.

 Ελπίζω να ακολουθήσει ο διάλογος που είπα στην αρχή «ΑΑΔΕ η επόμενη μέρα»,  διότι είναι σίγουρα κάτι που θα απασχολήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας και εμείς, τουλάχιστον, σε αυτό θα πρωταγωνιστήσουμε.