Τα εθνικά ζητήματα οφείλουν να αποτελούν πεδίο συγκλήσεων και συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων και όχι επίκεντρο πολιτικής ή κομματικής αντιπαράθεσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ERT News, ο βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης. Αντί του διαλόγου και της εθνικής συνεννόησης όμως βλέπουμε και αστοιχείωτες αναλύσεις. Λάθος η ανάλυση ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος, ότι “όλοι είναι εναντίον του και μείνετε ήσυχοι, όλοι είναι μαζί μας”. Ο Ερντογάν είναι ο κυβερνήτης μιας χώρας που έχει εισβάλει σε τέσσερις άλλες χώρες και συνομιλούν οι πάντες μαζί του. Δεν του επιβάλουν κυρώσεις, πουλάει όπλα σε μια από τις δύο εμπόλεμες χώρες στην Ουκρανία, έχει οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, ειδικά στον τραπεζικό τομέα και αυτή τη στιγμή παίζει σημαντικότατο ρόλο, λόγω της στρατηγικής θέσης της χώρας του. Η Ελλάδα πρέπει να πιέσει για το αυτονόητο, δηλαδή για κυρώσεις, να πιέσουμε την Ευρώπη αλλά και τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει τις κυρώσεις που αρμόζουν, διότι ο Ερντογάν δεν ακολουθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Αναφερόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε δηλώσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, όταν είχε αρχίσει ήδη η αύξηση των τιμών, όπως του Κ. Χατζηδάκη στο συνέδριο του Economist στις 16/9/21 «Προχωράμε τώρα στην απελευθέρωση αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας για να πέσουν οι τιμές» ή του Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή στις 27/9/21  «Οι αυξήσεις των τιμών είναι φαινόμενο παροδικό»…. Δηλώσεις που δεν συμβάδιζαν με την πραγματικότητα και αποδεικνύουν ότι χρησιμοποιούν τον πόλεμο – η έναρξη του οποίου τα έκανε χειρότερα – σαν δικαιολογία για την απραξία τους. Θετικά τα όποια μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, δήλωσε, αλλά πρέπει να ληφθούν δραστικότερα. Όπως στο θέμα της διαμόρφωσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου χρειάζεται κρατική παρέμβαση. Το δημόσιο πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο ποσοστό στη ΔΕΗ, οι πάροχοι ενέργειας να πληρώσουν για τα υπερκέρδη τους. Η κυβέρνηση να παρέμβει με ελέγχους για την αισχροκέρδεια και να δώσει αναλυτικά στοιχεία, τόσοι έλεγχοι σε διυλιστήρια, τόσοι έλεγχοι σε εταιρείες παραγωγής ενέργειας, τόσοι σε σουπερμάρκετ κ.λπ. Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα.

Με αφορμή τους χειρισμούς της κυβέρνησης και των οργάνων της στο θέμα του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και της εν γένει νοσηρής και καθεστωτικής συμπεριφοράς, ο Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε: «Είναι πολιτική χυδαιότητα να αφήνουν υπονοούμενα και να φορτώνουν την ευθύνη της παρακολούθησης, σε αυτόν που παρακολουθείται. Έχουμε πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα και δεν είναι μόνο το τεράστιο θέμα των δημοσκοπήσεων και οι προβλέψεις για την επίπτωση των υποκλοπών, που κατά τη δική μου εκτίμηση θα επηρεάσει βαθύτατα τους ψηφοφόρους. Καταλαβαίνουν οι πολίτες, ειδικά εκείνοι που θεωρούσαν με αυτά που έλεγε τον κ. Μητσοτάκη, σοβαρό, κεντρώο πολιτικό. Καταλαβαίνουν ότι αυτό το πράμα που έκανε είναι πολύ σοβαρό. Έχουμε πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα. Και με αυτά που έγιναν στο θέμα των υποκλοπών και με αυτά που γίνονται στο θέμα της αστυνομοκρατίας και της έντασης που επιδιώκει η κυβέρνηση. Και αυτά τα απαράδεκτα που έγιναν στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου ήμουν στην κατάθεση της μάνας του Π. Φύσσα. Μια συγκλονιστική πραγματικά κατάθεση, όπου δυστυχώς επιτράπηκε από το δικαστήριο, στα φασιστοειδή που σκότωσαν το παιδί της, να προκαλούν την ίδια και όλους εμάς που ήμασταν εκεί. Και αυτό είναι θέμα Δημοκρατίας. Αφορά όλη την προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Και το τελευταίο που θέλω να πω γιατί είναι σημείο των καιρών, είναι απαράδεκτο να έχουμε άνθρωπο του ποδοσφαίρου, έστω εξαφανισμένο, να λέει δημόσια να βγει εκτός νόμου το ΚΚΕ! Δεν είμαι ΚΚΕ, δεν ήμουν ποτέ στο χώρο του ΚΚΕ, αλλά είναι απαράδεκτο να ακούγονται τέτοια στο δημόσιο λόγο».