«Εθνικό ζήτημα η διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, ιδιαίτερα όταν αποδεδειγμένα κρατική υπηρεσία, η ΕΥΠ, παρακολουθούσε τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σοβαρό αυτό θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης έχει σχέση με τη λειτουργία της Δημοκρατίας», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική TV, ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.


«Ανεξάρτητη Αρχή θέλει να ενημερώσει την καθ’ ύλην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά μεθοδεύσεις διαφόρων στη Βουλή και με ευθύνη δυστυχώς και του Προέδρου της – που έγινε πρόεδρος της Βουλής και με τη δική μου ψήφο – δεν εξυπηρετούν τη Δημοκρατία. Ψηφίσαμε και εμείς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος δεν είναι ένας οποιοσδήποτε παράγων, είναι ένας θεσμικός παράγων της Πολιτείας, πρέπει να σεβαστεί τον ρόλο του και δεν μπορεί αντί να προσπαθεί να χυθεί άπλετο φώς, να ενεργεί για να υπάρξει συσκότιση. Δεν θέλουμε ως κόμμα και εν όψει εκλογών, να μας αναγκάσουν να φτάσουμε σε ακραία σημεία… Ας ακούσει ο Πρόεδρος της Βουλής και τα στελέχη της ΝΔ, τι είπαν δύο πρώην Πρωθυπουργοί για την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως και να υπάρξει πλήρη διαλεύκανση».

Στα αναπάντητα από την κυβέρνηση ερωτήματα που προκύπτουν από το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Τρ. Αλεξιάδης πρόσθεσε και άλλο ένα :  «Σε ποια άλλη χώρα έχουμε παρακολούθηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων;». Χαρακτήρισε άστοχη και ψευδή, αν όχι κακόβουλη, την προσπάθεια αντιπερισπασμού και συμψηφισμού που επιχείρησε ο παριστάμενος βουλευτής της ΝΔ, αφήνοντας υπονοούμενα με το γνωστό παραμύθι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε Υπουργό του, εξηγώντας πως η υπουργοποίηση έγινε μετά το πέρας έρευνας και της μη ανεύρεσης επιβαρυντικών στοιχείων, έρευνας της ΕΥΠ που είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΝΔ και συνεχίστηκε χωρίς παρεμβολή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του για το θέμα των παρακολουθήσεων δήλωσε πως το σαθρό επιχείρημα της κυβέρνησης της ΝΔ ότι “δεν ήξεραν” καταρρίπτεται συνεχώς, ενώ κάλεσε το δικαστικό σώμα να πράξει τα πρέποντα «Το επιχείρημα ότι δεν ήξεραν, δεν ισχύει, όπως π.χ. για την ύπαρξη του predator που αρχικά η κυβέρνηση δήλωνε άγνοια για το τι είναι, ύστερα έλεγε πως δεν υπάρχει κ.ο.κ. για να αποδειχτεί πως και υπάρχει και το αρμόδιο Υπουργείο είχε δώσει άδεια εξαγωγής του. Υπάρχει ένα μεγάλο θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης με το θέμα των παρακολουθήσεων και δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με αυτά τα ζητήματα ανοιχτά. Πρέπει οι δικαστικοί να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει διαλεύκανση και όχι να υπάρχουν παρεμβάσεις ανώτατων δικαστικών και προσπάθεια απόκρυψης. Πρέπει να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα, ώστε να αφεθούν και πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να πάνε σε εκλογές χωρίς να σέρνουν πίσω τους σκιές».  

Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας και της εκρηκτικής αύξησης των τιμών, ο Τρ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε μη πειστική την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι “κάνουμε ότι μπορούμε, είμαστε πολύ καλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες”. «Οι πολίτες δεν πείθονται στις καθημερινές συναλλαγές τους στα βενζινάδικα, στα σουπερ-μάρκετ, στους φούρνους, στις αγορές βασικών ειδών διατροφής ή στις μετακινήσεις τους. Το κυβερνητικό αφήγημα είναι πολύ μακριά από το τι λένε οι Έλληνες πολίτες. Οι πολίτες ρωτούν : Αν ήσασταν εσείς τι θα κάνατε; Δεν θα είχαμε την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης της ΝΔ μέσα στο 2022, που εκμεταλλευόμενη την εκρηκτική αύξηση των τιμών, της απέφερε πάνω από 4,5 δις από έμμεση φορολογία. Αυτά τα 4,5 δις δημιούργησαν δημοσιονομικό χώρο και θα μπορούσε να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, αλλά και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση; Ελέγχους, ελέγχους, ελέγχους. Ελέγχους για να ελέγξει το λαθρεμπόριο, ελέγχους για την αισχροκέρδεια, ελέγχους για να ελέγξει τα καρτέλ. Η «Ναυτεμπορική» σε δημοσίευμά της, στις 12 του μηνός ανέδειξε τι έκανε η κυβέρνηση από την 01.01.2023. Παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού, της γρίπης και άλλων ασθενειών, αύξησε και επιβάρυνε με ΦΠΑ τα τεστ COVID που αγοράζουμε, είναι απαράδεκτο».
Απέναντι στην αποκάλυψη της νέας επιβολής φόρου, ο παριστάμενος βουλευτής της ΝΔ κ. Σπανάκης επανέφερε το γνωστό προπαγανδιστικό παραμύθι των «29 άδικων φόρων» που επιβλήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πλειοδοτώντας και μεγεθύνοντας τον αριθμό τους σε 36… Ο Τρ. Αλεξιάδης το χαρακτήρισε απόλυτα ψευδές και τον κάλεσε να δημοσιοποιήσει άμεσα σχετικό πίνακα που να υποστηρίζει τα λεγόμενά του, ενώ υπενθύμισε πως διαπλεκόμενα συμφέροντα καθορίζουν τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης με πρόσφατο παράδειγμα τη φορολογία που επέβαλε στα υπερκέρδη των εταιριών παροχής ενέργειας. «Ενώ ο Ευρωπαϊκός κανονισμός από τον Οκτώβριο προέβλεπε να επιβληθεί αυτός ο φόρος και η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης μιλούσαν για επιβολή 90% φορολογίας στα υπερκέρδη τους, τελικά επέλεξαν τον κατώτερο συντελεστή που προέβλεπε ο κανονισμός, το 33%. Τα  διαπλεκόμενα συμφέροντα που στηρίζουν τη ΝΔ, επέβαλλαν να ψηφιστεί το κατώτερο όριο και όχι το 90% που είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης».