«Το χειρότερο για αυτή την κυβέρνηση είναι, είτε δεν έχει καταλάβει, είτε κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Και κυβέρνηση έχει δικαίωμα στο πολιτικό λάθος, σε αυτό, που δεν έχει δικαίωμα, είναι στο να μην καταλάβει ή να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Εγώ προτιμώ μια κυβέρνηση με μια λάθος πολιτική απόφαση, παρά μια κυβέρνηση, που δεν έχει στρατηγική, δεν έχει επίγνωση του τι γίνεται» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Τρύφων Αλεξιάδης για το κύμα ακρίβειας, που πλήττει τα νοικοκυριά της χώρας.

Ξεκαθαρίζει ότι «δεν στέκει το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη», χωρίς να εξετάζουν τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, τα διογκώνει». Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε τον Μάιο του 2022 στο 11,3% σπάζοντας το ρεκόρ του Απριλίου του 2022, που ήταν 10,2% και κανείς δεν γνωρίζει, που θα σταματήσει αυτό το ράλι ανόδου των τιμών σε καύσιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι ίδιος για όλα τα εισοδήματα. Είναι διαφορετικό για μια οικογένεια, που ζει με 600 ευρώ το μήνα και άλλο για μια οικογένεια, που ζει με 6.000 ευρώ τον μήνα. Όταν έχουμε τέτοιες καταστάσεις, ο πληθωρισμός πλήττει κυρίως χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αν δεν ελέγξεις την ακρίβεια, τον ρυθμό αύξησης των τιμών, έχεις απρόβλεπτες καταστάσεις και ως προς την ανταγωνιστικότητα ελληνικών επιχειρήσεων, ως προς τον εξαγωγικό τομέα και ως προς την διαβίωση των πολιτών. Αυτό, που καλούμε την κυβέρνηση είναι να πάρει μέτρα… χθες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις, με τον κ. Αλεξιάδη να επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει μείωση τιμών, «εκεί όπου το Κράτος έχει την δυνατότητα, για παράδειγμα στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για τα καύσιμα, που είναι ένα πρώτο βήμα, όχι το μοναδικό. Εμείς δεν λέμε να τον καταργήσουν, αλλά για μείωση του ΕΦΚ για ένα συγκεκριμένο διάστημα για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Έχει μεγάλη σημασία να μπορέσεις να φρενάρεις τον ρυθμό αύξησης των τιμών. Επίσης, η αύξηση του βασικού μισθού για να μπορέσει να ξεπεράσει ο κόσμος τα προβλήματα και να κόψει την φορολογική επιβάρυνση σε μια σειρά αγαθών, που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του πολίτη» και η κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει αυτή την στιγμή ανοιχτές τις επιχειρήσεις, είπε ο κ. Αλεξιάδης, «ειδικά τις μικρομεσαίες, να τις ενισχύσει και να σταματήσει απλά να παρακολουθεί και να περιγράφει τα γεγονότα».

Για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ψηφίζεται στην Βουλή, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ανέφερε ότι «ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Ταμείο Χρηματιστηριακής Σταθερότητας, τα θέματα φερεγγυότητας, κτλ, αυτά κρύβονται από πίσω και ήταν ανάγκη να συζητηθούν, να αναδειχθούν τα ζητήματα και δυστυχώς με ευθύνη κυρίως της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών, αλλά και της ίδια της κυβέρνησης, ουσιαστικός διάλογος δεν έγινε, διότι δεν έχουν επιχειρήματα. Δεν έχουν τι να απαντήσουν, σε σοβαρές καταγγελίες, που έγιναν από τον Παύλο Πολάκη και τους ζήτησαν να πάρουν σαφή θέση, αλλά δεν απαντούν, είτε για τα θέματα λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, τα οποία αναδείξαμε, είτε γιατί δεν έχουν επιχειρήματα, είτε γιατί έχουν μια σαφέστατη λογική εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων».

Για το θέμα της ΛΑΡΚΟ σημείωσε ότι «από την μια υπάρχει η απασχόληση χιλιάδων ανθρώπων και η στέγασή τους, διότι αν απολυθούν θα τους πετάξουν έξω από τα σπίτια, που μένουν, και από την άλλη η οικονομική-αναπτυξιακή διάσταση, του τι σημασία έχει αυτή η εταιρεία για την χώρα και για όλη την Ευρώπη, διότι αναδείχθηκε στην Βουλή τι σημασία έχει το νικέλιο αυτή την περίοδο, τι σημασία έχει αυτή η επιχείρηση να λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Σε κάθε ερώτηση, που καταθέτουμε, η απάντηση από πλευράς της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων και η ιδιωτικοποίηση» ξεκαθάρισε ο κ. Αλεξιάδης.

https://www.facebook.com/100063705726751/videos/1148063426055319