Κυβέρνηση χωρίς σοβαρότητα, που δεν αντέχει πλέον σε πολιτική κριτική, χαρακτήρισε την κυβέρνηση της ΝΔ, ο Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ΚΟΝΤΡΑ. Αναφέρθηκε στα τελευταία φαινόμενα διάλυσης που παρουσιάζει με υπουργούς που δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, αλλά και με πρωθυπουργό που ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας που ψήφισε προϋπολογισμό στον οποίο καθοριζόταν και η οικονομική πολιτική του για το 2022, αναγγέλλει αόριστα και χωρίς να αναφέρει ακριβές ποσό, αύξηση βασικού μισθού. Επισήμανε δε το τέλος της παροχολογίας της ΝΔ, αλλά και την κοροϊδία προς τους πολίτες, καθώς όπως είπε στη συνέντευξη που προηγήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών τελείωσε το προεκλογικό παραμύθι της ΝΔ για αύξηση του βασικού μισθού σε ποσοστό διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης. Όπως και τον πρωθυπουργό, τελείως αόριστα, ακούσαμε τον Υπουργό να λέει πως θα είναι … από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ξεχνώντας την προεκλογική δέσμευση.

Για φορολογικές ρυθμίσεις που έφερε η ΝΔ και χάρισαν πάνω από 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σε όσους έχουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ατομική περιουσία, έκανε λόγο ο Τρ. Αλεξιάδης και απηύθυνε το ερώτημα Γιατί έπρεπε να ενισχυθούν αυτές οι περιουσίες με την τεράστια οικονομική δυνατότητα; Επισήμανε δε πως έχουν σαφείς ταξικές επιλογές. Τα μέτρα τους δεν αφορούν τα φτωχά, τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη. Δεν απαντούν γιατί να μην αφαιρούνται από το εισόδημα και να μην φορολογούνται οι δαπάνες του πολίτη που ξοδεύει τεράστια ποσά από το εισόδημά του για να αντιμετωπίσει, να προστατευτεί από την πανδημία ή να αποκατασταθεί μετά από νόσηση λόγω covid-19. Στους υψηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα έχει καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, όπως για τα υψηλόμισθα στελέχη των ιδιωτικών κλινικών ή των φαρμακευτικών εταιρειών, στους νοσοκομειακούς που δίνουν καθημερινά τον αγώνα στον δημόσιο τομέα γιατί δεν την έχουν καταργήσει; Ας σταματήσουν την υποκρισία.

Στη συνέχεια με βάση την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις προβλέψεις και τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, επισήμανε το καίριο ερώτημα που προκύπτει και έχει θέσει επανειλημμένα, πώς από το έλλειμμα του ΄21 των 12 – 15 δις, που δεν έχει προσδιορισθεί επακριβώς ακόμα, θα φτάσουμε στο τέλος του ΄22 σε πλεόνασμα περίπου 2,3 δις; Ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμα, παρά μόνο τα μισόλογα που ακούγονται, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, δείχνουν δρόμο που θα μας οδηγήσει σε μέτρα λιτότητας.

Κλείνοντας μίλησε για το πάρτι χρηματοδοτήσεων έργων και αγοράς προμηθειών στο οποίο έχει επιδοθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με διαδικασίες απ ευθείας αναθέσεων, για τις οποίες «λεφτά υπάρχουν», χωρίς την ανάγκη οικονομικών μελετών, όπως για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ υποκριτικά στη συζήτηση για την ενίσχυση του συστήματος υγείας που αφορά ανθρώπινες ζωές «τα χρήματα δεν φτάνουν». Δεν είμαστε υπέρ των ελλειμματικών προϋπολογισμών κατέληξε, υπάρχει φόβος για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, γι αυτό όλα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ ζητάμε ουσιαστικό πολιτικό διάλογο στη Βουλή τον οποίο αποφεύγουν να κάνουν. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα αποτελεί η υγεία και η ασφάλεια του πολίτη και όχι η τακτοποίηση «ημετέρων» και διαπλεκόμενων επιχειρήσεων. Αντί να  χαρίζουν στους «έχοντες και κατέχοντες» ας θεσπίσουν για παράδειγμα αφορολόγητο για τον ΕΝΦΙΑ στην πρώτη κατοικία μέχρι ενός ορίου 80 -100.000 ευρώ ανά οικογένεια για να ανακουφίσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, γιατί δεν το κάνουν παρά ευνοούν τους πλούσιους και τους πολύ πλούσιους;