ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (4.4.2016)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Αθήνα, σήμερα στις 4 Απριλίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Συνεχίζουμε με τη δεύτερη με αριθμό 713/29-3-2016 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις αλυσιδωτές επιβαρύνσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών από τη σχεδιαζόμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ιδιαίτερα του ειδικού φόρου πετρελαίου.

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Αλεξιάδης.

Παρακαλώ, κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους επέλεξε τα νέα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν μετά το 2015 στη χώρα να τα καλύψει μέσω υπερφορολόγησης, αύξησης φόρων, εισφορών, νέους φόρους και βέβαια με μειώσεις –απ’ ό,τι διαβάζουμε-σε συντάξεις και σε άλλες αποδοχές εργαζομένων.

Αυτό το οποίο δεν βλέπουμε να συζητείται είναι η αντιμετώπιση πολλών ακόμα σκοτεινών πλευρών του κράτους που συνεχίζουν να υπάρχουν και αφορούν και μη ολοκλήρωση προσπαθειών που είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια αλλά και νέα φαινόμενα, τα οποία δυστυχώς καταγγέλλονται ότι λειτουργούν τούτο το διάστημα.

Και ένα από τα νέα φαινόμενα –για να περάσω στο θέμα μας- είναι αυτό που κατήγγειλε ο επικεφαλής του Ποταμιού και αφορά τον κ. Παρασκευόπουλο. Έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη καταγγελία για τον κ. Καμμένο και τη διαχείριση των χρημάτων που αφορούν το προσφυγικό. Δεν είδα μέχρι τώρα από το Υπουργείο ή από το σύστημα δικαιοσύνης καμμία πρωτοβουλία για να ελεγχθεί εάν μια καταγγελία Αρχηγού κόμματος, κοινοβουλευτικού κόμματος, στέκει ή δεν στέκει. Εγώ δεν υιοθετώ τίποτα. Το αναφέρω όμως ως γεγονός, όπως επίσης αναφέρω ως γεγονός και την αδράνεια η οποία υπάρχει.

Κύριε Υπουργέ, οι αυξήσεις -εφόσον αληθεύει ότι σχεδιάζετε κάτι τέτοιο- στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο, όπως καταλαβαίνετε, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στην οικονομία. Θα αυξήσουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής προϊόντων, θα αυξήσουν εντέλει το κόστος ζωής στον τόπο μας. Όμως, εκτός αυτού, θα μειώσουν και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχονται από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Γι’ αυτό θα έλεγα ότι χρειάζεται να μας ενημερώσετε σήμερα εάν πράγματι υπάρχει σχεδιασμός και συζήτηση στα μέτρα των 5,4 δισεκατομμυρίων να συμπεριληφθούν και αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ.

Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, συχνά υφιστάμεθα κριτική εμείς οι Υπουργοί ότι δεν ερχόμαστε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις και ότι είμαστε ασυνεπείς στις υποχρεώσεις μας.

Εγώ ήρθα σήμερα έτοιμος εδώ να απαντήσω στην ερώτησή σας και με έκπληξη την ξαναδιάβασα (την ώρα που μιλούσατε), γιατί βάλατε μέσα κι άλλα ερωτήματα που δεν ήταν στην ερώτηση. Φαντάζομαι αυτό είναι μια συνηθισμένη κοινοβουλευτική τακτική. Στην δευτερολογία σας, παρακαλώ, πείτε μας ποια ολοκλήρωση προσπαθειών στο Υπουργείο Οικονομικών έχει μείνει στη μέση; Γιατί έχουμε έναν κατάλογο που θα χρειαστούν δύο ώρες να σας πούμε τι έχουμε κάνει, για ότι άφησαν στη μέση οι προκάτοχοί μας.

Επίσης, αναφερθήκατε στην ερώτησή σας (που είναι προς το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο) σε ζητήματα που αφορούν τα φαινόμενα φιλοξενίας των προσφύγων και αφορούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Έχω λίγο μπερδευτεί. Αν κι είμαι νέος στα κοινοβουλευτικά ήθη, θα τα μάθω κι αυτά σιγά-σιγά.

Σε ό,τι αφορά όμως την ουσία και το περιεχόμενο της ερώτησής σας, θα αναφερθώ σε δύο ξεχωριστά πράγματα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των διαπραγματεύσεων, όπως ενημέρωσα με απόλυτη ευθύνη και σοβαρότητα την Ολομέλεια στη συζήτηση του τελευταίου νομοσχεδίου που είχαμε, της Οδηγίας, αλλά και την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, δεν θα είναι υπεύθυνο για μια κυβέρνηση -δεν έχει γίνει ποτέ- να έρχεται εδώ και να ενημερώνει βήμα-βήμα τι συζητιέται στις διαπραγματεύσεις. Δεν θα είχαμε διαπραγματεύσεις τότε, θα είχαμε ένα ανοιχτό συνέδριο ή μια ολομέλεια ή μια ημερίδα. Θα ήταν κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Διεξάγονται πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις και καταλαβαίνετε μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, τι πιέσεις υφίσταται αυτή η Κυβέρνηση και πώς μπορεί  μέσα από αυτές τις πιέσεις να πετυχαίνει τα καλύτερα αποτελέσματα για τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, το θέμα του Ειδικού Φόρου και των αυξήσεων, που λέτε στην ερώτησή σας, δεν μπορώ να πω τίποτα είτε για αυτό είτε για οποιοδήποτε άλλο μέτρο, διότι για αυτά που συζητιούνται στις διαπραγματεύσεις δεν είναι δυνατόν να έρθουμε εδώ και να αρχίσουμε ή τις διαρροές ή τα σχόλια. Δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε τίποτα.

Υπ’ αυτήν την έννοια, μην βιαστείτε να υιοθετήσετε τα όσα συνήθως αναπαράγουν ή αναπαράγετε εσείς από συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διότι συνήθως δεν επιβεβαιώνονται. Και έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις εξαγγελιών στα φορολογικά από διάφορα δελτία των 20.00΄ που δεν επιβεβαιώθηκαν.

Σε ό,τι αφορά το άλλο σημείο της ερώτησης για τα τέλη κυκλοφορίας, το έχω ξαναπεί, αλλά επιμένετε. Θα το ξεκαθαρίσω ξανά και ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα. Για το 2016 τα τέλη κυκλοφορίας εισπράχθηκαν. Τελείωσε αυτή η ιστορία. Όλη εκείνη η «φιλολογία» που υπήρχε και έλεγε ότι θα αυξήσουμε τα τέλη κυκλοφορίας ή ότι θα βάλουμε χαράτσια, δεν επιβεβαιώθηκε. Η πραγματικότητα έδειξε ότι με μια μικρή στοχευμένη ενέργεια –γιατί δεν είχαμε χρονικά και πολιτικά τη δυνατότητα για κάτι μεγαλύτερο- κατορθώσαμε να κάνουμε πιο δίκαια και αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016, δηλαδή να εισπράξουμε περισσότερα τέλη κυκλοφορίας από αυτά που ήταν στον προϋπολογισμό και περισσότερα αυτοκίνητα να πάρουν πινακίδες, από αυτά που πήραν την προηγούμενη χρονιά.

Σε ό,τι αφορά το 2017, πολύ έγκαιρα, από τον Μάρτιο του 2016, έχουμε συστήσει μια διϋπουργική επιτροπή από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, η οποία εξετάζει όλο το πλέγμα της φορολογίας του αυτοκινήτου, είτε αφορά τα τέλη κυκλοφορίας είτε αφορά τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, τα ΚΤΕΟ, τα τεκμήρια που έχουν σχέση με τα αυτοκίνητα, τον φόρο πολυτελείας, τη φορολογία των αυτοκινήτων. Όλα αυτά θα επανεξεταστούν έγκαιρα, μελετημένα, σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς και τους κοινωνικούς φορείς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Κεγκέρογλου, έχετε και πάλι τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν θα κάνω κριτική στο περιεχόμενο των λόγων σας. Θα επανέλθω, όμως, στα ερωτήματα. Το ερώτημα είναι σαφές, γραπτό: Προτίθεστε πράγματι να αυξήσετε τον Ειδικό Φόρο των Καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου κίνησης, για τους λόγους που θα καταλήξετε να το κάνετε; Και το δεύτερο ερώτημα, το οποίο έχει άμεση σχέση με το πρώτο: Έχετε μετρήσει τις αλυσιδωτές επιπτώσεις και αυξήσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, που θα έχει αυτή η απόφαση;

Υποθέτω, κύριε Υπουργέ, επειδή δεν μας είπατε σήμερα ότι αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για εσάς, το συζητάτε. Συζητάτε, δηλαδή, τις αυξήσεις ειδικών φόρων. Αλλιώς, αν ήταν άλλο θέμα θα μου λέγατε «μα τι είναι αυτά που λέτε»; Αν σας ρώταγα, δηλαδή, «Σκέφτεστε να αυξήσετε τα τέλη γάμου;». Θα μου λέγατε «τι είναι αυτά που λέτε; Πού το βρήκατε;». Εδώ ήλθατε, όμως, να πείτε για τον Ειδικό Φόρο Καυσίμων ότι είναι μέσα στη διαπραγμάτευση. Πολύ καλά. Αφού είναι μέσα στη διαπραγμάτευση, έχετε μετρήσει το κόστος που θα έχει στην οικονομία, τη νέα ύφεση που θα δημιουργήσει, τις επιπτώσεις στο οικογενειακό εισόδημα και αν αυτό το μέτρημα και η τεκμηρίωση σάς βοηθούν στο να πείτε «Όχι κύριοι δεν θα κάνουμε ειδική αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων και ιδιαίτερα δεν θα κάνουμε στο πετρέλαιο. Αν θα πρέπει να κάνουμε κάτι, θα είναι να μειώσουμε και της βενζίνης».

Για ποιο λόγο; Διότι, κύριε Υπουργέ, βλέπω από έναν πίνακα τον οποίο έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα «Καθημερινή» -νομίζω ότι είναι διεθνώς γνωστά αυτά, δεν είναι κάποιο προνόμιο κρυφής πληροφόρησης ή υποκλοπών- ότι για παράδειγμα στην Ισπανία η αμόλυβδη είναι στο 0,46 και στο 0,36 περίπου το πετρέλαιο, όσο κι εμείς. Στην Ελλάδα η αμόλυβδη είναι στο 0,367 και το πετρέλαιο στο 0,33, στο Λουξεμβούργο η αμόλυβδη είναι στο 0,46 και το πετρέλαιο στο 0,33.

Όταν λέτε, λοιπόν, περί εξισώσεως σε ορισμένες συζητήσεις-κι εμείς ρωτάμε αν αληθεύουν- αυτή θα έπρεπε να είναι προς τα κάτω, κύριε Υπουργέ, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Σε καμμία περίπτωση το πετρέλαιο μην το βάλετε στη συζήτηση να αυξηθεί προς τα πάνω. Δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που πήραν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ΙΧ το τελευταίο διάστημα. Αυτοί είναι μια κατηγορία. Η μεγάλη αρνητική επίπτωση, η οποία θα υπάρχει στην οικονομία θα είναι στις μεταφορές, στην παραγωγή προϊόντων, συνολικά στην οικονομία. Αυτό θα μετακυλιστεί, όπως είπαμε, στις αυξήσεις τιμών, στο κόστος ζωής των ανθρώπων και στη μείωση της ανταγωνιστικότητας, που είναι ένα ζητούμενο για να μπορέσουμε να φέρουμε εισόδημα έξω από τη χώρα με την αύξηση των εξαγωγών. Αυτή είναι η συζήτηση. Τώρα τα υπόλοιπα, τα συνδικαλιστικά, θα σας παρακαλέσω να τα αφήσουμε σε μια άλλη συζήτηση, που δεν θα είναι τόσο κρίσιμη για την οικονομία και για τον κάθε πολίτη.

            Τι εννοώ με την ολοκλήρωση; Ότι είχε ξεκινήσει με το ν. 4093 μια προσπάθεια.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κ. Βουλευτή)

Τελειώνω μ’ αυτό, κύριε Πρόεδρε.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι έχει μείνει μέχρι τα πρατήρια με το σύστημα εισροών-εκροών. Μέχρι εκεί έχει μείνει. Δεν ξέρω αν έχει ολοκληρωθεί σ’ όλα τα στάδια διακίνησης. Ειλικρινά, δεν το γνωρίζω. Νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο προκειμένου να πιάσουμε ένα ποσό που είναι από τη λαθρεμπορία. Εσείς το είχατε υπολογίσει. Όχι εσείς προσωπικά. Αν θυμάμαι καλά τον κ. Λαφαζάνη εδώ, στη Βουλή, μας έλεγε ότι είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια ετησίως η απώλεια από τη λαθρεμπορία καυσίμων.

Πραγματικά, ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί αυτό το σύστημα ή όποιο άλλο σύστημα επιλέξει η Κυβέρνηση, αλλά να το επιλέξει, να το προχωρήσει, να το ολοκληρώσει, για να έχουμε αυτό το κέρδος. Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι αυτά τα ποσά, αλλά εν πάση περιπτώσει σας αναφέρω με βάση ποια ποσά υπήρχε εικόνα ότι υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα και έπρεπε να τα πατάξουμε.

Πρέπει να ολοκληρωθεί όλο αυτό το σύστημα και να πιάσουμε από εκεί, όπως λέγαμε παλιότερα, τα απαιτούμενα έσοδα, από τη λαθρεμπορία καπνού και όλα τα υπόλοιπα. Είναι θέματα ανοικτά. Αυτά εννοούσα όταν είπα «τι εννοείτε ότι έχει μείνει στη μέση». Έχει μείνει μόνο για τους πρατηριούχους, τη λιανική το σύστημα εισροών-εκροών, λες και αυτοί κάνουν τη λαθρεμπορία ή, αν θέλετε, ότι μόνος του ένας πρατηριούχος μπορεί να την κάνει. Δεν μπορεί μόνος του, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι είναι.

Άρα, ενημερώστε μας για τα ερωτήματα και, αν θέλετε, και γι’ αυτό το σύστημα της πάταξης της λαθρεμπορίας, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωσή του. Βέβαια, νομίζω ότι σ’ αυτό εμπλέκεται και το Υπουργείο Οικονομίας, αλλά συναρμόδιο Υπουργείο είστε κι εσείς.

            Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και για την ανοχή.

            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εγώ ευχαριστώ.

            Κύριε Αλεξιάδη, έχετε τον λόγο.

            ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Κύριε Βουλευτά, στα λογικά άλματα που κάνατε στην ομιλία σας δεν μπορώ να σας ακολουθήσω, δηλαδή στο επιχείρημά σας ότι δεν είναι λογικό και σοβαρό ένας Υπουργός να έρχεται εδώ και να λέει ότι στη διαπραγμάτευση ζητάμε το α΄, β΄, γ΄, δ΄, έχουμε συμφωνήσει στο ε΄ και είναι σε εκκρεμότητα το η΄. Ποιος υπεύθυνος Υπουργός Οικονομικών θα ερχόταν να κάνει κάτι τέτοιο εδώ;

Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι σαφές. Είναι οι νόμοι που ψηφίσατε κι εσείς, ο ν. 4334 και ο ν. 4336, οι οποίοι –να σας θυμίσω- προβλέπουν αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων. Αυτά ψηφίσατε.

Εν πάση περιπτώσει, καταλαβαίνω τη διαφοροποίηση, αλλά επειδή από σοβαρότητα ο Υπουργός δεν μπορεί να απαντήσει για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, άρα επιβεβαιώνει έμμεσα ότι συμπεριλαμβάνεται η α΄, β΄, γ΄ φορολογία, αυτά είναι λογικά άλματα στα οποία εγώ δεν μπορώ να σας ακολουθήσω.

            ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Θες ψυχίατρο.

            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ να μην γράφονται οι διακοπές στα Πρακτικά.

            ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, το θέμα της φορολογίας, μην βιάζεστε. Η διαπραγμάτευση προχωράει δύσκολα για μας, αλλά δεν θα επιβεβαιωθούν όλα αυτά τα τερατολογικά που ακούσαμε και που συνήθως λέτε. Δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική ότι επειδή δεν αναφερόμαστε στον τάδε φόρο, άρα θα προκύψει ο άλλος φόρος, μια λογική που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

            Θα σας θυμίσω τα όσα λέγατε κι εσείς για τα ανείσπρακτα ενοίκια και όσα έγιναν τελικά. Δεν επιβεβαιωθήκατε.

            Μου κάνει εντύπωση η επιμονή σας ότι δεν ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Επιτέλους, σ’ αυτήν την Αίθουσα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρχει μια απάντηση για τα προηγούμενα χρόνια.

Τι έγινε από το 2010 η λίστα Λαγκάρντ; Θα απαντήσετε ποτέ γι’ αυτό το ζήτημα; Φαντάζομαι ότι δεν θέλετε να απαντήσετε.

            ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:

            ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Τι θα απαντήσετε για το θέμα…

            ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Ηρεμήστε, ηρεμήστε. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε. Κύριε Βουλευτά, σας παρακαλώ πολύ…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ. Κύριε Υπουργέ, μην κάνετε ερωτήσεις, διότι δημιουργούνται θέματα προς απάντηση.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Καλά, θα μπορέσει να απαντήσει μετά ο κύριος Βουλευτής. Δεν θα υποβάλω άλλη ερώτηση.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Το πολιτικό ζήτημα, λοιπόν, σε σχέση με την ολοκλήρωση των προσπαθειών…

            ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:

            ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Για το αν θέλω ψυχίατρο ή όχι, ευχαριστώ πολύ, κύριε Βουλευτά. Λυπάμαι για το κοινοβουλευτικό σας ήθος, αν χρησιμοποιείτε τέτοιες φράσεις, αλλά καταλαβαίνω γιατί το κάνετε.

            ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:

            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός):Παρακαλώ πολύ.

            ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Σ’ ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των προσπαθειών μας για το θέμα των καυσίμων, συγκεκριμένα πράγματα. Ψηφίσατε νόμους τα προηγούμενα χρόνια και περιέργως τους αφήσατε στη μέση και ήμασταν εμείς που βγάλαμε τις αποφάσεις για την πλήρη πρόσβαση των ελεγκτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ψηφίστηκε ο νόμος και παρέμεινε περιέργως σε εκκρεμότητα.

Ήμασταν εμείς που βγάλαμε τις υπουργικές αποφάσεις για το gps στη μεταφορά των καυσίμων, για τα συστήματα εισροών-εκροών σ’ όλη τη διακίνηση.

Τελείωσε η ομάδα εργασίας για τους μοριακούς ιχνηθέτες στα καύσιμα και προχωρούμε.

Πρέπει να δοθεί η πολιτική απάντηση σε αυτήν την Αίθουσα: Γιατί όλα αυτά είχαν ψηφιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν βγαίνανε οι υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση;

Αυτά και ευχαριστώ για τις ιατρικές συμβουλές σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστούμε πολύ.