ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (15.9.2016)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Αθήνα, σήμερα στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:39΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ.     

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Σειρά έχει τώρα να συζητηθεί η πρώτη επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου, η με αριθμό 1239/8-9-2016, του Βουλευτή Λακωνίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Σταύρου Αραχωβίτη προς τον Υπουργό Οικονομικών,σχετικά με την ανάγκη στήριξης των περιοχών της Λακωνίας και της Μεσσηνίας που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός  Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

Κύριε Αραχωβίτη, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Καλημέρα σας, κύριοι Υπουργοί. Όλοι γνωρίζετε ότι πριν από λίγες μέρες σφοδρή κακοκαιρία χτύπησε τους Νομούς τόσο της Λακωνίας όσο και της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 7ης Σεπτεμβρίου 2016, όπου επέφερε μεγάλες καταστροφές…

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Αραχωβίτη, χίλια συγνώμη.

Παρακαλώ πάρα πολύ το Σώμα, αλλά και από τα υπουργικά έδρανα τους Υπουργούς να κάνετε ησυχία. Δείξτε τουλάχιστον τον πρέποντα σεβασμό στον ερωτώντα Βουλευτή. Σας παρακαλώ πολύ.

Συγνώμη για τη διακοπή, κύριε Αραχωβίτη. Έχετε τον λόγο. Συνεχίστε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Η κακοκαιρία αυτή επέφερε μεγάλες καταστροφές τόσο σε υποδομές, δηλαδή σε αγροτικό και επαρχιακό δίκτυο, όσο και κατοικίες, καταστήματα αλλά και αγροτικές καλλιέργειες.

Ειδικότερα, στους Μολάους του Δήμου Μονεμβασίας και στη Σκάλα του Δήμου Ευρώτα υπήρξαν ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ τα ορμητικά νερά του ποταμού Ευρώτα κάλυψαν εξολοκλήρου τη γέφυρα της Σκάλας. Η γέφυρα αυτή είναι η μοναδική διάβαση από την κεντρική προς τη νότια και από την ανατολική προς τη δυτική Λακωνία, με αποτέλεσμα για πολλές ώρες ο Νομός να κοπεί ουσιαστικά στα δύο.

Ταυτόχρονα μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες και στο οδικό δίκτυο έχουν παρατηρηθεί σε περιοχές του Πάρνωνα, όπως στα χωριά Γεράκι, Κεφαλάς, Γκοριτσά, κλπ.. Στον Δήμο της Σπάρτης ήδη από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε υπόγειους χώρους και καταστήματα, σε καλλιέργειες και σε οδικό δίκτυο.

Το ξημέρωμα βρήκε τον Νομό Λακωνίας χτυπημένο για άλλη μια φορά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τους κατοίκους να είναι εύλογα σε απόγνωση από τις καταστροφές τόσο των περιουσιών τους όσο και των οδικών δικτύων του Νομού.

Διαρκώς λαμβάνουμε πληροφορίες για ζημιές και μάλιστα εχθές υπήρξε μία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, που ήταν προσκεκλημένοι οι Δήμαρχοι και οι  Περιφέρειες Λακωνίας και Μεσσηνίας, όπου εκεί με τον Υπουργό Εσωτερικών έγινε μια συζήτηση για την καταγραφή των ζημιών.

Τώρα, κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ: Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο σας ώστε, πρώτον, άμεσα να ξεκινήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι διαδικασίες καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών που αφορούν το δικό σας Υπουργείο και δεύτερον, να αποζημιωθούν και να ελαφρυνθούν οι πληγέντες –τα δύο σκέλη του ερωτήματος- από την καταστροφική καταιγίδα της 7ης Σεπτεμβρίου;

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κ. Αραχωβίτη.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Πολύ σωστά θέτετε, κύριε Βουλευτά, το θέμα της αποκατάστασης των μεγάλων καταστροφών που έγιναν στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι δεν ήλθα εδώ σήμερα να πω τι σκοπεύουμε να κάνουμε, αλλά να σας πω τι κάναμε ήδη, διότι αλίμονο εάν το Δημόσιο, ο κρατικός μηχανισμός, σε αυτά τα πράγματα απαντάει με σχεδιασμούς.

Θέλω να πω ότι σ’ αυτήν την περίοδο (παρά τα οικονομικά και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα) κινήθηκε όλος ο μηχανισμός με μεγάλη ταχύτητα. Οι βροχοπτώσεις έγιναν στις 7/9. Στις 8/9 το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που έχει την αρμοδιότητα, κήρυξε τον Δήμο Ευρώτα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και τη Δημοτική Ενότητα Μολάων του Δήμου Μονεμβάσιας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολιτικής προστασίας. Αμέσως μετά την κήρυξη αυτή –γιατί είναι αναγκαία προϋπόθεση- και μετά από παρεμβάσεις και Βουλευτών της περιοχής και περιφερειαρχών και άλλων παραγόντων κινήθηκε η διαδικασία στο Υπουργείο Οικονομικών. Γιατί πρέπει να κινηθούν σε διάφορα Υπουργεία μηχανισμοί.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Οικονομικών κινήθηκε η διαδικασία και ήδη βγήκε η απόφαση με χθεσινή ημερομηνία 14/9, έχουμε δύο υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες παρατείνονται μέχρι και την 7/3 από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν την κύρια κατοικία ή την κύρια εγκατάσταση στις περιοχές αυτές που επλήγησαν, όπως επίσης αναστέλλεται μέχρι και 7/3/2017 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας οφειλής των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων.

Θα μπορούσε να γίνει και από εμάς πιο γρήγορα, αλλά καθυστέρησε διότι στο Υπουργείο Οικονομικών για να βγει αυτή η απόφαση χρειάστηκαν εννιά υπογραφές. Δεν είναι και σε εμάς εύκολο λόγω της εσωτερικής διαδικασίας και γραφειοκρατίας να γίνει πιο γρήγορα. Αυτό χρειάζεται, διότι επιφέρει μεγάλες αλλαγές στα μηχανογραφικά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών ως προς την  είσπραξη των χρεών. Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει άμεσα μέσα σε μια ημέρα -παρ’ όλα αυτά, έγινε πολύ γρήγορα και στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών- και δημιουργείται και βλάβη στον προϋπολογισμό, διότι έχουμε προϋπολογίσει άλλα ποσά και πρέπει να δοθούν άλλα ποσά.

Επίσης, θέλω να σας πω ότι σύμφωνα με έγγραφο -θα σας δώσω αντίγραφο για όλα αυτά, για να μη χαθεί χρόνος- της αρμόδιας Διεύθυνσης σε σχέση με τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, ξεκαθαρίζεται το τι ακριβώς γίνεται εάν σε κάποιο κτίσμα υπάρχει πρόβλημα, δηλαδή τι γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ ακριβώς σε αυτά τα κτίσματα, σύμφωνα με νόμο του 2013 και με εγκύκλιο του 2014, δηλαδή το τι ακριβώς γίνεται στις περιπτώσεις που έχουν υπάρξει βλάβη στα κτήρια.

Άρα, κλείνοντας, θα σας πω -και στη δευτερομιλία θα πω τα επόμενα- ότι κινηθήκαμε άμεσα. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν να κάνουμε σε επίπεδο Υπουργείου Οικονομικών και στη δευτερομιλία θα σας πω και το τι σχεδιάζεται να γίνεται από τα άλλα Υπουργεία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς, κύριε Υπουργέ.

Τον λόγο έχει ο κ. Αραχωβίτης για τη δευτερολογία του.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, είναι γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν -και οι δήμαρχοι και οι κάτοικοι της περιοχής- ότι η ταχύτητα της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση, όπως και η ταχύτητα κήρυξης της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη -αυτό που είπατε είναι βασικό- προκειμένου να μπορούν να γίνουν ορισμένες διαδικασίες σε πολύ πιο σύντομο χρόνο από ό,τι γινόντουσαν στο παρελθόν. Είναι θεαματική αλλαγή. Είναι αλήθεια αυτό.

Ξεκινήσατε να αναφέρεστε στον ΕΝΦΙΑ. Θα ήθελα να μας εξειδικεύσετε ακριβώς αυτό το σημείο, γιατί έχουμε, από τη μία πλευρά, τα ακίνητα τα οποία όντως έχουν υποστεί ζημιές και από την άλλη έχουμε και απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς αγρότες, γατί είναι αγροτική περιοχή, και στα καταστήματα. Αυτά, βέβαια, ήταν λιγότερα, αλλά δεν παύει να δημιουργεί απώλεια εσόδων στην περιοχή.

Άρα, οι βεβαιωμένες οφειλές σαφώς αναστέλλονται, όπως είπατε, μέχρι 7/3. Θα ήθελα να δούμε με την αναστολή το ενδεχόμενο της μη καταβολής του ΕΝΦΙΑ για μια χρονιά, ακριβώς λόγω της απώλειας εισοδήματος στην περιοχή.

Το δεύτερο που θα ήθελα να δούμε είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας συμψηφισμού των οφειλών με τις επιστροφές από το αγροτικό πετρέλαιο. Οι περιοχές της Λακωνίας και της Μεσσηνίας που επλήγησαν είναι κατά κύριο λόγο αγροτικές. Γνωρίζετε το πρόβλημα με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Θα ήθελα να δούμε, λοιπόν, αν λόγω ακριβώς των καταστροφών, μπορούσαμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες συμψηφισμού όπου υπάρχουν οφειλές ή επιστροφής όπου δεν υπάρχουν.

Αυτά τα δύο σημεία θα έδιναν ανακούφιση στην περιοχή, γιατί εκτός της αποκατάστασης των ζημιών ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει και την απώλεια παραγωγής που θα έχει το επόμενο διάστημα. Δηλαδή θα βρεθεί χωρίς εισόδημα για το επόμενο διάστημα.

Με δεδομένες, λοιπόν, τις οφειλές, θα υπάρξει πραγματικά έλλειψη ρευστότητας γι’ αυτό το διάστημα για τον κόσμο της περιοχής.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κ. Αραχωβίτη.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Βουλευτά, όπως γνωρίζετε, χθες έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου ενημερώθηκα ότι αντιμετώπισε τα διάφορα αυτά θέματα και γενικότερα τον συντονισμό των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε. Κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε, με βάση τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας και τις δυνατότητες που έχουμε, αλλά ήδη κάνουμε πάρα πολλά.

Σας είπα ότι σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Οικονομικών δόθηκε παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών μέχρι και τον Μάρτιο, δηλαδή για όσο καιρό διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα της περιοχής και στον βαθμό καταστροφής, μου έδειξε προηγουμένως φωτογραφίες ο κ. Τόσκας, ο οποίος είχε και ίδια εικόνα από την περιοχή και εκεί πραγματικά η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είχαμε πάρα πολλές καταστροφές φέτος και τα εύσημα είναι για τις υπηρεσίες του αντίστοιχου Υπουργείου και του κ. Τόσκα που πραγματικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις παρενέβησαν και βοήθησαν τις περιοχές αυτές.

Εκτός από τις αποφάσεις που λάβαμε χθες και δίνουμε παρατάσεις σε πάρα πολλές περιοχές, σήμερα ή αύριο βγαίνει καινούρια απόφαση, με την οποία δίνουμε πάλι την ίδια παράταση για τις καταστροφές της Χίου, του Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, του Πύργου, του Γυθείου, της Ανατολικής Μάνης, του Οιτύλου, της Ηλείας, της Θάσου, της Ουρανούπολης και σε άλλες περιοχές που είχαν πρόβλημα.

Άρα, συνεχίζεται αυτό. Δεν έχουμε δυνατότητα για όλες αυτές τις περιοχές να πάμε σε ένα πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων, που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες των πολιτών. Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, αλλά όπως καταλαβαίνετε, δεν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα. Παρ’ όλα αυτά, σας είπα τι θα γίνει στα φορολογικά.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών με ενημέρωσε ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, προβλέπεται και η αποζημίωση επιχειρήσεων με την επιχορήγηση έως 30% της ζημίας για κτηριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό και διάφορα άλλα. Δεν θα χαθεί χρόνος σε αυτό. Καταθέτω το σχετικό έγγραφο για να έχετε σχετική εικόνα.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, θέλω να ξεκαθαρίσω γενικότερα ότι με βάση τον ν. 4223/2013 και την εγκύκλιο ΠΟΛ 1052/2014, υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο θα υπάρχει αναγραφή περιουσιακών στοιχείων στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, ότι κτίσμα στο οποίο υπάρχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες που το καθιστούν μη λειτουργικό (χαρακτηριστικά που παραπέμπουν ευθέως σε κτίσμα σεισμόπληκτο, πυρόπληκτο ή πλημμυροπαθές) αναγράφεται ως ημιτελές και μετά υπάρχει η σχετική έκπτωση.

Άρα, και στο θέμα του ΕΝΦΙΑ υπάρχει η πρόβλεψη αυτή. Θα δούμε εάν χρειαστεί άλλη παρέμβαση.

Κλείνοντας, επειδή τελειώνει και ο χρόνος, θέλω να πω ότι με τις δυνατότητες που έχουμε σε επίπεδο Υπουργείου Οικονομικών, κινηθήκαμε τάχιστα, εκδόθηκαν οι αντίστοιχες αποφάσεις και θα είμαστε στο πλευρό των πολιτών αυτών και στη συγκεκριμένη περιοχή και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Διότι το κράτος πραγματικά πρέπει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να δείξει το πρόσωπο της αλληλεγγύης που πρέπει να έχει σε αυτούς τους πολίτες.