ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (1.9.2016)

                                       ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Και εγώ ευχαριστώ.

Προχωρούμε στη συζήτηση της με αριθμό 1184/23-8-2016 τρίτης επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Μεσσηνίας του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή κ. Δημητρίου Κουκούτση προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την ανάληψη της αποκομιδής των ηλεκτρονικών συσκευών από τον Όμιλο του ΣΚΑΪ.

Θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Αλεξιάδης.

Κύριε Κουκούτση, έχετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι πολλά λέγονται για την οικολογική συνείδηση. Μέσα στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων που αφορούν την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στη χώρα μας, παρακολουθούμε ότι υπάρχει μια καμπάνια εκ μέρους του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΚΑΪ για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, όπως προανέφερα.

Αυτομάτως, όμως, στον κόσμο γεννιούνται κάποια ερωτήματα. Το πρώτο είναι ποιοι είναι οι τελικοί αποδέκτες αυτών των ανακυκλούμενων υλικών, για τα οποία υπάρχει και μια συγκεκριμένη αξία. Δηλαδή, υπάρχουν ευγενή μέταλλα και υπάρχουν και ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες κάνουν αυτές τις εργασίες, οι οποίες αποδίδουν στον κόσμο, σε αυτόν που παραδίδει τα υλικά και κάποιο μικροποσό. Μπορούμε να το δούμε και διαφορετικά.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι το εξής, ότι ο ΣΚΑΪ διαλαλεί αυτή την ανακύκλωση, παίρνει αυτές τις συσκευές. Το ζήτημα είναι πού αποδίδονται, αν παίρνουν χρήματα, αν αποκομίζουν χρήματα δηλαδή από την παράδοση αυτών των συσκευών παραπέρα -γιατί, απ’ ό,τι ξέρουμε, οι πολίτες το κάνουν αφιλοκερδώς- αν υπάρχουν παραστατικά, αν αποδίδονται φόροι στο ελληνικό κράτος σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κέρδος από όλη αυτή την ιστορία και λογικό είναι το κοινό, ο ελληνικός λαός να γνωρίζει κάποια συγκεκριμένα πράγματα τα οποία δεν λέγονται από τον συγκεκριμένο φορέα.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ, κύριε Κουκούτση.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Βουλευτά, εγώ θα απαντήσω, όχι φυσικά για τον συγκεκριμένο φορέα που κάνει την ανακύκλωση, θα απαντήσω γενικά και θα σας καταθέσω και τα δυο έγγραφα και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, που δίνουν πολύ αναλυτικές πληροφορίες και για το συγκεκριμένο θέμα και γενικότερα.

Θα απαντήσω, λοιπόν, γενικά για το συγκεκριμένο σταθμό, χωρίς καμία διάθεση στοχοποίησης και θα αποφύγω τον πειρασμό να απαντήσω και εγώ με στοχοποίηση, όπως έχω βρεθεί πάρα πολλές φορές εγώ ως Υπουργός ή άλλα μέλη της Κυβέρνησης στο στόχαστρο προσωπικής στοχοποίησης και από το συγκεκριμένο σταθμό και από ορισμένους άλλους. Αλλά επειδή όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο, εγώ θα αποδώσω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ανακύκλωσης, εάν ένας φορέας, όπως ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός μαζεύει συσκευές ανακύκλωσης και τις παραδίδει χωρίς να εισπράττει κάποιο αντίτιμο, τότε δεν είναι υποχρεωμένος να κόψει κάποιο παραστατικό. Εάν (όπως εξηγεί σαφέστατα και το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Ελέγχων) ο φορέας συγκεντρώνει ηλεκτρικές συσκευές ή άλλα αντικείμενα για ανακύκλωση και τα παραδίδει με έσοδο, τότε πρέπει να κοπούν παραστατικά. Αυτό είναι ένα πραγματικό περιστατικό, που θα εξακριβωθεί σε φορολογικό έλεγχο που θα γίνει. Δεν έχουμε εμείς την πληροφόρηση ότι γίνεται κάτι τέτοιο.

Και σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο σταθμό, ίσα-ίσα η πληροφόρηση που έχουμε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης είναι ότι έχουν συνεργαστεί μαζί του για τη διαχείριση αυτών των συσκευών. Άρα, δεν έχουμε σε αυτή την περίπτωση την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4308/2014, που προβλέπει, ότι στα θέματα αυτά της ανακύκλωσης, θα πρέπει να εκδίδεται παραστατικό μόνο όταν υπάρχει έσοδο.

Η πληροφόρηση που έχουμε σε αυτό το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει έσοδο, άρα δεν υπάρχει ανάγκη να υπάρξει κάποιο παραστατικό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Κουκούτση, έχετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ξέρετε σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει δώσει ο ΣΚΑΪ παρακολουθούμε και παραδείγματος χάριν πριν κάποιο καιρό γράφτηκε ότι μόνο στη Γλυφάδα σε μία ημέρα μαζεύτηκαν γύρω στους πέντε τόνους, μιλάμε για tonnage τώρα.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει εκδώσει ο ίδιος ο ΣΚΑΪ, σε περίπτωση που έχουν πωληθεί αυτά, ξεπερνούν τα 70 με 100 εκατομμύρια περίπου.

Εμείς αυτή τη στιγμή αυτό που ζητούμε είναι ο άμεσος έλεγχος. Δηλαδή, επιτέλους, να ξέρουμε εάν υπάρχει πώληση. Γιατί η απάντησή σας δείχνει ότι δεν έχει γίνει έλεγχος εκεί. Και από ό,τι γνωρίζουμε υπάρχει μια μοναδική εταιρεία, η οποία είναι ο τελικός λήπτης αυτών των συσκευών, νομίζω λέγεται ΕΚΑΝ, αυτή την εντύπωση έχω.

Νομίζω, λοιπόν, ότι είστε σύμφωνος με τα λεγόμενά μας ότι πρέπει να υπάρξει ένας έλεγχος. Ξέρετε –και δεν παίρνω το μέρος τους, προς Θεού- υπάρχουν κάποιες εταιρείες, οι οποίες κάνουν συλλογή και στις οποίες θα πάμε ένα ψυγείο, μια οικιακή συσκευή, θα την αφήσουμε στην εταιρεία, θα ζυγιστεί, θα κοπεί παραστατικό, θα πάρουμε κάποια χρήματα εμείς ως πολίτες, η εταιρεία αυτή παραπέρα θα την παραδώσει στη συγκεκριμένη εταιρεία –φυσικά θα έχει κέρδος, γιατί είναι μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία επιδιώκει το κέρδος- με τα παραστατικά κανονικότατα, όπως ορίζει ο νόμος.

Καλό είναι, λοιπόν, να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος για να γνωρίζουμε το τί γίνεται ακριβώς.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ πολύ.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα λάβετε, κύριε Βουλευτά, αντίγραφο των εγγράφων που θα σας καταθέσω και από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης που αναφέρατε πριν, που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα.

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι η ανακύκλωση είναι κάτι πάρα πολύ καλό, μακάρι να την κάνουμε όλοι. Και μακάρι, πρώτα-πρώτα το ελληνικό δημόσιο να κάνει ανακύκλωση, γιατί εγώ παρατηρώ δυστυχώς, ότι ακόμα πάρα πολλές υπηρεσίες πετάνε χαρτί, για παράδειγμα, στα σκουπίδια.

Πρέπει να κάνουμε όλοι ανακύκλωση και ας ξεκινήσουμε από τον χώρο της Βουλής, όπου βλέπω πάρα πολλές φωτοτυπίες, χαλάμε πάρα πολύ χαρτί. Πρέπει κάποια στιγμή νομίζω να το εξετάσουμε κι εδώ.

Σε ό,τι, όμως, αφορά για το συγκεκριμένο θέμα που βάλατε. Ο νόμος είναι σαφής. Αν ένας φορέας συλλέγει υλικά ανακύκλωσης, ηλεκτρικές συσκευές για παράδειγμα και απλώς τις συλλέγει και τις παραδίδει σε κάποιον άλλον φορέα, χωρίς να λαμβάνει κάποιο αντίτιμο, τότε δεν είναι υποχρεωμένος να κόψει κάποιο παραστατικό. Αν, όπως αναφέρετε, κάποιες συγκεκριμένες εταιρίες ηλεκτρικών ειδών συλλέγουν ηλεκτρικές συσκευές και τις πωλούν μετά για διάφορους λόγους, όπως για ανταλλακτικά, ανακύκλωση κ.λπ., τότε πρέπει να κοπεί παραστατικό.

Στο θέμα του ελέγχου που αναφέρατε, αλίμονο αν ο κάθε Υπουργός Οικονομικών ή ο κάθε Αναπληρωτής είχε τη δυνατότητα να επιλέξει ποιοι θα ελεγχθούν. Αυτά ανήκουν σε μια προηγούμενη Ελλάδα και δεν είναι σωστό να γίνεται κάτι τέτοιο. Ο νόμος, όμως, είναι σαφής. Αν κάποιος τον παραβαίνει, μέσα στο πλαίσιο των ελέγχων που έχουμε (γιατί κάνουμε και τέτοιους ελέγχους), βεβαίως θα αντιμετωπιστεί. Για το συγκεκριμένο θέμα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει αντίτιμο στην παράδοση. Δηλαδή, από τον συγκεκριμένο σταθμό για την ανακύκλωση που κάνει, η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει έσοδο για τη δραστηριότητα αυτήν που κάνει, οπότε δεν είναι υποχρεωμένος να κόψει κάποιο παραστατικό. Βεβαίως, το θέμα των φορολογικών ελέγχων είναι κάτι πραγματικό, είναι ανεξάρτητα από εμάς, καθορίζεται από την ανεξάρτητη αρχή, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και επαναλαμβάνω, ότι δεν είναι σωστό η πολιτική ηγεσία να κατευθύνει τους φορολογικούς ελέγχους. Αυτά ανήκουν σε μια προηγούμενη περίοδο, την οποία δυστυχώς, ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί αναπολούν.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εγώ ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.