ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (14.7.2016)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Συνεχίζουμε με την πέμπτη με αριθμό 1110/11-7-2016 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου, του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Λαμπρούλη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των απολυμένων εργαζομένων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.

Κύριε Λαμπρούλη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Το ζήτημα που αναδεικνύουμε με τη συγκεκριμένη ερώτηση είναι τα προβλήματα των απολυμένων εργαζομένων της της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, τα οποία προέκυψαν μετά την απόλυση τους -ήδη διανύουν τον τέταρτο χρόνο από την απόλυση- μετά το κλείσιμο της ΕΑΣ Λάρισας.

Βεβαίως, οι εργαζόμενοι δεν έχουν αποζημιωθεί, δεν έχουν πληρωθεί το μεγαλύτερο ποσό που αντιστοιχεί σε δεδουλευμένα, αλλά και στις αποζημιώσεις τους από την απόλυση. Ένα επιπλέον πρόβλημα που ανέκυψε είναι ότι το ελληνικό δημόσιο, η Κυβέρνηση κατ’ επέκταση, αντί να παρέμβουν στην επίσπευση της διαδικασίας της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών από τα έσοδα –είτε ενοικίαση είναι είτε πώληση περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ-, μπλόκαραν τον λογαριασμό εκκαθάρισης στην Εθνική Τράπεζα, με αποτέλεσμα να μην έχουν την δυνατότητα να εισπράττουν τα χρήματα οι απολυμένοι, όσα κι όποτε μπορούν να μπούνε.

Βεβαίως, η κατάσταση είναι οξυμμένη. Το κατανοούμε όλοι -κι εσείς το κατανοείτε, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ- ότι μετά από τρία χρόνια ανεργίας, έστω και αυτά τα χρήματα των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων, που δεν έχουν εισπραχθεί, είναι ένα σοβαρό ζήτημα για τους ίδιους τους εργαζόμενους, πλέον άνεργους.

Το ερώτημα, λοιπόν, που μπαίνει προς την Κυβέρνηση και στον Υπουργό είναι το αν και πότε –εμείς λέμε άμεσα- θα ξεμπλοκάρει ο λογαριασμός εκκαθάρισης στην Εθνική Τράπεζα από το ελληνικό δημόσιο, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων και αποζημιώσεις στους απολυμένους εργαζόμενους και να επισπευστεί η διαδικασία εκκαθάρισης της επιχείρησης και ο πλειστηριασμός των περιουσιακών της στοιχείων.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κι εμείς ευχαριστούμε, κύριε Λαμπρούλη.

Κύριε Αλεξιάδη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Βουλευτά, πολιτικά η απάντηση για όλα αυτά τα ζητήματα δόθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό σε συγκέντρωση στη Λάρισα, η οποία έγινε γνωστή για τις γραφικότητες κάποιων και όχι για τη μαζικότητα και το περιεχόμενό της. Δεν ήξερα ότι θα ήταν εδώ ο αρμόδιος Υπουργός, οπότε και θα απαντήσω εγώ στα φορολογικά θέματα και στα υπόλοιπα ζητήματα. Διότι, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν ζητήματα που δεν είναι του Υπουργείου Οικονομικών. Παρ’ όλα αυτά, θα σας καταθέσω και σχετικά έγγραφα στα Πρακτικά, για να έχετε μια πλήρη ενημέρωση.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που θέτετε με την ερώτησή σας για ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί εργαζόμενους με τεράστιες οφειλές, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μας ενημερώνει ότι η ΕΑΣ Λάρισας βρίσκεται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης από τον Νοέμβριο του 2012. Όπως μας ενημερώνει ο ΟΑΕΔ, οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης επιχείρησης έχουν υποβάλει αιτήσεις για καταβολή ανεξόφλητων αποδοχών λόγω αφερεγγυότητας, οι οποίες απερρίφθησαν και λέει τις γνωμοδοτήσεις κλπ.. Ως εκ τούτου, η εκκαθάριση της ΕΑΣ Λάρισας στην Αγιά δεν εμπίπτει στην κατάσταση αφερεγγυότητας με την ειδική έννοια και, συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν σε εργαζόμενους της παραπάνω επιχείρησης ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 1/1990, όπως ισχύει, σε ό,τι αφορά το θέμα της πληρωμής απ’ αυτή την πηγή.

Όπως μας ενημερώνει το Υπουργείο Εργασίας για το ίδιο ζήτημα, οι συνολικές οφειλές που προσδιορίζει το Υπουργείο Εργασίας, είναι στο 1.226.418.000, ένα τεράστιο ποσό και, δυστυχώς, όπως λέει και το ίδιο το Υπουργείο, η διαδικασία της εκκαθάρισης προχωρά με αργούς ρυθμούς, λόγω και της απεργίας των δικηγόρων, ενώ ο επίμαχος λογαριασμός στον οποίο πιστώνονται τα χρήματα από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων, έχει δεσμευτεί για οφειλές στο Δημόσιο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Οικονομικών –όλα αυτά τα έγγραφα θα κατατεθούν και θα σας τα δώσουμε, για να ενημερωθείτε- όπως ενημερώνουν οι Διευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών (για τη δική του αρμοδιότητα) για τα χρέη, δηλαδή τη δική μου αρμοδιότητα, για το ζήτημα της ακύρωσης και άρσης ή μη της ως άνω συγκεκριμένης κατάσχεσης που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, ξαναλέω, αρμόδιο τυγχάνει το δικαστήριο που έχει επιληφθεί της υπόθεσης λόγω της υφιστάμενης εκκρεμοδικίας. Διότι έχει παραπεμφθεί η υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας και δεν έχει μέχρι στιγμής δικαστεί αυτή η ιστορία.

Συνοπτικά -διότι σας είπα όλα τα δεδομένα και σας κατέθεσα τα σχετικά έγγραφα για την υπόθεση- είναι ένα θέμα το οποίο παρακολουθούμε. Δεν εξαρτάται από την Κυβέρνηση στο 100%, διότι είναι μέσα και η Δικαιοσύνη και άλλες καταστάσεις που πρέπει να «τρέξουν» πιο γρήγορα. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση πραγματικά, όπως αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, για το οποίο προσπαθούμε στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο να πιέσουμε για να λυθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Λαμπρούλη, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Σας άκουσα με προσοχή, κύριε Υπουργέ. Τώρα, το αν πήγε ο κ. Αποστόλου στη Λάρισα ή όπου επιθυμεί ο ίδιος να πάει, για να προπαγανδίζει και βεβαίως να καταθέτει την άποψη της Κυβέρνησης για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα στον αγροτικό τομέα, είναι δικαίωμά του και δεν πέφτει λόγος σε εμένα, για να το πω έτσι. Πολιτικά, βεβαίως, θα τον κρίνω. Και τον κ. Αποστόλου και εσάς και την Κυβέρνηση, με βάση τις πολιτικές που ακολουθείτε.

Δείτε τώρα το ζήτημα. Είναι εκατόν σαράντα τέσσερις εργαζόμενοι. Αναφέρομαι στην ΕΑΣ Λάρισας. Με βάση τις εκκαθαρίσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα, με αφορμή και τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε για τη δημιουργία πλέον των νέων ενώσεων, από τις προηγούμενες ενώσεις και με βάση τις εκκαθαρίσεις περίπου πέντε χιλιάδες, όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μπορεί και παραπάνω από πέντε χιλιάδες θα βρεθούν εκτός.

Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Βεβαίως, εάν μου λέτε ότι είστε αναρμόδιος σε ένα μεγάλο ή μικρό μέρος της ερώτησης ή του θέματος, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά θα μπορούσε το Υπουργείο, με τις υπηρεσίες που έχει, να είχε δώσει απάντηση. Εμείς καταθέσαμε απλή ερώτηση και περιμέναμε να πάρουμε κάποια απάντηση μέσα στο χρόνο που προβλέπεται. Δεν πήραμε καμμία απάντηση, ούτε κάτι που έστω να μας παραπέμπει σε άλλο Υπουργείο. Περιμέναμε και περισσότερο ακόμη από το διάστημα που προβλέπεται και αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε την ερώτηση ως επίκαιρη, για να έρθετε στη Βουλή να το συζητήσουμε.

Άρα, λοιπόν, για να λύνω κάθε ενδεχόμενη παρεξήγηση, δεν είναι δική μας υπαιτιότητα. Αυτά πρέπει να τα βλέπουν και τα Υπουργεία.

Έρχομαι τώρα στο προκείμενο. Μιλάμε για εκατόν σαράντα τέσσερις εργαζόμενους της ΕΑΣ Λάρισας. Τους χρωστούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις 5 εκατομμυρίων. Έχουν πάρει τα τελευταία τρία χρόνια ανά εξάμηνο από 300 έως 500, άντε στην καλύτερη περίπτωση 600 ευρώ και καταλαβαίνετε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλομένων δεν το έχουν πάρει. Και εδώ πρέπει, βεβαίως, η Κυβέρνηση, εάν χρειαστεί και με νομοθετικές παρεμβάσεις, να προχωρήσει, για να λυθούν αυτά τα ζητήματα, γιατί δεν είναι μόνο αυτός ο αριθμός, αλλά το αναφέρω, μιας και μιλάμε για το συγκεκριμένο ζήτημα στη Λάρισα.

Και λέμε: Αν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, πάρτε την πρωτοβουλία στην κατεύθυνση να ολοκληρώνεται η διαδικασία της εκκαθάρισης σε σύντομο διάστημα και όχι σε χρονικό ορίζοντα, γιατί δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας σήμερα στις εκκαθαρίσεις. Να έχουν οι εργαζόμενοι προτεραιότητα στην κατάταξη των οφειλετών έναντι όλων, ώστε να προκύπτει, όταν προκύπτει προϊόν εκκαθάρισης και να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανακοπής, όπως γίνεται σήμερα από το δημόσιο. Αυτό έγινε.

Για παράδειγμα, το ζήτημα της προοπτικής αυτών των ανθρώπων. Σας είπα το νούμερο, όπως το υπολογίζουν περίπου και οι ίδιοι. Είναι ηλικίας πενήντα -συν, πλην- ετών. Τι θα απογίνουν;

Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση. Εμείς λέμε να προσληφθούν αυτοί οι εργαζόμενοι στα νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν, στις νέες ενώσεις. Έχουν και την εμπειρία και την τεχνογνωσία, αν θέλετε, του χώρου και του αντικειμένου.

Βεβαίως, να πω εδώ ότι σε αυτή την πρόταση που κάνω με τον τελευταίο νόμο δεν τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, βελτιώστε το. Έτσι δεν είναι, κύριε Αποστόλου; Δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφηθούν αυτοί οι εργαζόμενοι από τους νέους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με βάση τον τελευταίο νόμο. Εμείς, όμως, το βάζουμε. Δείτε το και με μια νομοθετική παρέμβαση να γίνει.

Επίσης, αυτοί οι εργαζόμενοι να έχουν δικαίωμα απόσπασης και σε άλλες υπηρεσίες. Γιατί δεν είναι εφικτό αυτό; Σε υπηρεσίες, δηλαδή, όπως είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δήμοι, περιφέρειες, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ κλπ., σχετικά με το αντικείμενό τους που όλα αυτά είναι σε σχέση με το αντικείμενο που είχαν έως τώρα, ούτως ώστε να καλύψουν τα τεράστια κενά. Δείτε τι γίνεται στον ΕΛΓΑ, για να μην πω για άλλες υπηρεσίες. Και βεβαίως, να προβλεφθεί νομοθετικά, αν θέλετε, να έχουν το δικαίωμα οι εργαζόμενοι από την ΕΑΣ που τίθενται σε εκκαθάριση πλειστηριασμών σε όλη την ακίνητη περιουσία των πρώην ΕΑΣ στο ύψος…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Να απαντήσει ο Υπουργός, κύριε Λαμπρούλη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): …πρώτοι να παίρνουν τα χρήματα.

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού): Θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει αυτή την Κυβέρνηση για πάρα πολλά λάθη, καθυστερήσεις, παραλήψεις, πείτε το όπως θέλετε, αλλά ότι κάνει αυτή η Κυβέρνηση προπαγάνδα, όταν υφιστάμεθα την χειρότερη προπαγάνδα που έχει υποστεί ποτέ κυβέρνηση από το ’74 μέχρι τώρα, παραποιώντας και παραπληροφορώντας, συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε ό,τι κάνουμε, αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Σε εμάς απευθύνεστε;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού): Είπατε κάτι για προπαγάνδα. Ότι κάναμε τη συγκέντρωση για προπαγάνδα. Δεν την κάνουμε για προπαγάνδα, την κάνουμε…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Εγώ αυτό είπα;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού): Δεν είπα ότι κάνετε εσείς προπαγάνδα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Είπα να προπαγανδίσει τις θέσεις της Κυβέρνησης. Αυτό είπα. Δεν είναι κακό αυτό.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού): Δεν προπαγανδίζουμε τις θέσεις της Κυβέρνησης, κύριε Βουλευτά. Αυτό που κάνουμε εμείς -με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, ακούστε την άποψή μας- είναι να προσπαθούμε με δημοκρατικό τρόπο να ενημερώνουμε τους πολίτες για το τι έγινε. Δεν προσπαθούμε να προπαγανδίσουμε ούτε να παραπληροφορήσουμε, ακριβώς επειδή υπάρχει απέναντί μας ένα μέτωπο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης και κάποια στιγμή σαν Κόμμα πρέπει να πάρετε και θέση γι’ αυτό το ζήτημα, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Η προπαγάνδα δηλαδή είναι κακή λέξη για εσάς;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού): Να έρθουμε στο θέμα της συγκεκριμένης ερώτησης. Συγκεκριμένα πράγματα.

Σε σχέση με την εκκαθάριση, συμφωνούμε -το λέει το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, δεν κρυβόμαστε- ότι πάει πολύ αργά και πρέπει να πάει πιο γρήγορα. Και βεβαίως, θα πιέσουμε να προχωρήσει πιο γρήγορα η εκκαθάριση, για να λυθεί αυτό το θέμα. Αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο. Στο θέμα του δικαστηρίου δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη δικαιοσύνη, το ξέρετε πολύ καλά. Έχει προσφύγει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στη δικαιοσύνη, το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε το αίτημα και εκκρεμεί να δικαστεί η υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας. Σε αυτό, λοιπόν, το θέμα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο και σας έφερα και την απάντηση του ΟΑΕΔ που απαντάει στο συγκεκριμένο ερώτημα που έβαλα.

Με δεδομένο, λοιπόν, το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει δυνατότητα να φέρουμε μια τροπολογία και να πούμε τι; Κάνουμε την εκκαθάριση σε ένα μήνα ή να φέρει μια τροπολογία και να πούμε ότι το τάδε δικαστήριο θα αποφασίσει διαφορετικά;

Σας είπα και πριν –τα ακούει και ο πιο αρμόδιος από εμένα Υπουργός ο κ. Αποστόλου- ότι προσπαθούμε με αυτό το θέμα και θα έχουμε σύντομα συγκεκριμένη λύση. Δώσαμε τη λύση αυτή και στις επαφές που είχαμε με τους αγρότες, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Προσπαθούμε μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει να λύσουμε το συγκεκριμένο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Για τα υπόλοιπα, κύριε Υπουργέ, που σας έβαλα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ευχαριστούμε.