Συνέντευξη στο ρ/σ “Στο Κόκκινο 105.5”

Στο φορολογικό, το θέμα που υποτίθεται ότι ήταν τόσο έτοιμοι, έβγαλαν στη διαβούλευση 39 άρθρα, αλλά κατέθεσαν χτες στις 11 το βράδυ νομοσχέδιο με 67 άρθρα, μερικά εκ των οποίων πολύ περίεργα, επιπλέον αποδεσμεύσεις χρημάτων για φοροφυγάδες και λαθρέμπορους, νέες διατάξεις για τη ναυτιλία, ενώ με το καθεαυτώ φορολογικό θα κάνουν διπλά ευτυχισμένους κυρίους σαν τον… κ. Φρουζή, είπε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο κατατέθηκε χτες το βράδυ στις 23.00 και σήμερα το μεσημέρι μπαίνει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με διαδικασίες express, υπάρχει μόνο μιάμιση ημέρα για να μελετηθεί … ένα κείμενο 300 σελίδων … από ό,τι φαίνεται θα τελειώσει σε δύο συνεδριάσεις την Παρασκευή», είπε ο κ. Αλεξιάδης, πρόκειται για διαδικασίες «που ευτελίζουν τον ρόλο του Κοινοβουλίου, αποκλείουν τον ουσιαστικό διάλογο».

Επεσήμανε μάλιστα «το πονηρό του πράγματος» όπως είπε χαρακτηριστικά, «για ένα θέμα που υποτίθεται ότι ήταν τόσο έτοιμοι … κατέθεσαν 39 άρθρα προς διαβούλευση, αλλά στη Βουλή ήρθε νομοσχέδιο με 67 άρθρα. Μερικά εξ αυτών που προστέθηκαν έχουν πολύ περίεργες διατάξεις, όπως επιπλέον αποδεσμεύσεις χρημάτων για φοροφυγάδες και λαθρέμπορους, διατάξεις για θέματα ναυτιλίας που δεν είχαν βγει σε διαβούλευση … τα είδαμε τώρα, θα δώσουμε τον αγώνα μας μέσα και έξω από τη Βουλή για αυτό το ζήτημα».

«Κάποιους κυρίους σαν τον κ. Φρουζή θα τους κάνουν διπλά ευτυχισμένους», συνέχισε ο ίδιος, καθώς «αν κάποιος έχει πολύ μεγάλο εισόδημα (υπάρχουν στελέχη που δηλώνουν 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο) θα χαρούν πολύ με αυτό το νομοσχέδιο. Ένας που έχει περίπου 1 εκατ. ευρώ εισόδημα, θα δει μείωση που ξεπερνά τις 10.000 ευρώ τον χρόνο στο φόρο εισοδήματος, ενώ θα δει και άλλες μειώσεις, για εταιρικά αυτοκίνητα, κτλ. Ενώ ένας μισθωτός των 25.000 ευρώ με ένα παιδί, δεν θα δει ούτε ένα ευρώ μείωση … Οι μειώσεις των φόρων είναι κυρίως στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα, σε καμία περίπτωση στην μεσαία τάξη … και μείωση από το 22% στο 9% θα δουν ουσιαστικά μόνο όσοι δεν είχαν αφορολόγητο. Για όσους είχαν αφορολόγητο η μείωση που θα δουν θα είναι πολύ μικρή».

Όπως σχολίασε, «και με το φορολογικό που ήρθε και με το ασφαλιστικό που θα έρθει, θα καταλάβουν αρκετοί συμπολίτες μας που εμπιστεύτηκαν την ΝΔ, ότι όλα αυτά για υπερφορολόγηση και μεσαία τάξη ήταν λόγια του αέρα. Η πλειοψηφία των πολιτών, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελευθεροεπαγγελματίες θα δουν να αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους και το φορολογικό νομοσχέδιο αφορά μεγάλους και πλούσιους … Γίνεται σύγκριση με την δική μας περίοδο, το 2015-2019, που εμείς έπρεπε να λύσουμε θέματα μίας οικονομίας που είχαν οδηγήσει στην καταστροφή υπό ασφυκτικά περιθώρια και χρονικά και πολιτικά … αυτό το πρόβλημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν το έχει, πολιτικά έχει την δυνατότητα η μείωση φόρων αντί να κατευθύνεται στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα να πηγαίνει στα μεσαία και στα φτωχά. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να ωφελήσει τους έχοντες και κατέχοντες, αντί για αυτό που λέει το Σύνταγμα, δηλαδή φορολογική δικαιοσύνη».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι πολύ σωστά επεκτείνεται το μέτρο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που το ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς με αυτή την προοπτική, «αλλά εάν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί, το μέτρο θα φτάσει να ταλαιπωρεί και να φορολογήσει επιπλέον -πάλι- τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτός με 150.000 ευρώ εισόδημα θα βρει τρόπο να τις καλύψει, αυτός με χαμηλό που πρέπει να συντηρήσει παιδί που σπουδάζει ή συγγενή όμως; Ακραίες περιπτώσεις εφαρμογής του νόμου, όπως και υπερβολές στα τεκμήρια, πρέπει να αντιμετωπιστούν», κατέληξε ο κ. Αλεξιάδης.