Στην παρουσίαση του βιβλίου «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, Ιστορική διαδρομή, προσφυγιά και μνήμη» στο φιλόξενο ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο – Σχολείο “Ζαβαριάν” της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας. που αισίως συμπληρώνει 95 χρόνια λειτουργίας.
Στη συζήτηση που συντόνισε εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος ( Armenian National Committee of Greece ) για το βιβλίο του νέου συγγραφέα Αλέξανδρου Πηγαδά που αναφέρεται στη Μικρασιατική Καταστροφή, τους διωγμούς μειονοτήτων και εθνοτήτων από τους Οθωμανούς και το μαζικό προσφυγικό κύμα μίλησαν ο σ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Αντώνης Δελατόλλας, εκδότης της εφημερίδας “ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ” και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Είναι πράγματι πολύ σημαντικό στις μέρες μας η καταγραφή των γεγονότων στην πραγματική τους διάσταση και η διατήρηση της μνήμης, ιδιαίτερα όταν τις τελευταίες ημέρες και ώρες γινόμαστε θιασώτες μιας προσπάθειας διαστρέβλωσης της ιστορίας και εξευγενισμού και συγκάλυψης των δεινών που επέφερε στον τόπο ο ξενόφερτος θεσμός της βασιλείας.